TRNOVIT PUT

Jedva sam smogao snage da nastavim od boli: Pierce Brosnan o djetinjstvu, tragedijama, Bondu...

‘Joe Biden ima moj glas. Moramo naći vođe kojima možemo vjerovati, ljude koji imaju inteligenciju i empatiju‘
Pierce Brosnan
 Rushen/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

- Vrlo smo povezani kao obitelj, a ovo vrijeme Covida još je više ojačalo vezu među nama čega vjerojatno ne bi bilo da nije bilo karantene, kaže poznati glumac Pierce Brosnan dok mu tijekom Zoom intervjua za Guardian sin donosi šalicu kave.

- On je sjajan muzičar i uspješan student koji je upravo diplomirao na filmskoj akademiji, priča dalje Brosnan o sinu opisujući kako je dodjela diploma, kao i mnoge druge svečanosti, zbog epidemije otkazana pa su on i njegova supruga nabavili sinu crnu akademsku kapu i odoru i sjedeći na kauču prisustvovali online ceremoniji dodjele diploma.

Koronavirus je poremetio i Brosnanove planove: upravo je u Londonu snimao 'Pepeljugu' kad je Covid-19 zaustavio produkciju. Tada se vratio na Havaje gdje je ostao sve do sada zajedno sa svojojm suprugom, novinarkom i autoricom Keely Shaye Smith i njihovim sinovima, 19-godišnjim Dylanom i Parisom. (Brosnan ima još troje djece iz prvog braka.)

U intervjuu je govorio i o svojoj sporednoj ulozi u Netflixovom filmu 'Natjecanje za pjesmu Eurovizije: Priča o vatri sage' u kojem glume i Will Ferrell i Rachel McAdams, a koji govori o izmišljenim glazbenicima koji se trude dospjeti na natjecanje i predstavljati Island.

Neki su očekivali da će Brosnan u ovom filmu i zapjevati, nakon što je zapjevao u filmu 'Mamma Mia'. No, to pjevanje je bilo tako komično da mu je 2009. osiguralo Zlatnu malinu za najgoru sporednu ulogu. - Bio sam iznenađen i razočaran jer mi nisu dali da ponovno pjevam, kaže Brosnan.

U filmu o Euroviziji, Brosnan glumi Ferrellovog oca koji se protivi sinovoj ambiciji i za njega priželjkuje malo konvencionalniju budućnost. No, to nije stil roditeljstva blizak Brosnanu. - Moji dečki su vrlo dobi u školi, imaju kreativni instinkt i naginju umjetnosti. Ne pokušavam ih usmjeravati, kaže.

Njegov sin Dylan bavi se filmom, a Paris je model te su i sami priskrbili određenu slavu: na društvenim mrežama prate ih deseci tisuća ljudi. Štoviše, na prošloj dodjeli Zlatnih globusa zasjenili su i vlastitog oca. Brine li Brosnana njihova popularnost na društvenim mrežama?

- Da. Brine i moju suprugu Keely i mene. Otisak (digitalni) koji ostavljaju za sobom, pratit će ih mnogo godina. A to su nemirne vode. Otvorio sam Instagram da bih mogao pratiti Parisa i da budem siguran da se dobro prezentira i da nije povezan s ljudima lošeg ugleda. To je čudna životinja i s tim treba biti oprezan. Može biti vrlo narcisoidno i treba to znati balansirati s malo ljudske lakoće.

image
Dylan Brosnan, Keely Shaye Smith, Pierce Brosnan i Paris Brosnan
Jennifer Graylock/Instar Images/Profimedia

Rođen 1953. Brosnan je odrastao u Navanu, 50 km udaljenom od Dublina. Kao sin jedinac, svoje je djetinjstvo opisao kao usamljeno i u katoličkom duhu. - Moj je otac otišao i mojoj je majci, kao samohranom roditelju tih 50-ih godina, bilo vrlo teško. A ja sam, na mnogo načina, stvorio vlastitog sebe.

