DRAMA

NARKOTICI, TUMORI I INFEKCIJE: ZDRAVSTVENA AGONIJA ELTONA JOHNA Što se to događa s posljednjom istinskom svjetskom glazbenom superzvijezdom?

 
Elton John
 AFP

Bilo je to mračno doba, rekao je jednom Elton John (72) Piersu Morganu u velikoj ispovijesti o sedamdesetima, dekadi u kojoj se uništavao narkoticima i alkoholom.

- Probdio bih noć za noć, pušio joint za jointom, iskapio po cijelu bocu Johnnie Walkera. Bio bih budan po tri dana u komadu. Kad bih konačno zaspao, ne bih se budio dan i pol, a bio sam toliko gladan da bih u sekundi pojeo tri divovska sendviča i kantu sladoleda i to sve odmah povratio. Pretvorio sam se u bulimičara i tako živio - rekao je legendarni britanski pjevač.

Eltonovo zdravlje narušeno dugogodišnjim bolestima, nezdravim i divljim životom ponovno je u fokusu nakon što se usred koncerta u Aucklandu srušio na klavir, jecajući jer je ostao bez glasa. Naime, prethodno mu je tog dana dijagnosticirana upala pluća i iako je pokušao, koncert na Novom Zelandu nije uspio završiti.

- Ostao sam bez glasa, ne mogu više pjevati, moram otići, žao mi je - poručio je uzrujano publici koja ga je ispratila uz ovacije. Iako mu je dijagnosticirana lakša, tzv. hodajuća upala pluća, izazvana virusnom infekcijom, za Eltona je ovo veliki udarac.

Naime, još se 2018. planirao povući, ali je odlučio da će to učiniti na oproštajnoj turneji s više od 300 koncerata, što je trenutačno pod znakom upitnika. Prema posljednjim informacijama, sljedeće koncerte zasad neće otkazivati, ali je pitanje koliko će moći izdržati napor na ambiciozno zamišljenoj turneji.

Getty images
Elton John u crno-bijeloj kombinaciji na turneji po Novom Zelandu

Blizu smrti

Posljednji put koncert je otkazao lani u listopadu kad je publika u Indianapolisu ostala uskraćena za show jer mu je dva dana ranije umrla punica u Torontu.

- Žao mi je, ali toliko sam loše da ne mogu nastupiti - poručio je pjevač fanovima. Te iste godine jedan koncert otkazao je zbog upale uha. Nedavno je u velikoj biografiji detaljno opisao kako je pobijedio rak prostate, a čini se da pjevač muku muči s posljedicama te borbe jer je 2017. zamalo umro u bolnici.

“Bio sam na 24 sata udaljen od sigurne smrti”, priznao je u biografiji nakon što se jedna od operacija zakomplicirala pa mu je u bolnici 11 dana život visio o koncu.

“Molio sam cijelu noć”, zapisao je, “jer nisam želio umrijeti”. Htio sam još jednom vidjeti svoju djecu, poživjeti još malo.

To iskustvo bilo je presudno u odluci da uspori i da se više posveti obitelji, a manje karijeri.

Samo dva tjedna nakon operacije, ipak je nastupio u Las Vegasu, a publika nije imala pojma da se usred nastupa popišao na pozornici. Imao je problema i s koordinacijom te je u showu Grahama Nortona priznao da je ponovno morao učiti hodati.

Uoči drame bio je usred južnoameričke turneje, a liječnici su ga obavijestili da je pokupio tešku infekciju, zbog čega su mu intravenozno ubrizgavali velike količine antibiotika.

“Toliko je bilo opasno da su mi u prvoj bolnici rekli da nemaju aparate i lijekove potrebne za izlječenje, hitno sam prevezen u London”, otkrio je.

Međutim, Elton John ima povijest čestih hospitalizacija u karijeri.

Još 1999. morao je odustati od pjevanja na vjenčanju Victorije i Davida Beckhama jer je završio na ugradnji pacemakera. Deset godina kasnije imao je kompliciranu operaciju nakon što su ga napale gripa i bakterijska infekcija, a 2013. umalo je preminuo na operacijskom stolu pri zahvatu na slijepom crijevu.

Pun valiuma

Godine divljeg života očito su ostavile traga na organizmu. U jednom intervjuu prisjetio se kako se nagutao valiuma u svojoj vili na Bel Airu pa skočio u bazen urlajući: Umrijet ću! Jedva su ga izvukli.

Tek kad je 1990. preminuo njegov bliski prijatelj Ryan White, Elton John odlučio se za životni zaokret. Prošao je kroz triježnjenje koje je trajalo šest mjeseci.

“Moja duša bila je crna, kao komad zagorjela odreska, sve dok nisam rekao da mi treba pomoć”, zaključio je tada.

Dan nakon prekinutog koncerta u Aucklandu njegov tim objavio je da turneja, trenutačno na Novom Zelandu i Australiji, ipak ide dalje, s time da je jedan koncert s utorka prebačen na srijedu.

Samo tjedan dana prije tog incidenta, John je nastupio na Oscarima, gdje je s Bernijem Taupinom osvojio zlatni kipić za pjesmu “(I’m gonna) love me again” iz filma “Rocketman”, gdje ga je glumio Taron Egerton.

Bio je dobro raspoložen i nije odavao znakove prehlade ni umora.

Njegova oproštajna turneja nazvana “Farewell Yellow Brick Road” trebala bi završiti sljedeće godine. Kritičari je opisuju prikladno grandioznom, glamuroznom i sentimentalnom za umirovljenje istinskoga glazbenog diva.

Koncerte otvara pjesmom “Bennie and the Jets” koju je od 1973. godine, kad je nastala, uživo izveo na oko 2000 koncerata, a nastavlja s “All the girls love Alice”.

Trosatni nastupi uključuju naravno i “Rocket Mana”, “Crocodile Rock”, “Tiny Dancer” i druge hitove, Elton je, kažu, u odličnoj vokalnoj formi, a tijekom finala showa na velikom ekranu iza njega se vrte fotografije s početka karijere.

Nastupe zatvara s “Goodbye Yellow Brick Road”, nakon koje pjevač sa sebe skida šljokičasto odijelo ispod kojeg je obična trenirka.

To je novi Elton John, zabilježio je jedan novozelandski kritičar, onaj posvećen jednostavnom životu daleko od pozornice, Elton John koji s djecom gleda utakmice i uživa u - anonimnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:53