IRONIJA SUDBINE

Nakon godina zlostavljačkog tretmana, Ghislaine Maxwell preseljena u drugi zatvor - blizu mjesta svojih zločina

Bivša pripadnica visokog društva, ljubavnica i suradnica predatora Jeffreyja Epsteina 20 godina kazne služit će u Tallahasseeju

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

 Handout/Afp

Ghislaine Maxwell (60) preseljena je u Savezni zatvor Tallahassee na Floridi gdje će služiti 20-godišnju kaznu zbog pomaganja seksualnom predatoru i trgovcu ljudima Jeffreyju Epsteinu u njegovim zlodjelima.

Tu je vijest objavio britanski Daily Mail. Zatvor s mjerama niske sigurnosti bivša pripadnica visokog društva, bogatašica s moćnim i bogatim prijateljima, moći će napustiti 2037. godine, kada će se prvi put steći uvjeti za njezino ranije puštanje.

Odluka nadležnih da Maxwell smjeste u taj zatvor ne slijedi preporuke sutkinje Alison Nathan. Ona je tražila da se osuđenica smjesti u drugi zatvor iste razine sigurnosti, ali u saveznoj državi Connecticut. Zašto je uprava odlučila drugačije, nije poznato.

Zloglasna osuđenica vjerojatno će biti zadovoljna novim smještajem jer se od početka sudskog procesa žalila na uvjete i tretman u njujorškom pritvoru u Brooklynu gdje je provela dvije godine od uhićenja. Njezini odvjetnici čak su upravu pritvora optužili za kršenje prava zatvorenice pa i maltretiranje. Tvrdili su da su Maxwell mučili paleći svjetlo u njezinoj ćeliji svakih 15 minuta, da je bila podvrgnuta invazivnim pretragama, te da su je neprekidno snimali.

To što Ghislaine Maxwell služi kaznu na Floridi pomalo je ironično jer se tamo i događalo gotovo sve ono zbog čega je završila u zatvoru i zbog čega je proglašena krivom po pet od šest točaka optužnice, najtežih za seksualno trgovanje maloljetnicima. Optužbe su proizašle iz zločina počinjenih protiv četiriju žena između 1994. i 2004. godine, uglavnom u Epsteinovoj vili u Palm Beachu, pet sati vožnje od njezina novog zatvora.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

Handout/Afp

A zatvor Tallahassee, koji je otvoren još 1938. godine, trenutno broji 755 zatvorenica. Iako se radi o zatvoru s mjerama niske sigurnosti, pravila su i tu stroga.

Maxwell će se buditi u 6 ujutro svaki dan, u ćeliji koju dijeli s još jednom osobom. Dobit će identifikacijsku iskaznicu koju mora nositi cijelo vrijeme uz sebe. Dan je podijeljen na različita razdoblja - poput rada i vježbi, koja se najavljuju preko razglasa. Osoblje može u bilo kojem trenutku pretražiti ćelije zatvorenica u potrazi za ukradenom ili krijumčarenom robom.

Modni izričaj je krajnje jednostavan - uniformu čine kaki hlače, kaki košulja, donje rublje, grudnjak, čarape i dopuštene cipele. Zatvorenice mogu nositi i haljine kaki boje. Od nakita mogu nositi običan vjenčani prsten, no Maxwell vjerojatno neće jer se njezin brak s poduzetnikom Scottom Borgersonom, navodno raspao i trenutno se razvode.

Po dolasku u zatvor Ghislaine je dobila osnovne stvari poput dezodoransa, čarapa, bočice šampona, paste za zube i ručnika, te bočice soka.

Tijekom svojih pritvorskih dana bivša bogatašica impresionirala je mnoge svoje zatvorske kolegice podučavajući ih jogi i engleskom jeziku. Brzo će se pokazati hoće li to nastaviti raditi u Tallahasseeju.

Iz tog zatvora rekli su za Daily Mail da je zatvorenicama dostupna joga, kao i pilates, vježbe s utezima, te softball, flag football i frizbi. S obzirom na to da je strastvena joggerica, Ghislaine Maxwell zasigurno je sretna što zatvor ima i trkačku stazu.

Zatvorske dane žene u ovoj ustanovi mogu kratiti učeći engleski jezik, sudjelovanjem u zatvorskom talent showu ili gledanjem filmova. Tu je i zatvorska knjižnica u kojoj će Maxwell moći posuditi knjige, kao i nastaviti učiti ruski jezik što je započela tijekom pritvora.

Poželi li usvojiti neko novo znanje, Maxwell može svladati zanate kao što su električarski, pekarski, vodoinstalaterski ili pak hortikultura. Nudi se i poduka za kozmetičarke i maserke. No, teško da će to privući ženu čije se osude temelje na tome što je maloljetnice mamila Epsteinu na seksualizirane masaže.

image

Zatvor u Tallahasseeju na Floridi

Kirby Lee/Newscom/Profimedia

Zatvor u Tallahasseeju nije bez kontroverzi - 2007. godine šest je čuvara završilo na sudu zbog seksualnog skandala. Oni su mijenjali parfeme, kozmetiku, grudnjake i žvakaće gume za seks sa zatvorenicama. Prošle godine, pak, savezna zatvorska uprava nagodila se s 15 zatvorenica u slučaju seksualnog zlostavljanja u toj ustanovi.

Uz Ghislaine Maxwell zatvor ima još neke poznate stanarke: teroristicu Colleen LaRose poznatu i kao Jihad Jane, te i članicu Earth Liberation Fronta, Chelsea Gerlach koja je zatvorena zbog ekoterorizma.

Inače, tijekom izricanja presude njezina odvjetnica Bobbi Sternheim tražila je da ona bude smještena u zatvoru u Danburyju te upisana u FIT program, program integriranog liječenja žena za rješavanje obiteljskih i drugih trauma.

Program FIT omogućio bi Maxwell da bude dio "terapeutske zajednice" koja će joj pomoći da shvati kako je njezin vlastiti otac zlostavljač oblikovao njezin život. Njezini odvjetnici pokušali su tvrditi da ju je nasilno ponašanje medijskog magnata Roberta Maxwella prema njegovoj djeci učinilo ranjivom kada je upoznala Epsteina u vrijeme očeve misteriozne smrti 1991. godine.

Maxwell je na suđenju dala izjavu o svojim postupcima.

- Shvaćam da sam osuđena za pomaganje Jeffreyu Epsteinu u počinjenju ovih zločina - rekla je - Moja povezanost s Epsteinom trajno me okaljala. Najviše žalim u životu što sam ga upoznala.

Dodala je da je Epstein prevario sve oko sebe i kao i na početku cijele skandalozne i gadljive priče, tvrdila da je i ona sama njegova žrtva. Ipak, žrtvama, Epsteinovim i svojim, nije se ispričala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:42