Nakon što mu je otac otišao, Pierceova se majka preselila u London kad su mu bile četiri godine. Željela je bolji život za njih. On ju je čekao u Irskoj s bakom i djedom po majčinoj strani te ujakom i ujnom. - Zahvalan sam što nisam osjetio okove roditeljstva, da tako kažem, i sâm sam utirao svoj put. Kad sam kao tinejdžer rekao svojoj mami da želim biti glumac, ona mi je iz sveg srca rekla da slijedim svoje snove.

Brosnan se preselio u Putnam u zapadnom Londonu kad je imao 12 godina. U školi su ga prozvali Irac. - To što si imigrant iz Irske u 60-im godinama u Londonu, to ti nikada ne daju zaboraviti, prisjeća se Brosnan.

Snimio je nekoliko reklama, no i dalje je sanjao o pravoj glumi.

Slučajno je naletio na kazalište Ovalhouse u južnom Londonu i našao se u 'društvu pjesnika, glazbenika i ostalih izgubljenih duša'. Prva uloga bila mu je u drami Tennesseeja Williamsa. - Jedan drugi glumac nije baš dobro prošao i pozvali su mene. Rekli su mi: 'Tennessee te želi vidjeti.' Istrčao sam iz stana i ukrcao se na autobus. No, kako je išao presporo, izašao sam van i trčao dalje. Srce mi je snažno udaralo - Tennessee Williams me želi vidjeti! Stigao sam u Tennesseejev stan i pročitao dvije vrlo emotivne scene. Samo sam poletio. I dobio posao.

Premijera je bila u kazalištu Roundhouse u Londonu 1977. i kritika je Brosnana jako dobro prihvatila. Williams mu je poslao telegram u kojem je pisalo: 'Hvala Bogu na tebi, moj dragi dječače.'

- To je bila potvrda da sam na pravom putu, da imam talenta - mali grumen zlata u mom džepu. Tad sam postao još gladniji za glumom. Kad sam jednom otkrio svijet glume, zakačio sam se za njega svim srcem. To je bilo oslobađajuće.

To je bio vrlo uspješan početak kazališne karijere, no Brosnanove ambicije bile su negdje drugdje. - Uvijek sam sanjao o filmovima. Pozornica, koliko god bila divna, uvijek me je plašila. Želio sam biti na velikom platnu.

1982. dobio je ulogu šarmantnog TV detektiva Remingtona Steelea. Preselio se u Kaliforniju sa svojom prvom suprugom, australskom glumicom Cassandrom Harris, njihovim sinom Seanom i njezino dvoje djece, Charlotte i Christopherom koje je Brosnan kasnije posvojio. 1987. Harris je dobila rak jajnika i umrla četiri godine kasnije. Charlotte je umrla od iste bolesti 2013. godine.

Kad je Harris oboljela, Brosnan se okrenuo terapeutskom učinku slikanja i nastavio s time sve do sada. - Počeo sam slikati 1987. kad mi je supruga oboljela. Slikao sam zbog boli, a sada ta bol ponekad izlazi kroz boje, kaže Brosnan te dodaje kako je jedna njegova slika Boba Dylana prodana na humanitarnoj aukciji za 1,2 milijuna eura.

Jedva je smogao snage da nastavi s glumom. 1993. godine napokon je dospio na veliko platno glumeći u filmu Mrs Doubtfire.

- Na koncu konca, želite pogledati unazad i vidjeti da ste glumili u filmovima na koje možete biti ponosni. Mrs Doubtfire je definitivno jedan od takvih filmova.

O svojem kolegi iz filma, pokojnom Robinu Williamsu, govori biranim riječima.

- Došao sam u njegovu prikolicu gdje su ga upravo šminkali. Sjedio je u havajskoj košulji i kratkim hlačama, s dlakavim rukama i nogama, a na glavi je imao masku gospođe Doubtfire. Kad me vidio, rekao mi je: 'Oh, Pierce! Tako si zgodan! Daj mi pusu!'

U to vrijeme Brosnanu je već bila ponuđena uloga Jamesa Bonda, no morao ju je odbiti zbog svojih obaveza iz ugovora za 'Remington Steele'. No kad je 1995. napokon nastupio kao tajni agent 007 u filmu Goldeneye, taj je nastup vrlo dobro iskoristio.

