LADY GLENCONNER

Kraljičina prijateljica iz djetinjstva: ‘Meghan je bila u zabludi. Trebali su držati jezik za zubima. Žao mi je Harryja‘

Gostujući u podcastu, 91-godišnja dvorska dama i prijateljica Elizabete II. otkrila je što misli o princu Harryju i njegovu životu u SAD-u

Kraljica Elizabeta s Harryjem i Meghan 2018. godine

 David Fisher/Shutterstock Editorial/Profimedia/David Fisher/shutterstock Editorial/profimedia

Svatko tko je pogledao neki dokumentarac o životu britanske kraljice Elizabete II., ali i drugim članovima monarhije, vjerojatno je vidio i lady Anne Glenconner, njezinu prijateljicu iz djetinjstva, jednu od dvorskih dama koje su je pratile na krunidbi 1953. godine i dvorsku damu njezine sestre, princeze Margharet.

Danas 91-godišnja aristokratkinja, koja se nikad nije ustručavala govoriti o temama vezanim uz Windsore, gostovala je u iznimno popularnom podcastu "Rosebud with Gyles Brandreth" omiljenog pisca, kraljevskog biografa, novinara i bivšeg političara. Njih su se dvoje dotakli i trenutnih odnosa u kraljevskoj obitelji, pa i vojvode i vojvotkinje od Sussexa, princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle.

image

Lady Anne Glenconner

Ken Mckay/itv/Shutterstock Editorial/Profimedia/Ken Mckay/itv/shutterstock Editorial/profimedia

Lady Glenconner uvjerena je da je Meghan Markle prije udaje za princa mislila kako je život u kraljevskoj obitelji "prepun sjaja i glamura", da će se "naokolo voziti u zlatnoj kočiji", a prema njoj će se svi ponašati kao prema filmskoj zvijezdi.

- Sigurna sam da Meghan nije imala stvarnu ideju o tome što može očekivati. - rekla je Glenconner, punim imenom Anne Tennant, barunica od Glenconnera - Vjerovala je da je to kao neka glumačka uloga.

A istina je ta da biti članica kraljevske obitelji može biti "ekstremno dosadno".

image

Elizabeta II sa svojim dvorskim damama 1953. godine, lady Glenconeer druga s desne strane

The Print Collector/Heritage Images/Profimedia/The Print Collector/heritage Images/profimedia

- Većinu dana provodite susrećući stotine tisuća ljudi koje nikad više nećete vidjeti i radite to s osmijehom - objasnila je i jasno prokomentirala odluku para da napusti kraljevsku obitelj i preseli se u SAD - To je tužno i meni je žao Harryja.

Glenconner se prisjetila i razgovora s američkim političarem Johnom Kerryjem na krunidbi kralja Charlesa III. ove godine. Ona je Kerryja pitala što Amerikanci misle o vojvodskom paru.

- Složio se sa mnom. Rekao je: "Jako, jako, jako nam je žao Harryja. Mislim da ne trebam više ništa dodati" - ispričala je.

Meghan Markle (42) i princ Harry (39) postali su par 2016. godine i vjenčali se dvije godine kasnije. Početkom 2020. godine odlučili su se preseliti u SAD, u Kaliforniju, gdje danas žive sa svojom djecom Archiejem i Lilibet. Njihov odlazak i sve što se događalo nakon njega uzdrmali su britansku kraljevsku obitelj do temelja i to na više razina od optužbi za rasizam i negativan odnos prema paru, posebice Meghan, do suđenja oko sigurnosnih pitanja - i priredili svijetu neviđen spektakl s kraljevskih dvora. Odnos je dodatno narušen kroz knjige, dokumentarne filmove i serijale, intervjue na kojima Harry i njegova supruga zarađuju za život u luksuznom Montecitu. Za brojne Britance, ne samo čvrste rojaliste, njihovo ponašanje je skandalozno i jeftino.

image

Kraljica Elizabeta II. s princom Harryjem i Meghan Markle 2019. godine

Avalon.red/Avalon/Profimedia/Avalon.red/avalon/profimedia

Mnogi paru posebno zamjeraju odnos prema kraljici Elizabeti II., Harryjevoj baki. Dugovječna vladarica, koju je narod iznimno volio i cijenio, nije pred kraj života zaslužila "takvu izdaju".

Prije nekoliko mjeseci, neimenovana prijateljica Elizabete II., a mnogi misle da je to bila baš lady Glennconer, za portal The Daily Beast ispričala je kakav je utjecaj Harryjeva i Meghanina aktivnost imala na kraljicu.

- Posljednjih godina života, posebice nakon što je preminuo njezin suprug princ Philip, u travnju 2021. godine, bile su jako bolne za nju.

Do platinastog jubileja, kojim je obilježeno njezinih 70 godina na britanskom prijestolju, pogoršao joj se sluh i vid, ali i mentalna bistrina po kojoj je bila poznata. Četiri mjeseca prije Harry je najavio svoje eksplozivne memoare "Rezerva", a detalji iz knjige počeli su curiti u javnost.

image

Kraljica Elizabeta s unukom Harryjem i suprugom princom Philipom 2005.

Toby Melville/Afp/Profimedia/Toby Melville/afp/profimedia

- Bilo je to vrijeme kada su on i Meghan trebali pregristi jezik i šutjeti - rekla je anonimna sugovornica portala - Umjesto toga oni su dolijevali ulje na vatru novim i novim uvredljivim filmovima i intervjuima, te napadali njezino životno djelo. Harry je najavio memoare u trenutku kada je njegova baka ne samo izgubila supruga, nego i sama bila sve slabija. Dobro je znao da joj se bliži kraj. To je okrutnost koja oduzima dah.

Ista je osoba tada rekla kako ne postoji ništa što bi par mogao učiniti "da ublaži bijes i gađenje" koje osjećaju kraljičini prijatelji zbog svega što su Harry i njegova supruga napravili Elizabeti II. u njezinim posljednjim godinama života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:34