IKONA STILA

Minicama je slavila slobodu, a savršene noge bile su njezin zaštitni znak: Pogledajte neke od najboljih Tininih izdanja

Kraljica rocka bila je poznata po silnoj energiji, kratkim suknjama i haljinama od svjetlucavih materijala, s perjem i perlama

Tina Turner 1996. godine u Versaceovoj haljini

 Yuryi Abramochkin/Sputnik/Profimedia/Yuryi Abramochkin/sputnik/profimedia

- Ponekad pomislim kako sam jednako poznata po svojim nogama i po svojem glasu - izjavila je u travnju ove godine Tina Turner za The Sun.

Legendarna "baka rocka" i "kraljica rocka", koja je preminula u srijedu, 24. svibnja u 83. godini, tijekom svoje, gotovo 70-godišnje karijere, svoj je modni izričaj, na nastupima i izvan pozornice, gradila na isticanju doista savršenih nogu.

- Noge sam toliko pokazivala zato što mi je tako bilo lakše plesati, barem na početk. - rekla je u istom intervjuu Turner. - A onda je to postalo dio mojeg stila.

Noge je u jednom trenutku dodatno osigurala. Iako nikad nije otkrila koliko je teška ta polica osiguranja, najveći iznos o kojem se pisalo bio je vrtoglavih 3,2 milijuna dolara. Magazin Vogue je noge Tine Turner, uz one Marilyn Monroe, Twiggy i Cindy Crawford, proglasio "najboljima u povijesti". A to nikad nisu bile mršave noge modela, nego skladne, utrenirane noge energične plesačice.

image

Tina Turner 1996. godine u Versaceovoj haljini

Yuryi Abramochkin/Sputnik/Profimedia/Yuryi Abramochkin/sputnik/profimedia

Ipak, glazbenica nije oduvijek bila pretjerano ponosna na svoje hvaljene donje ekstremitete. U svojoj autobiografiji "That‘s My Life" priznala je da je ona sama "zadnja osoba na svijetu" koja bi se hvalila nogama.

- Dok sam odrastala, mislila sam kako su preduge i premršave. Osjećala sam se kao neki trapavi poni i nisam ih željela pokazivati, napisala je Turner, poznata i po tome da je Micka Jaggera učila plesati. - Kada sam počela nositi kratke suknje na pozornici, bilo je to iz praktičnih razloga. Omogućavale su mi lakše kretanje, slobodu pokreta, a ja to volim.

image

Tina Turner, 1996. godine

Henry Mcgee/Zuma Press/Profimedia/Henry Mcgee/zuma Press/profimedia

Minice, mikrominice, kako je to napisao New York Post u jednom tekstu o njezinu stilu, imale su i snažnu simboliku u životu fantastične glazbene dive. Duljina suknje oduvijek je za žene imala veće značenje od hrabrosti nekoga da prkosi normama pristojnosti određenog doba.

- Kada pogledam unatrag, mogu vidjeti cijelu priču o svojem životu kroz odjeću koju sam nosila - rekla je Turner u intervjuu za NBC News 2020. godine. - Uvijek je postojala čvrsta veza.

image

Tina Turner u 1978. godine u Mackiejevoj haljini s krilima

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Na početku karijere sa svojim nasilnim bivšim suprugom Ikeom Turnerom, Tina Turner nosila je suknje do gležnja, a najkraće su pokrivale koljena. No, svoj prepoznatljivi stil pronašla je 1970-ih - tada su sjaj, šljokice, rese, perje i perle, postali neizbježan element svakog njezina nastupa. Iako je hrabro birala odjeću koja se ne može ne vidjeti, Turner ipak nije bila kičasta. Uvijek je uspješno stala na granici koja dijeli vrhunski stil od karikature.

U svojoj knjizi rekla je kako se u haljini s krilima dizajnera Boba Mackieja, koju je napravio samo za nju, jednom od prvih komada novog razdoblja njezina života, osjećala kao da leti. Bilo je to neposredno nakon njezina razvoda od Ikea Turnera, a ona je bila sretna što je napokon sama i "slobodna prvi put u životu".

image

Tina Turner u Mackiejevoj crvenoj haljini

Jazz Archiv Hamburg/Hardy Schiffler/Akg-images/Profimedia/Jazz Archiv Hamburg/hardy Schiffler/akg-images/profimedia

- Osjećala sam se poput princeze, profinjeno i elegantno, ispričala je u svojoj knjizi. - Htjela sam se kretati tako da su moje suknje postajale sve kraće. Sloboda mi je važna, u životu i na pozornici.

Rekla je i kako je samo željela "izgledati glamurozno i uzbudljivo, ali ne i nepristojno". Željela je slaviti ženstvenost, a ne je eksploatirati radi zarade.

- Nadam se da će žene shvatiti da se trebaju odijevati tako da izraze vlastitu moć i ljepotu. Ne trebaju se pokoriti bilo čijoj ideji o tome što je moderno, kazala je pjevačica.

Bob Mackie, koji je s njom godinama surađivao, dizajnirao je za Tinu Turner mnogo svjetlucavih haljina i suknji, s perjem, perlicama, zlatnim vezom. Surađivala je i s drugim poznatim dizajnerima, a posebno je voljela raditi s Azzedineom Alaiom koji je za nju napravio nekoliko nezaboravnih komada, te s Versaceom čiju srebrnu haljinu-kombine svi pamte.

image

Tina Turner, 2005. u haljni s perjem

Michael Perez/Zuma Press/Profimedia/Michael Perez/zuma Press/profimedia

Velika pjevačica dokazala je i da moda nema dobnih granica. Godine 1996. Turner je nosila Versaceovu srebrnu minicu dok je nastupala u Belgiji. Svjetlucavu crvenu minicu s visokim izrezima nosila je 2005. godine na turneji povodom 50. godišnjice karijere, a ta je haljina bila posveta onoj koji je nosila na dodjeli Grammyja 1985. godine.

image

Tina Turner na posljednjoj turneji 2009. godine

A3637 Joerg Carstensen/Dpa/Profimedia/A3637 Joerg Carstensen/dpa/profimedia

Nekih od njezinih outfita, poput haljine sa stiliziranim plamenovima, bijele minice s perjem te kožnih oprava s volanima, crvene i crne boje, uvijek će se pamtiti. Jedinstven stil, dio je jedinstvene osobnosti žene koja je u mnogo čemu bila posebna - silno talentirana, silno uporna, žena koja je pokazala snagu da ode iz nasilnog braka, hrabro krene u novu karijeru te sama osvoji glazbeni Olimp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42