DOBROTVORI GUBITAŠI

Harry i Meghan u novoj zakladi potrošili više novca nego što su zaradili

U prvoj su godini rada za Archewell prikupili manje od 50.000 dolara dok su zatvaranje neprofitne organizacije Sussex Royal platili 55.600 dolara

Harry i Meghan

 Upi/Alamy/Alamy/Profimedia

Princ Harry i Meghan Markle osnovali su neprofitnu zakladu Archewell 2020. godine, otkako su donijeli odluku da se povlače s kraljevskih dužnosti i preselili se u Sjedinjene Američke Države, sve su to vrijeme radili na pokretanju svoje nove organizacije, ali prema saznanjima medija, bankovni račun za dobrotvornu organizaciju nije otvoren do siječnja 2021., a Archewell je primio svoj prvi depozit sljedećeg mjeseca.

Prema dokumentaciji zaklade, 31. prosinca 2020., glasnogovornik Archewella rekao je za Harper's Bazaar da će dobrotvorna organizacija biti partnerstvo s The Loveland Foundationom, neprofitnom organizacijom koja pruža podršku tamnim ženama i djevojkama.

No, najgore je što su u prvoj godini rada prikupili manje od 50.000 dolara za Archewell te su zapravo potrošili više novca nego što su ga prikupili, točnije 55.600 dolara, i to na odvjetnike kako bi raspustili neprofitnu organizaciju Sussex Royal u Ujedinjenom Kraljevstvu koju su pokrenuli 2019., uključujući oko 35.000 dolara za Harbottle & Lewis i 20.600 dolara za neidentificiranu odvjetničku tvrtku, dok zapisi UK Companies Housea pokazuju da je ugašena britanska dobrotvorna organizacija imala više od 380.000 dolara na svojim računima 2020., ali nije prenijela novac svojoj sestrinskoj organizaciji u SAD-u.

Dobrotvorne su organizacije dužne svake godine poreznoj upravi podnijeti javni obrazac u kojem navode svoje financije. Većina dobrotvornih organizacija koje primaju manje od 50.000 dolara moraju podnijeti samo dopisnicu s nekim vrlo ograničenim informacijama.

No, izvori bliski Harryju i Meghan rekli su za Telegraph prošle godine da odgađaju sve službene Archewellove projekte kako bi se usredotočili na pandemiju koronavirusa i pokret Black Lives Matter te da će početi ozbiljno kad bude pravo vrijeme.

U Ujedinjenom Kraljevstvu sada je ugašena dobrotvorna organizacija Sussex Royal, na koju su potrošili više od 42.000 funti na pravne troškove između lipnja 2020. i lipnja prošle godine.

Podsjetimo, par je pokrenuo Sussex Royal u Velikoj Britaniji u srpnju 2019. nakon što su se razišli iz zajedničke zaklade koju su dijelili s Harryjevim bratom princom Williamom i njegovom suprugom Kate Middleton, što je potaknulo glasine o obiteljskoj svađi. Meghan i Harry bili su kritizirani jer su potrošili 300.000 funti na osnivanje zaklade Sussex Royal, a već za 12 mjeseci su je zatvarali. Zatim je, u srpnju 2020., grupa za zagovaranje antimonarhije Republic optužila Sussex Royal za stvaranje sukoba interesa prebacivanjem sredstava iz Kraljevske zaklade Williama i Kate u njihovu novu dobrotvornu organizaciju.

Prema pisanju stranih medija, supružnicima je cilj bio potaknuti ljude na volontiranje. Potom su pokrenuli internetsku stranicu, a namjera je educirati i obučavati preko filmova, podcastova i knjiga. Par koji se odrekao kraljevskih titula istaknuo je da se raduje dobrotvornom radu, a ovo je njegova zamjena za udrugu Sussex Royal. Novu su organizaciju, istaknuli su, nazvali su prema grčkoj riječi "arche" koja znači izvor akcije, koja ih je nadahnula i da sina nazovu Archie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:21