ODLAZAK PJEVAČICE

Milva preminula u 82. godini: Kako je ‘Crvena‘ osvojila San Remo i Ennia Morriconea

Snimila je desetke albuma i često je nastupala uživo te se s pop glazbe postupno prebacila na klasično pjevanje
Milva
 Bruno Marzi/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Talijanska pjevačica i glumica Milva, pravim imenom Maria Ilva Biolcati, umrla je u petak nakon teške bolesti u 82. godini. "La Rossa", kako su je zvali zbog njezine bujne crvene kose, izvodila je neke od najvećih glazbenih hitova 60-ih i 70-ih godina, a imala je i vrlo uspješnu međunarodnu karijeru.

Rođena je 1939. godine kao kći krojačice i ribara. Kad je otac upao u financijske poteškoće, morala je rano početi zarađivati za život. Prijavila se na pjevačko natjecanje te usavršila u pjevanju i glumi.

Snimila je desetke albuma i često je nastupala uživo te se s pop glazbe postupno prebacila na klasično pjevanje. Godine 1970. na festivalu u San Remu skladbom "Il mare nel cassetto" u duetu s Ginom Latillom osvaja treću nagradu, nakon čega još četrnaest puta nastupa na tom festivalu i postaje jedno od njegovih zaštitnih lica.

Milva je bila uspješna i u glumi. Godine 1973. u režiji Giorgia Strehlera igra pamtljivu ulogu Jenny u Brechtovoj "Operi za tri groša", a prethodno, 1971., snima album "Milva canta Brecht" po muzici koju je napisao Brecht, a komponirali su je Hanns Eisler i Kurt Weill

Glumila je u glazbenoj komediji "Angeli u bandijeri" uz Gina Bramierija te u glazbenoj komediji u režiji Maria Mattolija "Appuntamento na Rivijeri". Godine 1972. pojavila se u filmu "D'amore si muore" u ulozi Leyle. Obradila je naslovnu pjesmu filma, koju je skladao Ennio Morricone, a koja je uvrštena na njezin album "Dedicato a Milva da Ennio Morricone", objavljen iste godine.

Godine 1995. glumila je u filmu nadahnutom životom i glazbom Carla Gesualda, tumačeći ulogu Marije d'Atalos, žene preljubnice koju je Gesualdo ubio zajedno sa svojim ljubavnikom. Iste godine pojavila se u "Celuloidu", igrajući talijansku groficu i dobila brojne pohvale. Godine 2010. povukla se iz javnosti zbog zdravstvenih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:57