KRALJEVSKI PROTOKOL

Mnogi se pitaju: Kako to da je Williamov sin George dobio titulu princa, a Harryjev sin Archie nije?

Pravila o tome tko postaje princ i tome pripadajući naslov ‘njegovo kraljevsko veličanstvo‘ potječu iz patentnog pisma koje je izdao kralj George V.
Princ Harry i Meghan s malenim Archijem
 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

U svom intervjuu s Oprah Winfrey, Meghan, vojvotkinja od Sussexa rekla je da je tijekom njene prve trudnoće, bilo razgovora o statusu njezinog djeteta, uključujući i to koju titulu bi trebao dobiti, piše BBC.

"Govorili su da ne žele da dijete bude princ ili princeza te da će to biti različito od uobičajenog protokola", rekla je.

Što kaže kraljevski protokol?

Pravila o tome tko postaje princ i tome pripadajući naslov "njegovo kraljevsko veličanstvo" (HRH) potječu iz patentnog pisma koje je izdao kralj George V u studenom 1917.

Takva pisma su pravni instrumenti koji mogu imati oblik otvorenog pisma monarha. Mogu se koristiti za kraljevske izjave ili dodjelu naslova kao što su plemićke titule.

U pismu iz 1917. George V je izjavio da praunuci monarha više neće biti prinčevi ili princeze, osim najstarijeg muškog potomka najstarijeg sina princa od Walesa.

U trenutnoj situaciji to znači da je princ George, najstariji sin princa Williama, automatski postao princ, ali ne i Archie, iako su obojica kraljičini praunuci. Prema ovom protokolu ni sestra ni brat princa Georgea - Charlotte i Louis - ne dobivaju titulu.

No, u prosincu 2012. kraljica je također izdala patentno pismo u kojem se kaže da će sva djeca princa Williama imati pravo biti prinčevi ili princeze i dobiti titulu HRH.

Također, titule princa ili princeze naslijeđuju se po muškoj liniji, što znači da djeca princeze Anne nisu dobila te titule iako su kraljičini unuci.

Što je s Archiejevom titulom?

Prema pismu iz 1917., Archie ima pravo postati princ - no ne još.

Djeca Harryja i Meghan, vojvode i vojvotkinje od Sussexa, morala bi pričekati dok princ Charles, prijestolonasljednik, ne postane kralj, a u tom će trenutku biti unuci monarha i prema tome imati pravo biti prinčevi ili princeze.

Zbog toga su principa nasljeđivanja titule po muškoj liniji kćeri princa Andrewa - Beatrice i Eugenie - bile princeze od rođenja.

Meghan, vojvotkinja od Sussexa, bila je svjesna protokola.

Naime, u intervjuu sa Oprah se pozvala na "konvenciju Georgea V. ili Georgea VI." prema kojoj će njezin sin Archie postati princ "kada Harryjev otac postane kralj".

Ali ona je dalje rekla da su joj u trudnoći rekli da "žele promijeniti konvenciju za Archieja" kako on ne bi postao princ.

O tome nije iznijela više detalja, a Buckinghamska palača nije komentirala njezine tvrdnje.

"Vidio sam da je Meghan spomenula da postoje planovi za sužavanje popisa osoba koje mogu kvalificirati za kraljevsku titulu i pretpostavljam da se ovo odnosi na izneseno stajalište princa od Walesa da veličinu kraljevske obitelji treba smanjiti", rekao je Bob Morris iz Odjela za ustav pri UCL-u.

"Međutim, do sada, koliko znam, nije iznio detalje kako bi to trebalo postići."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10