NEVIĐENI INTERVJU

Mnogi Britanci zamjerili su kraljici reakciju na Dianinu smrt, ali princeza Anne tvrdi: ‘Učinila je pravu stvar‘

Ona tvrdi da je kraljica učinala ‘pravu stvar‘ ostavši u Balmoralu s prinčevima Williamom i Harryjem

Princ Phillip, kraljica Elizabeta i princeza Anne

 Profimedia

Ako bi se morala izdvojiti najveća mrlja u biografiji kraljice Elizabete II., mnogi Britanci rekli bi da je to neprimjerena reakcija na smrt princeze Diane. Međutim, s njima se ne bi složila kraljičina jedina kći, princeza Anne.

Ona tvrdi da je kraljica učinala ‘pravu stvar‘ ostavši u Balmoralu s prinčevima Williamom i Harryjem u danima nakon smrti princeze Diane, a to je izjavila u sklopu do sada neviđenog intervjua iz 2017. godine.

Princeza (72) razgovarala je s urednikom ITV Newsa Chrisom Shipom o 70-godišnjoj vladavini svoje majke, a taj je intervju sada prvi put emitiran. Osim što je izrazila svoje odobravanje načina na koji je kraljica podnijela Dianinu smrt 1997., Anne je također pohvalila 73-godišnji brak svojih roditelja, rekavši da je njihov ‘odnos bio jako važan‘.

Podsjetimo, kraljica se suočila s brojnim kritikama nakon što je odlučila ostati na svom škotskom imanju so bitelji, dok se u Londonu izražavala javna žalost nakon prometne nesreće u kojoj je poginula Lady Di.

Iste godine kada je Anne dala intervju, bivši viši dvorjanin, Sir Malcolm Ross, koji je bio zadužen za organizaciju sprovoda princeze Diane, rekao je da je kraljica smatrala da su joj prioritet njezini unuci u Škotskoj te da su i ona i njezino osoblje ‘bili povrijeđeni‘ svim tim ‘naletima negativnih osjećaja protiv njih‘.

"Mislim da je moja majka učinila pravu stvar. Mislim da je apsolutno nevjerojatno da bi bilo koji roditelj koji razmišlja svojom glavom vjerovao da bi postojala alternativa da se djeca dovedu u London u svoj toj strci. Ne znam tko bi mogao uopće pomisliti da je ta opcija bila bolja", rekla je princeza Anne.

Diana je umrla kada su William i Harry imali 15, odnosno 12 godina. Na pitanje je li bila riječ o tome da je kraljica odlučila svoje unuke staviti na prvo mjesto, princeza je odgovorila: "Apsolutno. Mislim da se njih dvojica ne bi mogla nositi s tim da su bili bilo gdje drugdje."

"To je bila jedina dobra stvar da su se oni nalazili tamo, da su imali strukturu i ljude oko njih koji su ih razumjeli i koji su im dali vremena da odžaluju", dodala je.

Čak je i Dianina rođena sestra, Lady Sarah McCorquodale, ranije izjavila da podržava odluku kraljice Elizabete.

"S obzirom na to da je bila baka 12-godišnjeg i 15-godišnjeg unuka čija je majka ubijena u prometnoj nesreći, napravila je apsolutno pravu stvar. Da sam ja bila na njezinu mjestu, napravila bih isto. Zašto da ih dovodi u London? Zašto im ne bi dala priliku da prebrode početni šok koji je potresao cijelu obitelj?", rekla je za BBC-ev dokumentarac.

Sir Malcom također je otkrio da je kraljica odlučila da njezina bivša snaha bude počašćena kraljevskim sprovodom. U istom intervjuu, princeza Anne također je opisala brak svojih roditelja kao ‘partnerstvo‘, objašnjavajući da su se međusobno ‘nadopunjavali svojom snagom i vještinama‘ tijekom 7 desetljeća dugog braka.

U govoru povodom zlatne godišnjice vjenčanja 1997. godine, kraljica je rekla da je princ Philip ‘jednostavno bio njezina snaga i to je i ostao svih tih godina‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 06:02