NE-HODGKINOV LIMFOM

Ikona Hollywooda boluje od raka: ‘Kreće 6 mjeseci kemoterapije, ali bolno shvaćam da sam privilegirana‘

- Neću dopustiti da išta od ovoga ometa moj klimatski aktivizam, poručila je Jane Fonda

Jane Fonda

 Blayzenphotos/Backgrid Usa/Profimedia

Holivudska glumica Jane Fonda otkrila je da joj je dijagnosticiran rak i da ide na kemoterapiju.

U objavi koju je podijelila sa svojih 1,9 milijuna pratitelja na Instagramu, 84-godišnjakinja je rekla da boluje od ne-Hodgkinovog limfoma. Fonda ga je opisala kao "vrlo izlječiv rak... pa se osjećam vrlo sretnom."

Ikona Hollywooda iskoristila je svoju objavu kako bi istaknula stanje zdravstvene skrbi u SAD-u i rekla da će nastaviti sa svojim klimatskim aktivizmom. Napisala je da se osjeća "sretnom jer ima zdravstveno osiguranje i pristup najboljim liječnicima i tretmanima."

“Shvaćam, i to je bolno, da sam privilegirana kada je ovo u pitanju. Gotovo svaka obitelj u Americi u nekom trenutku morala se suočiti s rakom i previše ih nema pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi koju ja primam, a to nije u redu", poručila je Fonda.

Non-Hodgkinov limfom je rjeđi rak koji se razvija u limfnom sustavu. Fonda je napisala da će proći šest mjeseci kemoterapije, ali "neće dopustiti da išta od ovoga ometa njezin klimatski aktivizam".

Oscarom nagrađena glumica debitirala je 1960. godine, proslavivši se glumeći u filmovima kao što su ‘Barbarella‘, ‘Nine to Five‘ i ‘On Golden Pond‘. Njezina posljednja uloga bila je u Netflixovoj humorističnoj seriji ‘Grace and Frankie‘.

Fonda je poznata i kao politička aktivistica. U 1960-ima glasno se protivila Vijetnamskom ratu.

Nedavno je postala i borac protiv klimatskih promjena. Godine 2016. provela je Dan zahvalnosti među prosvjednicima, demonstrirajući protiv izgradnje Dakota Access Pipelinea.

U svojoj objavi na Instagramu Fonda je rekla da joj je njezina dijagnoza istaknula važnost koju zajednica ima za nju.

“Rak je učitelj i obraćam pažnju na lekcije koje mi nosi. Jedna stvar koju mi je već pokazao je važnost zajednice. Rast i produbljivanje vlastite zajednice kako ne bismo bili sami. A rak, uz moju dob od gotovo 85 godina, definitivno uči važnosti prilagodbe novim stvarnostima. Živimo kroz najznačajnije vrijeme u ljudskoj povijesti jer će ono što sada činimo ili ne činimo odrediti kakva će budućnost biti i neću dopustiti da me rak spriječi da učinim sve što mogu", poručila je slavna glumica.

Završavajući svoju objavu, Fonda je istaknula američke izbore u studenom. Na njima se mogu osvojiti mjesta u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a i nešto više od jedne trećine onih u Senatu.

"Možete računati na mene da ću biti tu zajedno s vama dok razvijamo svoju vojsku klimatskih prvaka", napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:51