SERIJA KOJA SE ČEKA

‘Kruna‘ će rekreirati slavni intervju princeze Diane i uvaliti princa Harryja u probleme: ‘Postavlja se jedno pitanje‘

U petoj sezoni Netflixova hita dvije epizode bave se poznatim razgovorom lady Di i BBC-jevog novinara Martina Bashira

 Elizabeth Debicki kao Diana u seriji ”Kruna”

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia

Peta sezona serije "Kruna" iščekuje se više od naveliko reklamiranih filmskih hitova. Netflixu ne treba ni sekunde plaćene reklame jer je serija, i ono što će prikazati u novim epizodama, vruća roba i svakodnevna tema medija ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, nego globalno.

A sada je, kako piše The Daily Beast, koji sustavno prati britansku monarhiju, princ Harry suočen s ponovnim propitkivanjem svojeg odnosa (i njegove supruge Meghan) s digitalnim streamerom. Naime, pokazalo se da su u novoj sezoni "Krune" dvije epizode posvećene zloglasnom intervjuu koji je princeza Diana, njegova majka, dala novinaru Martinu Bashiru, tada najvećoj zvijezdi BBC-jeve emisije "Panorama". To je onaj intervju u kojem je lady Di između ostalog spomenula kako je ih je u njezinu braku s Charlesom bilo troje "pa je bila mala gužva".

image

Scena iz 5. sezone serije Kruna, intervju s Martinom Bashirom

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia

Harry je, poput mnogih drugih, žestoko osudio Bashira, nakon što se u istrazi BBC-ja pokazalo da je intervju dobio koristeći sumnjive taktike. U biti, da bi osigurao da princeza sjedne preko puta njega, Dianu je uvjerio da u Palači postoje krtice i špijuni koji prodaju informacije o njoj. A kada su razotkrivene Bashirove muljaže, Harry je osudio intervju kao dio "kulture izrabljivanja".

Kako su novinari u Velikoj Britaniji došli do kopija pete sezone serije koju Windsori i svi rojalisti mrze iz dna duše, no ipak je svi gledaju, tabloidni The Sun je prvi objavio da je Dianin intervju s Bashirom temelj dviju epizoda, te da "rekonstrukcija" intervjua traje više od četiri minute.

Svim kritičarima sada smeta što je Harry, mlađi sin kralja Charlesa III. i princeze Diane, rekao što misli o Bashiru, no nikada nije želio govoriti protiv "Krune". A sadržaj ove serije, pišu, mogao bi se označiti kao dio te "kulture izrabljivanja", jasno iskorištavanje priče njegove majke, ali i cijele britanske kraljevske obitelji.

Harry je, recimo, u jednom je intervjuu rekao Jamesu Cordenu da je serija očito "fikcija" i da je mnogo više zabrinut zbog novina koje šire laži za koje tvrde da su istinite.

image

Elizabeth Debicki kao princeza Diana

Netflix/Ferrari/Profimedia/Netflix/ferrari/profimedia

Netflix je uporno odbijao pozive da na špicu stavi tekst "svaka sličnost je slučajna" tvrdeći da se radi o fikciji. Na kraju su popustili pa su na zadnji trailer dodali upozorenje kako se radi o "dramatizaciji inspiriranoj stvarnim događajima". Elizabeth Debicki, koja glumi princezu Dianu nakon toga se oglasila i rekla da je došlo vrijeme da se napokon prestane govoriti o kontroverzi.

Kritičar Daily Maila Christopher Stevens, nakon što je pogledao novu sezonu, rekao je da je Charles "prikazan kao lukav, nestrpljiv, ogorčen i nesvjestan svoje očajničke želje da postane kralj".

Bivši britanski premijer John Major, pak, izjavio je prije nekoliko dana da su scene u kojima se prikazuje kako ga Charles pokušava uvjeriti da potakne kraljicu da abdicira i prepusti krunu njemu, "gomila gluposti koje se iznose bez ikakvog drugog razloga osim da bi se postigao maksimalan i potpuno lažan dramatičan učinak".

Kada se pričalo o tome što će donijeti peta sezona jedne od najgledanijih serija s potpisom ove platforme, iz Netflixa su objasnili da će u njoj biti prikazana dramatizacija događaja oko intervjua "s obzirom na ključnu ulogu koju je imao tijekom razdoblja koje serija pokriva".

- To će odražavati ono što sada znamo o tome kako je intervju dobiven i kako se postupalo s Dianom. Intervju nije rekreiran u cijelosti. - rekli su.

image

Princeza Diana sa sinovima Harryjem i Wiliamom te suprugom Charlesom

Photoshot/Avalon/Profimedia/Photoshot/avalon/profimedia

Princ Harry i njegova supruga Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, koji već gotovo dvije godine žive u SAD-u potpisali su s Netflixom jako lukrativan ugovor - iako točna cifra nije poznata, pisalo se o iznosima od 120 do 150 milijuna dolara za razne sadržaje. Neki su projekti u međuvremenu otpali, na nekima se, poput serije o životu Sussexovih već dugo radi. Pisalo se i kako šefovi Netflixa nisu baš presretni onim što dobivaju od para, posebice kada su krenuli problemi i strašan pad zarade u streamerskom biznisu.

Kako god bilo, u Velikoj Britaniji smatraju da se princ Harry svakim potezom, biografijom koja izlazi u siječnju, pa i svojom šutnjom oko serije "Kruna", sve više udaljava od obitelji. Predbacuju mu da je licemjeran, te kažu da će pomirenje s ocem i bratom Williamom uskoro biti nemoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:15