PRIČA OBITELJI GUERLAIN

‘Najbolji nos 20. stoljeća‘ živi u bijedi, a njegov sin pokušao mu je pregaziti partnericu: ‘Ti si kurva‘

Jean Paul Guerlain 50 godina uživao je na tronu beauty industrije, a sad je u njegovoj obitelji eskalirala žestoka pravna bitka

Jean Paul Guerlain

 David Niviere/Sipa Press/Profimedia

Nad domom obitelji Guerlain, osnivača francuske parfemske kuće, širi se miris obiteljskog razdora. U središtu drame našao se Jean-Paul Guerlain (81), proslavljeni parfumer i najbolji 'nos' 20. stoljeća koji je svojedobno tvrdio da može identificirati 3000 različitih mirisa.

Guerlain je zadnji potomak koji se našao na čelu te slavne obiteljske parfemske kuće, koju je 1828. godine u Parizu osnovao Pierre François Pascal, a čije u parfeme koristile brojne bogate i slavne osobe, uključujući i britansku kraljicu Victoriju. Upravo su oni svijetu dali vrhunske parfeme poput Naheme, Samsare i Jardins de Bagatelle. No, danas jedino što Guerlain, koji boluje od Alzheimerove bolesti, može nanjušiti jesu obiteljske svađe, optužbe i teške riječi.

Naime, njegov jedini sin Stéphane (61), koji je njegov zakonski skrbnik od 2013., i njegova partnerica Christina Kragh Michelsen (63) vode ljutitu sudsku bitku. Stéphane se protivi Christininoj dugogodišnjoj vezi s njegovim ocem te smatra da je plavokosa jahačica, koja je 18 godina mlađa od Guerlaina i od 2005. živi na njegovu prostranom imanju južno od Pariza, iskoristila narušeno zdravlje legendarnog parfumera kako bi ga uvukla u brak.

image

Christina Kragh Michelsen i Jean-Paul Guerlain

Coadic Guirec/Bestimage/Profimedia

S druge pak strane, Kragh je pokrenula pravni postupak protiv Stéphanea, optužujući ga za "moralno uznemiravanje, nasilje i podvrgavanje ranjive osobe 'lošim uvjetima za život koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo'", a optužbu je u njezino ime podnio odvjetnik Frédéric Bélot. Također je izjavila na sudu da njezin partner ne boluje od Alzheimerove bolesti. "Jean-Paul ima kratkoročni gubitak pamćenja, ali to nije Alzheimer. Znam jer živim s njim", rekla je Christina, prenose strani mediji. Osim toga, u najnovijoj optužbi optužila je njegova sina Stéphanea da ju je vrijeđao i pokušao pregaziti automobilom.

U razgovoru za AirMail, Stéphaneov odvjetnik Pascal Koerfer kategorički je odbacio sve optužbe Christine Kragh Michelsen i rekao da je otac njegova klijenta 'pod Stéphaneovim skrbništvom zbog rizika od manipuliranja i zlostavljanja koje bi mu Kraghova mogla priuštiti.'

Guerlain, koji se više puta našao u središtu skandala zbog svojih rasističkih izjava, svoju je partnericu upoznao 2005. godine, a spojila ih je ljubav prema konjima. Njegov sin pokušao je zakonski spriječiti njihovo vjenčanje. Guerlaina i njegovu 18 godina mlađu partnericu dodatno je zbližio skandal koji je izbio nakon njegova rasističkog ispada u kojem je "crnce nazvao lijenima" te je zbog toga osuđen i morao je platiti 6000 eura kazne. Zbog te je izjave izgubio i velik broj klijenata i poslovnih partnera, među ostalim i LVMH, francuski koncern koji je 1994. otkupio brend od obitelji Guerlain.

image
Bertrand Rindoff Petroff/Bestimage/Profimedia

Stéphane je postao posebno sumnjičav prema Christini kada se 2012. godine 'incognito' pojavila kod poznatog prodavača umjetnina i ponudila mu Delacroixovu sliku. To ne bi bilo ništa neobično da prodavač nije prepoznao ovo djelo kao vlasništvo Guerlaina starijeg i odmah alarmirao njegova sina. Godinu dana kasnije Stéphane je postao zakonski skrbnik svog oca, a 2018. dobio je potpunu kontrolu nad njegovim financijama.

