POLUVRIJEME

Mlada pjesnikinja oduševila na Super Bowlu, glavna zvijezda zakazala: ‘Zvučao je kao tmurno jutro‘

Dvadesetdvogišnja Afroamerikanka postala je prva pjesnikinja koja je nastupila u sklopu Super Bowl programa
Amanda Gorman; The Weeknd
 Mike Ehrmann/Getty Images North America/Afp; Screenshot/youtube

Afroamerička pjesnikinja Amanda Gorman, 22-godišnjakinja koja je recitacijom svoje pjesme "Brdo na koje penjemo" uveličala inauguraciju 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, sudjelovala je u programu koji je prethodio igranju Super Bowla, finalu natjecanja profesionalne lige američkog nogometa NFL, piše Associated Press.

Gorman je u nedjelju u gradu Tampi u američkoj saveznoj državi Floridi izvela pjesmu "Refren kapetana", posvetu trima osobama koje su svojim zajednicama pomogle da se lakše nose s pandemijom - edukatoru Trimaineu Davisu, medicinskoj sestri Suzie Dorner i bivšem marincu Jamesu Martinu.

Gorman nije nastupila na terenu stadiona Raymond James već u snimljenoj video poruci u kojoj su se pojavili ona, Davis, Dorner i Martin.

"Danas odajemo počast trima kapetanima za njihova djela i utjecaj u vremenu nesigurnosti i potrebe. Preuzeli vodstvo, nadilazeći sva očekivanja i ograničenja, uzdižući svoje zajednice i susjede, kao vođe, liječnici i edukatori. James je osjetio rane ratovanja, no taj ratnik i dalje svoj dom dijeli s potrebitom djecom. Tijekom covida čak je i pomogao, uživo prenosio američki nogomet za obitelj i navijače. Tremaine je edukator koji stalno radi, svojoj zajednici pruža hotspotove, laptope i tech radionice kako bi njegovi učenici mogli imati sve alate koji su im potrebni kako bi uspjeli u životu i u školi. Suzie je glavna sestra intenzivne njege u bolnici u Tampi. Njezine kronike dokazuju da je čak i u tragediji, nada moguća. Izgubila je svoje bake u pandemiji i bori se da spasi živote drugima na bojnom polju intenzivne, definirajući heroje na prvim crtama koji svoje živote riskiraju za nas. Dopustite nam do koračamo s ovim ratnicima, jurišamo s ovim prvacima, i pronosimo poziv naših kapetana. Slavimo ih djelujući, s hrabrošću i suosjećanjem, radeći ono što je ispravno i pravedno. Jer, dok im danas odajemo počast, oni su ti koji nama počast odaju svaki dan", recitirala je Gorman.

Afroamerikanka je tako postala prva pjesnikinja koja je nastupila u sklopu Super Bowl programa. "Poezija na Super Bowlu je pothvat za umjenost i našu zemlju jer znači da maštovito promišljamo o ljudskom povezivanju čak i kada se osjećamo izolirano", rekla je Gorman u nedjelju na Twitteru.

Gorman je šira javnost upoznala na Bidenovoj inauguraciji, kada je Afroamerikanka postala najmlađa osoba koja je na toj manifestaciji recitirala pjesmu.

Gornan je 2017. godine postala prva dobitnica Nacionalne nagrade za mladog pjesnika SAD-a, a njezine su knjige nakon recitacije na inauguraciji postali bestselleri na online platformama poput Amazona. Pjesnikinja je potom potpisala ugovor s manekenskom agencijom IMG Models, agencijom koja zastupa i tenisačicu Naomi Osaku te dramatičara Jeremyja O.-a Harrisa. Gorman će ovog tjedna osvanuti i na naslovnici časopisa Time, a intervju s njom koji će biti objavljen u časopisu vodila je bivša prva dama SAD-a Michelle Obama.

Za razliku od Gorman, 30-godišnji kanadski pjevač Abel Makkonen Tesfaye, poznatiji kao The Weeknd, nije pobrao lovorike za svoj nastup u poluvremenu utakmice između Kansas City Chiefsa i Tampa Bay Buccaneersa koja je završilo pobjedom Gusara iz Tampe 31-9.

"Njegovo ime je The Weeknd, međutim njegov nastup više je ličio na tmurno jutro u ponedjeljak", napisao je Mesfin Fekadu za Associated Press.

Fekadu drži da je The Weeknd svoje brojne hitove izveo kao da mu se negdje žurilo. "Njegov je nastup izgledao kao poput onih koje se može vidjeti na raznim dodjelama nagrada, a ne u rangu onih koji se viđaju na Super Bowlu", napisao je te dodao da je kanadski pjevač trebao na pozornicu pozvati i neke goste.

The Weeknd je izveo sedam pjesama - "Call Out My Name", "Starboy", "The Hills", "Can't Feel My Face", "I Feel It Coming", "Save Your Tears", "Earned It" i "Blinding Lights". "Can't Feel My Face" sadržavo je elemente pjesme "After Hours", a pjesma "House of Balloons" puštena je preko razglasa.

"Veći dio nastupa proveo je daleko od središnje pozornice, a oživio je tek kada je na red došla pjesma 'Blinding Lights'. Tada je, međutim, bilo kasno da se spasi stvar", zaključio je Fekadu.

BBC-jev reporter za sektor glazbe Mark Savage drži da je kanadski pjevač odradio više nego solidan nastup te da je pametno odabrao pjesme koje će izvesti.

"Osim nekoliko plesnih koraka koji su bili inspirirani Michaelom Jacksonom, The Weeknd je najviše pazio na pjevanje", napisao je Savage, dodajući da je Kanađanin u nastup uložio sedam milijuna dolara vlastitog novca. Dio scenograije podsjećao je na film "Metropolis" austrijsko-američkog redatelja Fritza Langa.

"Mnogi su smatrali da njegov mračni R'n'B nije dobar za poluvrijeme, no The Weeknd je mudrim odabirom pjesama pokazao da njegova glazba može funkcionirati u okruženju koje favorizira nedvosmisleno vesele pjesme i spektakl", dodao je Savage.

Osim The Weeknda, u glazbenom dijelu programa nastupiti su i R'n'B pjevačica H.E.R. (pravo ime joj je Gabriella Sarmiento Wilson), koja je izvela pjesmu "America the Beautiful", te dvojac Jazmine Sullivan i Eric Chruch, koji su izveli američku himnu "The Star-Spangled Banner". Prije utakmice nastupila je i američka pjevačica Miley Cyrus, a gosti su joj bili Billy Idol i Joan Jett.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:13