GLUMAC U BIJELOJ KUĆI

McConaughey održao emotivan govor o masakru u njegovom rodnom gradu: ‘Dobro pogledajte ove tenisice...‘

Rekao je da je ‘odgovornim vlasnicima oružja dojadilo da neki poremećeni pojedinci zloupotrebljavaju Drugi amandman‘

Matthew McConaughey

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/Shutterstock Editorial/Profimedia

Glumac Matthew McConaughey pridružio se brifingu Bijele kuće u utorak kako bi odao počast žrtvama pucnjave u školi u njegovom rodnom Uvaldeu u Teksasu te pozvao Kongres da postupi u skladu sa zakonima o oružju, piše NBC News.

- Shvatite da je gubitak ovih života važan - istaknuo je u govoru.

image

Matthew McConaughey

Michael Brochstein/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Michael Brochstein/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

McConaughey je rekao da su on i njegova supruga Camila Alves McConaughey veći dio prošlog tjedna bili u Uvaldeu i provodili vrijeme s obiteljima devetnaestero učenika i dvoje ubijenih učitelja. Bio je emotivan dok je govorio o Maite Rodriguez, 10-godišnjoj djevojčici koja je aktivno brinula o okolišu i sanjala da postane morski biolog. Camila Alves McConaughey držala je njene zelene Converse tenisice, sa srcem koje je nacrtala na jednoj od tenisica kako bi predstavila "svoju ljubav prema prirodi".

- Nosila je ovo svaki dan, zelene Converse tenisice, sa srcem na mjestu desnog palca. To je isti par tenisica za koji se pokazalo da je bio jedini jasan dokaz koji bi je mogao identificirati nakon pucnjave - rekao je McConaughey.

image

Zelene Conversice.

-/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/Shutterstock Editorial/Profimedia

Prepričao je i susret s kozmetičarkom koja je "dobro upućena u rad u mrtvačnici".

- Njima je zadatak da žrtve izgledaju što mirnije i prirodnije za ceremoniju otvorenog kovčega, no ova tijela su nešto sasvim drugo - tvrdi McConaughey.

- Trebalo im je mnogo više od šminke da bi tijela bila spremna za izlaganje u otvorenom lijesu. Trebala im je opsežna obnova. Zašto? Zbog iznimno velikih rana od metaka puške AR-15, većina tijela je toliko unakažena da su ih samo DNK testovi ili pak zelene Conversice mogli identificirati - rekao je glumac.

Dva izvora upoznata sa situacijom rekla su da su cipele koje su McConaugheyevi imali sa sobom u sobi za brifing replike te da obitelj Rodriguez ima cipele koje je nosila u vrijeme pucnjave.

McConaughey je otišao u Washington kako bi se sastao sa zastupnicima i pozvao ih da djeluju protiv oružja. Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da se McConaughey također "nakratko sastao" i s predsjednikom Joeom Bidenom "kako bi razgovarao o važnosti poduzimanja mjera za očuvanje sigurnosti naših zajednica".

image

Matthew McConaughey

Michael Brochstein/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Michael Brochstein/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

McConaughey je na brifingu rekao da je Uvalde bio mjesto gdje je dobio svoju prvu sačmaricu i "gdje su ga naučili da poštuje snagu i sposobnost alata koji zovemo pištolj".

- Uvalde je mjesto gdje sam naučio odgovorno posjedovati oružje, no pucnjava u Uvaldeu pokazuje da su potrebne promjene - zaključio je.

- Trebamo uvesti odgovorno posjedovanje oružja - rekao je McConaughey.

- Moramo podići minimalnu dob za kupnju puške AR-15 na 21 godinu. Trebamo razdoblje čekanja za te puške. Potrebni su nam zakoni i posljedice za one koji ih zloupotrebljavaju. To su razumni, praktični, taktički propisi - tvrdi.

image

Matthew McConaughey

Michael Brochstein/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Michael Brochstein/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

Rekao je da je "odgovornim vlasnicima oružja dojadilo da neki poremećeni pojedinci zloupotrebljavaju Drugi amandman."

- Ovi propisi nisu korak unatrag. Oni su korak naprijed za civilno društvo - dodao je.

McConaughey, koji je koketirao s kandidiranjem za guvernera Teksasa prošle godine, rekao je: "Ovo ne bi trebalo biti stranačko pitanje. Ne postoji demokratska ili republikanska vrijednost u jednom jedinom činu ovih napadača."

- Moramo skupiti pravu hrabrost i ispoštovati svoje moralne obveze - napomenuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:59