ODGOĐENI MEMOARI

Kraljičina smrt zaustavila prinčeve planove: ‘To bi bilo neukusno, ne bi mu oprostili‘

Kraljevski stručnjaci rekli su da bi bilo izrazito loše da Harry objavi bilo što kontroverzno u ovom trenutku

princ Harry i Meghan Markle

 Danny Lawson/Afp

Knjiga princa Harryja prvotno je trebala biti objavljena krajem 2022., vjerojatno oko Dana zahvalnosti, kako bi zaradila u periodu oko Božića, no kraljičina smrt zaustavila je prinčeve planove.

Izvor blizak vojvodi od Sussexa rekao je za The Telegraph da memoari sada neće izaći prema planu jer Harry i Meghan poštuju razdoblje žalosti koje će vjerojatno trajati i dulje od službenih deset dana.

Odgoda objavljivanja omogućila bi Harryju da do kraja ažurira knjigu, s dodatnim poglavljima o smrti svoje bake, kraljice Elizabete II.

Tom Bower, čija je biografija o Meghan Markle objavljena ranije ove godine, sinoć je u razgovoru za GB News rekao da je čuo da vojvoda od Sussexa želi poštovati izvorni datum.

- Večeras su mi rekli da Harry inzistira da njegova knjiga bude objavljena u studenom, otkrio je.

- Navodno izdavači nisu previše sigurni, ali on kaže da će to biti kršenje ugovora ako ne objave. Tako mi je rečeno. To je izvanredna situacija. No, s druge strane, to se uklapa u računicu, jer Harryjeve i Meghanine financije u potpunosti ovise o knjizi i Netflixu, nastavio je.

Rekao je da će knjiga biti tiskana pod uvjetima velike tajnosti, a osoblje će biti provjeravano radi kopija na odlasku.

- Knjiga je tempirana bomba koju su Charles i William htjeli deaktivirati, rekao je Bower.

- Harry nije mislio da će biti u Ujedinjenom Kraljevstvu u trenutku kada je kraljica umrla, a okolnosti su drugačije nego što su svi to zamišljali, dodao je.

U međuvremenu, izdavačko poduzeće Penguin Random House koje će objaviti knjigu, ranije je najavilo da će Harry donirati prihod od knjige u dobrotvorne svrhe. Ranije ovoga tjedna, kraljevski stručnjaci rekli su za Mail Online da bi bilo izrazito loše da Harry objavi bilo što kontroverzno u ovom trenutku.

Izdavački izvori sugeriraju da bi se to moglo odgoditi do 2023. kako bi princ Harry imao vremena da napiše dodatna poglavlja o smrti kraljice.

Autor Phil Dampier sugerirao je da je, unatoč Harryjevom i Williamovom obilasku Windsora ranije ovoga tjedna, rascjep između Sussexovih i ostatka kraljevske obitelji ‘sirov kao i uvijek‘.

Kraljevski komentator Richard Fitzwilliams rekao je da nikada nije mislio da je knjigu trebalo napisati, a objaviti je sada bilo bi još gore.

- Kada bi se objavila, kada bi imala išta senzacionalno, bila bi neukusna, naglasio je.

- Ima li boljega načina da pokaže svoju odanost ocu nego odgoditi, čak i trajno, memoare koji nikada nisu trebali biti povezani s kraljičinom jubilarnom godinom?, komentirao je te naglasio da će šteta nanesena ugledu princa Harryja ipak ovisiti o tome o čemu se govori u knjizi, što se još uvijek ne zna.

Kako Dampier tvrdi, objavljivanje memoara uništilo bi svaku priliku za obiteljsko pomirenje, dodajući da ako Harry pogorša stvari, za njega nema povratka.

- I Charles i William bi mu teško oprostili, istaknuo je.

Izvori navode da ni kralj Charles ni princ William, ili njihovi odvjetnici i savjetnici, nisu dobili priliku pregledati bilo koji dio knjige, a također nisu dobili konkretne informacije o očekivanom datumu njenoga izlaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:08