150 TISUĆA DOLARA

Kobna fotografija gole bebe: Nirvana ipak dobila parnicu oko naslovnice albuma ‘Nevermind‘

Predmet tužbe bila je slavna fotografija bebe koja gola pliva u bazenu prema novčanici dolara na udici

Spencer Elden 1991. i 2007. godine

 Profimedia

Američki sudac odbacio je tužbu Spencera Eldena protiv Nirvane zbog legendarne naslovnice albuma iz 1991. godine na kojoj je Elden, kao beba, prikazan gol.

image

Naslovnica albuma "Nevermind"

-/Planet/Profimedia/-/Planet/Profimedia

Sada 31-godišnji Spencer Elden rekao je da njegovo pojavljivanje na naslovnoj strani albuma “Neverminda” predstavlja "seksualno zlostavljanje djece", ali sudac je rekao da je "prekasno za tvrdnju da je bio iskorištavan". Eldenove pravne opcije sada su gotovo iscrpljene jer ne može ponovno pokrenuti slučaj, iako je njegov pravni tim rekao američkim medijima da će se žaliti na presudu.

image

Spencer Elden 2007. godine

-/Planet/Profimedia/-/Planet/Profimedia

Naime, predmet tužbe bila je slavna fotografija bebe koja gola pliva u bazenu prema novčanici dolara na udici. Tvrdio je da, kao beba, nije mogao pristati na korištenje slike i tražio 150 tisuća dolara odštete. Među optuženima je bio fotograf Kirk Weddl te bivši članovi Nirvane Dave Grohl i Krist Novoselić te Courtney Love, udovica pokojnog pjevača Kurta Cobaina.

Elden je pokrenuo slučaj 2021. godine, tvrdeći da još uvijek ima pravo žaliti se na desetljećima staru sliku jer mu je "stvarala probleme i stajala ga zarade u odrasloj dobi". Tužba je odbačena, a zatim ponovno podignuta u siječnju. Sudac u Los Angelesu presudio je u petak da je Elden podnio svoj slučaj znatno nakon desetogodišnjeg roka zastare. Odvjetnik obrane istaknuo je da slučaj "nema osnove".

image

Nirvana

Rudi Keuntje/Zuma Press/Profimedia

Obrana je tvrdila da je Elden uživao biti “Nirvanina beba”, napominjući da je ponovno pozirao na taj način u kasnijoj dobi. Roditeljima gospodina Eldena plaćeno je 200 dolara za fotografiju 1991. godine, dok je Nirvanin album “Nevermind” prodan preko 30 milijuna puta, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:07