BRITANSKI GLAZBENIK

Kako je osebujni vojvoda nasamario Stinga: ‘Sitnom laži naveo me da kupim cijelo imanje od 365 hektara!‘

Sting je odrastao u radničkoj obitelji u pokrajini Northumberland, a o vinima kao mladić nije znao gotovo ništa
Sting i supruga Trudy Styler
 Sandro Michahelles/sintes/Sipa Press/Profimedia

Poznati britanski glazbenik Sting već godinama posjeduje prekrasno imanje u srcu Toskane gdje proizvodi vrhunska vina, a sada otkriva da je njegov početak u italiji bio izazovan i prepun iznenađenja.

Daily Telegraph javlja da je otkrio da ga je pripadnik aristokracije nasamario da kupi imanje Il Palagio. Vojvoda mu je dao da kuša "jedno od najcjenjenijih talijanskih vina", koje je predstavio kao vlastito.

Na domišljat način uvjerio je rock zvijezdu da kupi imanje i vinograde, a naivni Sting tek je kasnije shvatio da vino iz kupljenih vinograda nije ništa posebno.

Kada je shvatio da je nasamaren, Sting je odlučio uložiti sav trud te je u nekoliko je godina napravio ogroman napor i postigao da se u njegovim vinogradima, smještenima u dijelu Toskane popularnom među britanskim useljenicima, počne proizvoditi pristojno vino.

Uspjeh koji je postigao nije mogao ni sanjati. Godine 2016. jedno od njegovih vina, crveno vino Sister Moon, koje je dobilo ime po jednoj od pjesama, uvršteno je na listu 100 najboljih u Italiji. Ostala vina koja su on i njegova supruga Trudy Styler proizveli su When We Dance, Message in a Bottle te Baci Sulla Bocca (Poljupci na usnama)

Naporan rad koji je ulagao godinama bio je njegova 'osveta' prethodnom vlasniku, aristokratu po imenu vojvoda Simone Vincenzo Velluti Zati di San Clemente.

image
Sting
Sandro Michahelles/Avalon/Profimedia

- Ponudio nam je čašu crnog iz vrča u prigodi prvog posjeta imanju, ispričao je Sting za časopis Sette.

- Pregovarali smo o kupovini. Nekretnina nam se jako svidjela, iako je bila u ruševinama. Vojvoda me upitao želim li kušati vino proizvedeno na imanju, a ja sam odgovorio da želim. Bilo je to izvrsno vino i tako me uvjerio da kupim i vinograde. Tek kasnije sam shvatio da nam je vojvoda poslužio Barolo, a ne vlastito vino, ispričao je. Barolo se proizvodi u regiji Pijemont i smatra se jednim od najboljih talijanskih vina.

Sting je također otkrio kada je shvatio da ga je vojvoda prevario.

- Došli su nam u goste prijatelji i obitelj. Nakon što smo ih poslužili vinom s imanja, vidio sam da netko od gostiju prazni čašu u gredicu s cvijećem. Bio je to trenutak kada sam odlučio pokazati da je moguće proizvesti odlično vino iz vinograda u Palagiju.

Sting je odrastao u radničkoj obitelji u pokrajini Northumberland, a o vinima kao mladić nije znao gotovo ništa. Tek kada se približio tridesetima, kušao je vino prvi puta.

image
Sting i supruga Trudy Styler u vili Il Palagio
Sandro Michahelles/Avalon/Profimedia

- Nitko nije pio vino u mom kraju. Vidjeli smo ga samo u filmovima. Pili smo pivo. Sada ga ne mogu smisliti. Možda čašu s vremena na vrijeme.

Sting i njegova suruga Trudy kupili su Il Palagio 1999. godine, vilu koja datira iz 16. stoljeća i prostire se na 365 hektara zemlje. Nalazi se južno od Firence u okrugu Chianti. Osim vina, na imanju proizvode med i maslinovo ulje. Prošloga mjeseca Sting je na imanju otvorio pizzeriju.

Na Stingovu imanju također se nalazi trgovina u kojoj se mogu kupiti maslinovo ulje, med, vino i salama, koja je izrađena od regionalne pasmine svinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:18