SKANDALOZNI NAVODI

Kontroverzna knjiga šokirala Španjolsku: ‘Letizia je hladna, emocionalno nezrela i pasivno agresivna, sve ih mrzi‘

Novinar Jaime Peñafiel objavio je dvije knjige o kraljici ‘Letizia & I‘ i ‘Letizia‘s Silences‘

Kraljica Letizia

 /Ppe/thorton/sipa Press/profimedia

Novinar Jaime Peñafiel (91) objavio je prvu knjigu o kraljici Letiziji naziva „Letizia & I”, pa je zbog nje i dobio otkaz od španjolskih novina El Mundo nakon 20 godina rada za njih. Knjiga je šokirala Španjolsku, posebno kraljevsku obitelj, jer iznosi brojne kontroverzne detalje.

image

Jaime Penafiel

Alter Photos/ddp Usa/profimedia/Alter Photos/ddp Usa/profimedia

Naime, u knjizi se tvrdi da je kraljica Letizia „hladna, emocionalno nezrela i pasivno agresivna” i „mrzi” obitelj kralja Felipea. Naveo je i da je kraljica imala romantičnu vezu sa svojim bivšim šogorom Jaimeom del Burgom. Ovu knjigu španjolska kraljevska obitelj nije komentirala.

Nakon otkaza je novinar napisao još jednu knjigu „Letizia‘s Silences” koja počinje s njezinom romansom s kraljem Felipeom. Jaime opisuje kraljicu kao „hladnu, neuništivu i odlučnu”, potom kao osobu koja „pribjegava šutnji kao načinu kontroliranja i kažnjavanja drugih ljudi”. Kao razlog netrpeljivosti između nje i njezine svekrve, kraljice Sofie te šogorice Cristine navodi „pasivno agresivno ponašanje” Letizije prema kralju Felipeu.

Postoji nekoliko priča o tome kako su se kralj i kraljica Španjolske upoznali. Neki su tvrdili da su se upoznali na večeri, neki pak su rekli da su se sreli kad je Felipe posjetio mjesto izlijevanja nafte u sjevernoj Španjolskoj. Novinar Jaime navodi da se kralj zaljubio u svoju buduću ženu dok ju je gledao kako vodi vijesti. Tvrdi da je Letizia „testirala” Felipeovu ljubav time što je često putovala.

„Bila je to strategija, jer je ta odsutnost bila prava muka za jako zaljubljenog Felipea, koji je udaljenost smatrao najgorim zlom, shvativši [španjolskog pjesnika] Lopea de Vegu kada je rekao da je ‘početak odsutnosti kao kraj života‘”, stoji u knjizi.

image

Kralj Felipe VI. i kraljica Letizia

-/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

Bivši španjolski kralj sada živi u egzilu u Abu Dabiju zbog istrage o korupciji koja mu je uništila reputaciju. Povremeno dolazi nazad u domovinu. Novinar navodi da se kraljevski par „samo pojavljuje u javnosti” i da zapravo žive odvojene živote.

Španjolske novine El Nacional Cat objavile su recenziju Jaimeove nove knjige s tvrdnjom da je on „odlučan prekinuti kraljičinu karijeru” i opisuju ga kao „jednog od Letizijini najvećih neprijatelja”.

U ranijoj knjizi, „Letizia & I”, bivši šogor Jaime del Burgo tvrdio je da je planirao zaprositi Letiziju u vrijeme kad je bila novinarka i to baš onu noć kad je ona s njime podijelila da izlazi s muškarcem iz visokog društva u Španjolskoj.

„Kada je došlo do vjenčanja s Felipeom, bavio sam se, između ostalog, predbračnim ugovorom”, rekao je bivši šogor. „Morao sam platiti i troškove Letizijine obitelji jer je [bivši kralj] Juan Carlos odbio platiti i po pola sa mnom. Tako sam uz pomoć mog prijatelja Felipea Varele odjenuo njezinu mamu, baku i njezine sestre. I to uz pomoć njezinog oca Jaime Jasona, bake i djeda i rođaka.”

U knjizi nadalje stoji kako je kraljica tražila da vidi Jaimea del Burga noć prije vjenčanja i da ga je zamolila da je „nikad ne napušta.”

image

Kraljica Letizia

Andrews Archie/abaca/Abaca Press/Profimedia/Andrews Archie/abaca/abaca Press/profimedia

„Kad smo se upoznali, uhvatila me za ruku i pitala me zašto je nikada nisam pitao da se uda za mene. Očito nisam odgovorio. Hrabrio sam je koliko sam mogao. Zadnje što mi je rekla prije nego što smo se oprostili u tom restoranu bila je molba: ‘Nikad me ne ostavljaj‘”, piše novinar. Del Burgo je tvrdio da je Letizia s njim imala romantičnu vezu čak i nakon vjenčanja 2004. godine. Tvrdi da za to ima kao dokaz „fotografije, videe, mobitele” i poruke.

Nakon što je Letizia navodno prekinula njihovu vezu u kolovozu 2011., Jaime tvrdi da mu je prijateljica rekla da stupi u kontakt s kraljičinom sestrom Telmom s kojom se zaručio sljedeće godine nakon samo dva mjeseca veze. Međutim, par se razveo 2014. nakon dvije godine braka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 16:38