Stéphane je 2020. godine uspješno spriječio sklapanje njihova braka nakon što je sud ustvrdio da je Michelsen vršila pritisak na svog partnera kako bi što prije uplovili u bračnu luku. Tvrdio je da njegov otac nije bio u stanju donijeti takvu odluku zbog demencije. Jean-Paul je neprestano ponavljao na sudu "želim se vjenčati", čak i kad su ga pitali neka pitanja koja nisu imala veze s tim, poput sučeva pitanja koliko mu je godina. Njegov je sin tada sudu dostavio pismo, ranije potpisano, u kojem je pisalo da ne želi sklopiti brak s Michelsen. Ona je pak tvrdila da njezin partner nije u stanju sam donositi velike životne odluke.

Prošle se godine obitelj ponovno našla na sudu jer je Stéphane podigao optužnicu protiv Michelsen, navodeći da je dopustila da njegov otac dospije u jadno i bijedno stanje, "nesposoban da se izrazi ili odgovori i na najjednostavnije pitanje". Tužitelj Philippe Toccanier tvrdio je na sudu da Michelsen nije vodila brigu o svom partneru, o njegovoj "njezi, obrocima i osnovnoj higijeni." "Budući da je njezin 'bračni' projekt propao, okrenula se protiv ljudi koji su bili vjerni Guerlainu i učinila sve kako bi ih spriječila da se brinu o njemu. To graniči s fizičkim maltretiranjem", rekao je tužitelj Toccanier.

image

Nicolas Sarkozy i Jean-Paul Guerlain

Remy De La Mauviniere

Frédéric Bélot, odvjetnik tužene, tvrdio je pak da je Michelsen uvijek bila na raspolaganju svom partneru i da ga "nikad ne napušta". Naveo je i da je Michelsen čak odlučila ostati s njim umjesto da otputuje k majci 10 godina prije njezine smrti.

"Pravo zapuštanje zapravo dolazi od pravnog skrbnika koji je dopustio da njegov otac živi u potpuno neprihvatljivim uvjetima. Nije učinio ništa kako bi njegovu kuću održavao čistom. Isključio je grijanje i toplu vodu svugdje osim u svojoj sobi. U jednoj od pomoćnih kuća čak raste stablo. Guerlain je velikan i kada bi francuska javnost znala u kakvim uvjetima živi, izbio bi neviđeni skandal", rekao je Bélot, koji tvrdi da su svi, od tužitelja iz Versaillesa pa sve do sudaca, protiv nje zato što je strankinja koja nema jake pristaše uz sebe, kao što ih ima moćna obitelj Guerlain.

"Ona nije tamo iz vlastitog interesa, već iz lojalnosti. Ne želi napustiti Jean-Paula jer, kako sama kaže, onog dana kad nje ne bude tamo, Bog zna što će biti s njim", rekao je odvjetnik.

A sada je partnerica poznatog francuskog parfumera podignula novu optužnicu protiv njegova sina jedinca. Kragh Michelsen tvrdi da je Stéphane otpustio osoblje svog oca, da odbija platiti održavanje imanja te da daje samo tjedni džeparac u iznosu od oko 120 eura. Navodno je Stéphane na puna tri tjedna ugasio grijanje i toplu vodu, te je također blokirao pristup internetu, uskratio međunarodne pozive i svome ocu oduzeo putovnicu.

Kragh Michelsen, koja je dio svoje mladosti provela u Australiji i živjela u Švicarskoj kada je upoznala Guerlaina 2005., kaže da Stéphane vodi bitku kako bi je izbacio iz kuće u kojoj je živjela otkako ju je Guerlain pozvao da tamo dovede svoje konje. Njegov sin živi u Grosrouvreu, selu udaljenom 15 minuta od njihova imanja.