Njegova interpretacija Bonda - senzitivnog, mekanog i ozbiljnog - bila je veliki uspjeh i kod kritike i kod publike. Iako su neki kasnije interpretaciju Daniela Craiga proglasili najboljom nakon Seana Conneryja, Brosnan je Bonda odigrao sa žarom u oku i humorom kakav taj lik pomalo kao iz crtića, zaslužuje.

Nakon posljednjeg utjelovljenja Bonda u filmu 'Die Another Day' 2002. producenti su smatrali da filmskom serijalu treba svježa krv. Iako je bio spreman i peti put zaigrati tajnog agenta 007, Brosnanu su preko telefona priopćili vijest da su ga otpisali.

- Bilo je to kao udarac u rebra, rekao je tada Brosnan, iako sada kaže da za ničim ne žali.

- Ne dopuštam željenju i zamjeranju da uđu u moj život. To samo vodi do još više tuge i jada, kaže Brosnan.

- Bond je dar koji te stalno daruje i omogućio mi je sjajnu karijeru. Kad si jednom označen kao Bond, to ostaje s tobom zauvijek i bolje ti je pomiriti se s tim odmah na početku čim uđeš kroz vrata i obučeš se u tajnog agenta.

O filmovima u kojima je kasnije glumio Daniel Craig, Brosnan nije puno govorio. No, nedavno je entuzijastično rekao da je došlo vrijeme da žena preuzme glavnu ulogu. Zašto misli da se toj ideji producenti toliko opiru, baš kao i ideji da bi Bonda mogao zaigrati crnac? - Ne znam što bih rekao, kaže Brosnan i nasmiješi se.

image
Pierce Brosnan i Michelle Yeoh u filmu James Bond: Tomorrow Never Dies
cineliz/Allpix Press/Profimedia

Nakon napuštanja franšize, Brosnan je ostvario uspješnu karijeru. Njegove interpretacije u 'Matadoru' (za koji je dobio Zlatni globus) i 'Mamma Mia' bile su posebno uspješne i ne toliko ozbiljne kao neke priješnje uloge. Godine 2010. glumio je fikcionalnog britanskog premijera optuženog za zločin (da, taj je lik temeljio na Tonyju Blairu) u filmu Romana Polanskog. Što misli o tom redatelju, s obzirom da je osuđen za silovanje?

- Prihvatio sam ulogu u tom filmu zbog svega što je Polanski napravio kao redatelj i umjetnik. Nisam dopustio da ostatak njegova života utječe na moj izbor. Morao sam biti iskren prema sebi i znati da je pravda zadovoljena, napola zadovoljena, i nastavio sam kao glumac.

Bi li i danas isto postupio?

- Ne znam bih li u ovoj klimi učinio isto. Ovo su opasna vremena i toksičan svijet. Ne znam.

Kad govori o 'klimi', misli na #MeToo pokret i o tome kaže: - Bio je to strašan pad i grozan događaj za sve uključene strane. No vrijeme je da se Hollywood iz temelja promijeni.

Brosnan u posljednje vrijeme puno snima. Njegova četiri filma su u produkciji, a peti čeka premijeru.

- Nemam želju da odem u mirovinu. Imam 67 godina i uloge koje će mi početi stizati, bit će uloge starijeg čovjeka, komične uloge. U ovom trenutku u životu ne znam što bih drugo osim glume i slikanja.

Što se epidemije tiče, Brosnana (koji ima i irsko i američko državljanstvo) više od koronavirusa brine epidemija rasizma.

- Joe Biden ima moj glas. Moramo naći vođe kojima možemo vjerovati, ljude koji imaju inteligenciju i empatiju, moramo se odmaknuti od toksičnosti koja sada vlada. Nadam se da će cjepivo biti brzo pronađeno. No nadam se da će se pronaći i cjepivo protiv rasizma. No imam nade u mlade. Imam nade u moje sinove, kaže Brosnan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:58