STRAH NA DVORU

Kraljičin 99-godišnji suprug hitno hospitaliziran: ‘Njegova bolest nije povezana s covidom-19‘

‘Njegovo kraljevsko visočanstvo vojvoda od Edinburgha primljen je u utorak navečer u bolnicu‘, navodi se u priopćenju
Princ Philip
 Adrian Dennis

Princ Philip, 99-godišnji suprug britanske kraljice Elizabete II., smješten je u londonskoj bolnici, potvrdila je Buckinghamska palača.

"Njegovo kraljevsko visočanstvo vojvoda od Edinburgha primljen je u utorak navečer u bolnicu King Edward VII u Londonu", navodi se u priopćenju koje je danas stiglo medijima.

Izvor s Dvora rekao je za CNN da je vojvoda u bolnicu doputovao automobilom i da se ne radi o hitnom prijemu. Izvor je dodao da je princ koji u lipnju treba navršiti 100 godina, u bolnicu ušao bez pomoći te da njegova bolest nije povezana s covidom-19.

Kraljica je ostala smještena u dvorcu Windsor, zapadno od Londona.

image
Adrian Dennis

U priopćenju Buckinghamske palače dodaje se: "Vojvodin prijem je mjera predostrožnosti, prema savjetu liječnika njegova kraljevskog visočanstva, nakon što se loše osjećao".

"Očekuje se da će vojvoda ostati u bolnici nekoliko dana promatranja i odmora", dodaje se.

Prošli mjesec objavljeno je da su i vojvoda i kraljica primili prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, jer ih dob svrstava u kategoriju visokog rizika.

Philip je tijekom godina pretrpio brojne bolesti, uključujući liječenje od začepljene koronarne arterije u bolnici Papworth u Cambridgeshireu u prosincu 2011. i infekciju mjehura u lipnju 2012., zbog čega je propustio proslavu kraljičina dijamantnog jubileja.

image
Adrian Dennis

Opreriracija abdomena uslijedila je u lipnju 2013. godine, a slušne aparate počeo je koristiti 2014. godine, u dobi od 93 godine.

Povukao se s obilježavanja godišnjice bitke na Jutlandu u lipnju 2016. godine navodeći kao razlog manju bolest, no ubzo je uslijedilo njegovog povlačenje s javne dužnosti 2017. godine.

U prosincu 2019. proveo je četiri noći u bolnici King Edward, gdje je liječen zbog 'već postojećeg stanja', a otpušten je na Badnjak. Tada je vojvoda odvezen u Sandringham i proveo Božić s kraljicom.

Buckinghamska palača objavil je 2017. da se Philip povlači iz javnog života, što znači da više ne izvršava kraljevske dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 19:40