IMALA JE 16 GODINA...

Na premijeru filma o Weinsteinu stigla i najmlađa žrtva seksualnog predatora: ‘Uništio mi je snove...‘

Na premijeri filma o razotkrivanju predatora bila je i bivša manekenka Kaja Sokola koju je napao kada je bila još maloljetna

Kaja Sokola

 Dia Dipasupil/Getty Images/Profimedia/Dia Dipasupil/getty Images/profimedia

Kaja Sokola, bivši model i manekenka, bila je jedna od uzvanica na pretpremijeri filma "She Said" koji govori o razotkrivanju bivšeg holivudskog moćnika, seksualnog predatora i silovatelja Harveya Weinsteina, na New York Film Festivalu.

image

Peter Friedman, Carey Mulligan, Zoe Kazan i Patricia Clarkson u filmu "She Said"

-/Landmark/Profimedia/-/Landmark/Profimedia

Sokola, koja je najmlađa poznata žrtva zloglasnog producenta, upoznala je Weinsteina 2002. godine na nekom događanju na kojem se okupilo mnogo modela. Čuvši da 16-godišnjakinju zanima gluma Weinstein ju je nekoliko dana kasnije pozvao na ručak. No umjesto obroka, tada 50-godišnji mogul, odveo je djevojku u svoj stan. Pokušavala je suzdržati suze i vrištala da želi otići, no Weinstein je, tvrdi, blokirao vrata i vikao da se mora smiriti i "poraditi na svojoj tvrdoglavosti".

image

Kaja Sokola, najmlađa žrtva Harveya Weinsteina

/Instagram

Sokola je rođena u Poljskoj i danas živi u domovini. Ima obitelj, diplomirala je psihologiju i bavi se njome.

- Kad si dijete ne znaš ništa bolje, barem sam ja bila takva. Bila sam puna povjerenja. Odrasla sam u domu punom ljubavi i sigurnosti, a onda sam se našla (...u SAD...) potpuno sama. Nije trenutak za razgovor o tome no modna industrija nije tu baš dobra. Da, to što se dogodilo definitivno mi je naštetilo na mnoge načine. Ne govorim samo o seksualnom zlostavljanju, govorim o uništavanju mojih snova, mojeg dostojanstva, mene kao osobe - izjavila je za Page Six Sokola koja piše knjigu o svojim iskustvima.

image

Harvey Weinstein čeka novo suđenje u Los Angelesu

Etienne Laurent/Afp

Dodala je kako zna da su, zbog toga što je proživjela, mnoge njezine odluke, mnogi njezini odnosi i veze bili temeljeni na traumi, suovisnosti i emocionalnom zlostavljanju.

Ona nije bila jedina Weinsteinova žrtva na premijeri filma koji u kina stiže 18. studenog. Bila je tu i manekenka Ambra Battilana Gutierrez koja je otišla na policiju podnijeti prijavu kada ju je Weinstein navodno seksualno napastvovao 2015. godine. Dogodilo se to dok su pregledavali njezin portfelj.

image

Ambra Battilana Gutierrez prijavila je Weinsteina 2015. godine

Timothy A. Clary/Afp/Profimedia/Timothy A. Clary/afp/profimedia

Gutierrez je izjavila da u to vrijeme nije smatala da je hrabra, nego je mislila da nešto mora poduzeti i osjećala da radi pravu stvar.Ispričala je i da su policajci, kada je ispričala što se dogodilo rekli: "Opet?".

- Osjećala sam silan bijes u sebi... Znala sam da ću učiniti sve što mogu da zaustavim tu osobu, jer je to što je napravio bilo apsolutno pogrešno - kazala je Battilana Gutierrez.

image

Kaja Sokola (prva s lijeva) s uzvanicama na premijeri

Erik Pendzich/Shutterstock Editorial/Profimedia/Erik Pendzich/shutterstock Editorial/profimedia

"She Said" je biografska drama redateljice Marije Schrader temeljena na istoimenoj knjizi Jodi Kantor i Megan Twohey, dviju novinarki The New York Timesa koje su razotkrile zločine Harveya Weinsteina. Glavne uloge igraju Carey Mulligan i Zoe Kazan.

Weinstein je već dobio 23 godine zatvora i danas je stanar ćelije u zatvorskom kompleksu Twin Towers u Los Angelesu i čeka suđenje po novim optužnicama. Prije nekoliko mjeseci, nakon najave dolaska filma "She Said"u kina u studenom, sutkinja Lisa Lench odbila je njegov zahtjev za odgodu suđenja. Weinstein je, naime, smatrao je da film može utjecati na porotu, da "opet neće dobiti pošteno suđenje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:56