"Učinio je sve kako bi me se riješio. Jako sam uplašena, zabrinuta sam za vlastiti život", rekla je Kragh Michelsen za Times i pokazala zapuštene staje čija su vrata uklonjena po Stéphaneovu nalogu kako ne bi mogla pokrenuti biznis s konjima. Pokazala je i mjesto gdje se, navodno, Stéphane u nju zamalo zabio svojim automobilom marke Audi, no ona se bacila u grmlje. "Postoji mali zid. Kako sam dosta mršava, uspjela sam ga preskočiti i to me spasilo", rekla je Christina. Dvojica njezinih prijatelja dali su iskaze policiji o navedenom incidentu, koji je također predmet istrage. Na pitanje zašto nije ozlijeđena, odgovorila je da je bila zaštićena debelim kaputom. Sudac bi trebao donijeti odluku o ovome slučaju prijetnje smrću za nekoliko tjedana.

image

Jean-Paul Guerlain s partnericom živi na raskošnom imanju

Jack Guez

Stéphaneov odvjetnik Pascal Koerfer odbacio je priču o incidentu s automobilom kao "izmišljotinu beskrupulozne žene koja ne preže ni pred čim, samo kako bi se dočepala Guerlainova bogatstva". "To je čista kleveta", rekao je odvjetnik.

Međutim, Stéphaneovom slučaju ne pomaže ni 40-minutna snimka razgovora koju je Kragh Michelsen snimila u svibnju 2020. godine. "Znaš li što si ti? Jedna obična kučka. Bacit ću te o zid, zabit ću ti glavu u balu sijena... Želim ti opaliti veliki, jaki šamar... To bi mi pričinilo veliko zadovoljstvo", govori joj Stéphane u navedenoj snimci i nastavlja: "Ti si obična kurva, to se mora reći. Sve dok sam ja živ, nećeš se udati za njega". Snimka je također navedena kao dokaz na sudu u tužbi protiv Stéphanea. On je naziva lijenom, prljavom spletkarošicom koja ne zna ni kuhati.

"Živiš sa starijim gospodinom. Čekaš da postaneš gospođa Guerlain. Ali ja ću te izbaciti odavde. Ako ga nastaviš gnjaviti, uvjeravam te da će tvoji konji otići. I pazi na svoje konje, jesi li me čula? Razmišljaj o tome. To je jedino što imaš... Ti si samo obična kuja", nastavlja. Njegov odvjetnik tvrdi da je ovaj snimljeni razgovor bio isprovociran kako bi ga se uhvatilo u zamku.

Međutim, njezinoj verziji priče u prilog ide i izjava Decie de Pauw, koja se danas preziva Rispoli, a koja je bila u vezi s Guerlainom od 1985. do 2003. godine. Upravo je ona bila muza za njegov parfem Samsara. 79-godišnja Rispoli izjavila je da je Stéphane Guerlain vodio sličnu 'kampanju' i protiv nje tijekom njezine veze s njegovim ocem.

"Širio je po Parizu razne loše stvari o meni. Kada sam to čula, bila sam poprilično zgrožena stvarima koje je izmišljao – poput, primjerice, toga da će mu otac propasti jer je morao mene uzdržavati od jutra do mraka. Bila sam vrlo bijesna zbog toga", rekla je za Times. U stvarnosti se pak Guerlain preselio k njoj u njezinu vlastitu vilu, a razlog je bilo neprijateljstvo njegova sina i tadašnje partnerice. "Ja sam se u potpunosti brinula o njemu. Plaćala sam njegovu hranu, higijenske potrepštine, čak i konjušare za njegove konje. Nikad nisam otišla živjeti na njihovo imanje. Nikad se nisam udala za njega upravo zbog njegova sina", dodala je. Nakon što su se razišli, Ruspoli je ostala u kontaktu s Guerlainom, a posljednji su se put vidjeli prije četiri godine. Tvrdi da je on predivna osoba, vrlo kulturan, načitan i kreativan, no smatra da nije jednostavno živjeti s njim.

Iako je čula različite priče o Guerlainovoj sadašnjoj partnerici i njegovu nasljedniku, Decia Ruspoli smatra da bi Jean-Paula Guerlaina svi trebali ostaviti na miru. "Nadam se, zbog njega da će ovo završiti. On ne zaslužuje tako užasan kraj svoga života", zaključuje bivša partnerica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:04