SPORNI ŠAMAR

Hoće li Willu Smithu biti oduzet Oscar zbog incidenta na pozornici? Oglasila se i policija

‘Svi su bili tako šokirani u prostoriji, bilo je tako neugodno‘ - komentirao je izvor koji je sudjelovao na dodjeli Oscara
 Robyn Beck/AFP

Ovogodišnju 94. dodjelu Oscara obilježio je incident koji se dogodio na samoj pozornici najvažnije filmske večeri za koji se pobrinuo glumac Will Smith.

Pobjednika za najbolji dugometražni dokumentarni film je proglasio Chris Rock, koji je prilikom objave spomenuo suprugu Willa Smitha, Jadu Pinkett Smith, usporedivši je s G.I. Jane jer nema kose. Smith mu je iz publike agresivno povikao: "Nemoj spominjati moju ženu" pa je odšetao do njega na pozornicu i opalio mu šamar. Rock je na pozornici ostao iznenađen i nastavio je sa svojim govorom.

Oscara za najboljeg glavnog glumca osvojio je upravo Will Smith za ulogu u filmu "King Richard", a ovo mu je četvrta nominacija za prestižnu nagradu, ali prvi osvojeni zlatni kipić.

image

Will Smith osvojio je Oscara za najboljeg glumca za svoju ulogu u filmu 'King Richard'

Patrick T. Fallon/AFP

"Will Smith će možda biti zamoljen da vrati svoj zlatni kipić za najboljeg glumca nakon njegova napada na Chrisa Rocka na pozornici", rekli su za The Post izvori iz industrije.

U svojem emotivnom govoru ispričao se Akademiji zbog učinjenog incidenta.

"Želio bih se ispričati Akademiji. Želio bih se ispričati i svim kolegama. Zbog ljubavi radiš lude stvari", rekao je Smith za vrijeme govora i istaknuo kako se samo treba na sve nasmijati i praviti da je sve u redu.

image

Will Smith ošamario je komičara Chrisa Rocka na ovogodišnjoj dodjeli Oscara

Robyn Beck/Afp/Profimedia

Akademija filmske umjetnosti i znanosti ima stroge smjernice u svom kodeksu ponašanja.

U to vrijeme, izvršna direktorica AMPAS-a Dawn Hudson napisala je članovima: "Članstvo u Akademiji je privilegija koja se nudi samo nekolicini odabranih unutar globalne zajednice filmaša", izvijestio je Variety.

"Osim postizanja izvrsnosti u području filmske umjetnosti i znanosti, članovi se također moraju ponašati etički, podržavajući Akademijine vrijednosti kao što su "poštivanje ljudskog dostojanstva, uključenost te okruženje i podrška koji potiču kreativnost."

Dodala je: "U Akademiji nema mjesta za ljude koji zlorabe svoj status, moć ili utjecaj na način koji krši priznate standarde pristojnosti. Akademija se kategorički protivi bilo kakvom obliku zlostavljanja, uznemiravanja ili diskriminacije na temelju spola, seksualne orijentacije, rase, etničke pripadnosti, invaliditeta, dobi, vjere ili nacionalnosti. Upravni odbor vjeruje da su ovi standardi ključni za misiju Akademije i odražavaju naše vrijednosti."

image

Will Smith, Willow Smith i Jada Pinkett Smith

Patrick T. Fallon/AFP

"U osnovi je napad. Svi su bili tako šokirani u prostoriji, bilo je tako neugodno", rekao je visokopozicionirani holivudski izvor.

"Mislim da Will ne bi želio vratiti svog Oscara, ali tko zna što će se sada dogoditi", dodao je.

Kasnije se oglasila policija u Los Angelesu te su istaknuli kako Chris Rock nije prijavio Smitha za napad, ali svjesni su incidenta, no Akademija se još nije izjasnila po pitanju sankcija Willu Smithu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:03