OSUĐEN KRIMINALAC

Mladi Jugoslav priznao: ‘Da, upao sam u vilu Tamare Ecclestone i ukrao joj 25 milijuna funti!‘

Provala u ljetnikovac kćeri Bernieja Ecclestonea u Kensingtonu bila je najveća ‘kućna‘ provala ikad zabilježena u Velikoj Britaniji
Tamara Ecclestone
 ANDREW COWIE/AFP

Jugoslav Jovanović, 24-godišnjak iz Milana, priznao je da je sudjelovao u krijumčarenju novca i nakita ukupne vrijednosti 26 milijuna funti, koje je ukrao iz domova slavnih osoba u Velikoj Britaniji.

Kako je objavio The Telegraph, kriminalac Jugoslav bio je dio međunarodne bande lopova koji su, između ostaloga, opljačkali i ljetnikovac Tamare Ecclestone (37) u Kensingtonu, što je bila najveća "kućna" provala ikad u Britaniji.

Kći Bernieja Ecclestonea (90), bivšeg šefa Formule 1, u vrijeme pljačke (prosinac 2019.), sa suprugom Jayjem Rutlandom, vlasnikom umjetničke galerije, i kćeri Sophijom bila je na odmoru u Laponiji u Finskoj. Tad su joj ukradeni nakit i gotovina u vrijednosti od 25 milijuna funti.

Banda u kojoj je djelovao Jovanović također je ukrala imovinu vrijednu oko 50.000 funti iz kuće bivšeg nogometaša Franka Lamparda u zapadnom Londonu, a meta im je bio i pokojni Vichai Srivaddhanaprabha, vlasnik nogometnog kluba Leicester City. Njemu su također provalili u dom, koji je obitelj nakon njegove pogibije u padu helikoptera 2018. pretvorila u svojevrsno svetište.

Policija nije uspjela vratiti gotovinu i nakit iz tri spomenute pljačke, a vjeruje se kako je ukradenih 26 milijuna funti izneseno u inozemstvo.

Nakon što je izručen iz Italije, Jovanoviću se trebalo suditi u Isleworthu, no on je u srijedu priznao krivnju za urotu s ciljem pranja novca, zločin koji je s međunarodnom bandom počinio između 10. prosinca 2019. i 31. siječnja 2020. godine. Ukradenu robu planirali su prokrijumčariti iz zemlje.

Prije toga priznao je i krivnju za provalu počinjenu u razdoblju od 29. studenoga do 18. prosinca 2019., a izjasnio se krivim i za neuspjeli pokušaj kupnje dvije jakne marke Louis Vuitton iz robne kuće Harrods koje je htio platiti ukradenim novcem.

Kazna će Jugoslavu biti izrečena 15. studenoga, baš kao i talijanskim državljanima Alessandru Malteseu (45) i Alessandru Donatiju (44), koji su također izručeni Velikoj Britaniji, gdje su priznali krivnju za urotu radi provale. Četvrti provalnik Daniel Vuković (40) nikad nije uhvaćen, a navodno se nalazi u Beogradu.

Nakon dvomjesečnog suđenja, rumunjski državljani Alexandru Stan (50), Sorin Marcovici (54), Maria Mester (48) i Emil Bogdan Savastru (30) u siječnju ove godine oslobođeni su optužbe da su sudjelovali u planiranju spomenutih provala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:00