‘POSVETA‘ PRODUCENTU

Jedan ork iz Gospodara prstenova napravljen je po Harveyju Weinsteinu: ‘To mu je bila poruka da odj***‘

Glumac Elijah Wood otkrio je zanimljivosti o sukobu redatelja Petera Jacksona i ozloglašenog producenta
Harvey Weinstein
 Dennis Van Tine/Zuma Press/Profimedia

Jedan ork u serijalu filmova Gospodar prstenova napravljen je tako da liči na Harveyja Weinsteina, što je ozloglašenom producentu bila svojevrsna poruka da 'od*ebe', otkrio je glumac Elijah Wood, koji je u filmovima igrao hobita Froda, piše Guardian.

'Smiješno je to... O tome se nedavno govorilo jer su Dom Monaghan i Bill Boyd, koji su glumili hobite Merryja i Pippina, razgovarali sa Seanom Astinom (koji je glumio Samwisea) o tome kakvi su im bili prvi utisci kad su stigli na Novi Zeland gdje su filmovi snimani.

'Vidio je te maske orka. A jedna od maski - toga se jako dobro sjećam - bila je dizajnirana tako da izgleda kao Harvey Weinstein. To je bilo kao da smo mu rekli: 'Od*ebi!', kazao je Wood.

'Mislim da je sada u redu govoriti o tome. Tip je u zatvoru. Je*i ga.'

U prvom velikom slučaju iz ere #MeToo pokreta, u kojem su žene progovorile o zlostavljanju od strane moćnih muškaraca, Weinsteina su brojne žene optužile za seksualno napastovanje. Proglašen je krivim za silovanje u veljači 2020. i osuđen na 23 godine zatvora. Suočen je i s dodatnim optužbama u Kaliforniji.

Wood je rekao da je redatelj Peter Jackson odlučio napraviti model orka po Weinsteinovom liku nakon što je imao problema s njim tijekom snimanja filmova Gospodar prstenova.

Kako kaže Wood, redatelj Jackson je počeo rad na filmovima u studiju Miramax, koji je Weinstein osnovao sa svojim bratom. Jackson je želio snimiti najmanje dva filma kao adaptacije Tolkienovih romana, no Weinstein je od redatelja tražio da sve tri knjige ugura u jedan film.

Weinstein je također zaprijetio da će Jacksona zamijeniti Quentinom Tarantinom ili Johnom Maddenom, redateljem filma Zaljubljeni Shakespeare, rekao je Wood.

Kad je Jackson zatražio od Weinsteina dopuštenje da pronađe drugog producenta, Weinstein se složio, ali mu je dao samo jedan vikend da to učini te je naložio da producent koji preuzme posao mora raditi na svim filmovima ili ni na jednom.

'Vrijeme koje nam je bilo na raspolaganju je bilo suludo kratko', rekao je Wood. 'Pregledavali smo lokacije. Peter je napravio impresivan video sa snimkama raznih mjesta. Većina ljudi nije vjerovala da će snimiti više od jednog filma. Uvriježeno mišljenje bilo je: 'Ne, morate prvo vidjeti koliko će prvi film biti uspješan, a tek nakon toga uložiti ostatak novca.'

Wood je rekao da je Weinstein na kraju pristao producirati najmanje dva filma, ali je ograničio budžet na 75 milijuna dolara, što je skrivao od Jacksona. Jacksonov tim namjerno je otkrio scenarij kako bi privukao interes drugih studija, a projekt je na koncu preuzeo Bob Shaye, osnivač New Line Cinema, koji je pristao snimiti tri filma.

'Sâm Bob Shaye je rekao: 'Moramo odraditi tri filma' - što je bio veliki rizik', rekao je Wood. 'Miramax je mislio da za to nema nikakve šanse.'

Trilogija je na kraju na kino blagajnama zaradila 2,92 milijarde dolara i sada se smatra jednim od najvećih filmskih serijala ikada snimljenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:17