OSCARI 2023.

Michelle Yeoh ulazi u povijest Oscara: Prva je Azijatkinja nominirana za najbolju glumicu

Trebalo je proći 59 godina da Yeoh dobije svoju prvu glavnu ulogu u holivudskom filmu

Michelle Yeoh

 Angela Weiss/Afp

Malezijska zvijezda Michelle Yeoh, nominirana za ulogu u filmu ‘Everything Everywhere All at Once‘, prva je Azijatkinja nominirana za Oscara za najbolju glumicu.

Trebalo je proći 59 godina da Yeoh dobije svoju prvu glavnu ulogu u holivudskom filmu. I trebalo je proći 95 godina da Akademija prepozna Azijatkinju u kategoriji najbolje glumice.

Yeoh, koja je rođena u Maleziji, postala je filmska zvijezda u Hong Kongu prije nego što je krenula osvajati svjetske pozornice, a sada je osvojila nominaciju za Oscara za ulogu u filmu ‘Everything Everywhere All at Once‘. 60-godišnja glumačka diva u SAD-u se proslavila sporednim ulogama u filmovima kao što su ‘Tigar i zmaj‘,‘Sutra nikad ne umire‘ i ‘Suludo bogati Azijci‘.

Kategorija najbolje glumice povijesno je jedna od najmanje raznolikih kategorija na Oscarima te se često prigovaralo da se najčešće nominiraju bjelkinje. Jedva desetak afroameričkih glumica bilo je nominirano u toj kategoriji, a prva je bila Dorothy Dandridge 1955. godine. Također, samo su četiri Latinoamerikanke dobile nominacije.

Međutim, do danas nijedna žena koja se identificira kao Azijatkinja nije bila nominirana za Oscara. Tehnički podaci pak govore da je Merle Oberon (‘The Dark Angel‘, 1936.) prva Azijatkinja nominirana za najbolju glumicu, ali ona je skrivala svoje podrijetlo i smatrala se bjelkinjom. Isto vrijedi i za dvostruku dobitnicu Oscara Vivien Leigh, koja je rođena u Indiji i čija majka djelomično potječe iz zapadne Azije, prenosi Hollywood Reporter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:01