INDOLENCIJA MOĆNIKA

Glumica tužila Harveya Weinsteina za napad, ali i Disney, CAA i Miramax za nemar: ‘Nisu ga zaustavili, a znali su da je opasan‘

Glumica tvrdi da ju je zloglasni producent napao 1995. godine i prisilio na oralni seks

Julia Ormond u ‘The Walking Dead: World Beyond‘

 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Capital Pictures/film Stills/profimedia

Glumica Julia Ormond tužila je zloglasnog bivšeg filmskog producenta Harveya Weinsteina za napad i seksualno zlostavljanje za koje tvrdi da su se dogodili 1995. godine, navodi se u kopiji tužbe koju je dobio CNN. Ormond se međutim nije zaustavila samo na Weinsteinu. Također je tužila Miramax, koji je nekoć bio u vlasništvu Weinsteina, kao i tvrtku Walt Disney, koja je kupila Miramax 1993., zbog nemara te holivudsku agenciju za talente CAA (Creative Artists Agency), koja je zastupala glumicu, također zbog nemara kao i povrede povjerenja. Većinski udio u CAA nedavno je kupila investicijska tvrtka Artémis.

image

Harvey Weinstein

Johannes Eisele/Afp

U tužbi o kojoj je prvi izvijestio Variety, Ormond navodi da su u prosincu 1995. ona i Weinstein trebali imati poslovnu večeru kako bi razgovarali o projektu. Međutim, na toj večeri je Weinstein "odbio razgovarati o poslovnim stvarima", rekavši da će "o projektu razgovarati samo u stanu koji je Miramax osigurao Ormond kao dio njihovog prvog dogovora s njom". Kad je došao u stan, Weinstein se "skinuo gol i prisilio je na oralni seks s njim".

"Harvey Weinstein kategorički negira optužbe koje je protiv njega iznijela Julia Ormond i spreman je žestoko se braniti. Ovo je još jedan primjer tužbe podnesene protiv gospodina Weinsteina nakon što su prošla desetljeća, a on je uvjeren da dokazi neće podržati tvrdnje gospođe Ormond", rekao je Weinsteinov predstavnik u izjavi za CNN.

image

Julia Ormond

Nz/Christophel Collection/Profimedia/Nz/christophel Collection/profimedia

U tužbi se također navodi da su Miramax ili Disney mogli "na pravi način nadzirati Weinsteina i uostalom ne zadržati ga, jer su znali da predstavlja opasnost za žene s kojima se susreće na poslu".

Ormond u tužbi tvrdi da su, kada je ispričala što se dogodilo, njezini tadašnji agenti u CAA, Bryan Lourd i Kevin Huvane, koji su sada supredsjedatelji te moćne holivudske agencije, "sugerirali da ako prijavi Weinsteina vlastima, ne bi joj se vjerovalo, a on bi joj ozbiljno naštetio karijeri". Što je još gore, nedugo nakon Weinsteinova napada na Ormond i nakon što je rekla svojim agentima što joj se dogodilo, CAA je izgubio interes da je zastupa, a njezina karijera počela je, tvrdi, dramatično patiti. CNN je kontaktirao predstavnike Miramaxa, The Walt Disney Company i CAA, zajedno s Lourdom i Huvaneom, koji nisu izravno imenovani kao tuženi za komentar.

"Nakon što sam desetljećima živjela s bolnim sjećanjima na svoja iskustva s Weinsteinom, ponizna sam i zahvalna svima onima koji su riskirali da progovore. Njihova hrabrost i Zakon o preživjelim odraslim osobama pružili su mi priliku i način da rasvijetlim kako su moćni ljudi i institucije poput mojih agenata za talente u CAA te Miramaxu i Disneyju omogućili i pružili pokriće Weinsteinu da napadne mene i brojne druge.", rekla je Ormond u izjavi.

image

Julia Ormond i Brad Pit u ‘Legendi o jeseni‘

Tristar Pictures/Entertainment Pictures/Profimedia/Tristar Pictures/entertainment Pictures/profimedia

Ormond je najpoznatija po ulogama u filmskim hitovima "Legenda o jeseni" iz 1994. i "Sabrini" koju je snimila godinu dana kasnije. Godine 2010. osvojila je nagradu Emmy za najbolju sporednu glumicu za ulogu u HBO-ovoj seriji "Temple Grandin". Nedavno je glumila u spin-offu "The Walking Dead" za AMC koji je trajao dvije sezone.

"Naša je klijentica užasno patila i osobno i profesionalno zbog napada Harveya Weinsteina i neuspjeha Disneyja, Miramaxa i CAA-e da to spriječe i na odgovarajući način reagiraju kada je prijavila što se dogodilo", stoji u izjavi glumičinih odvjetnika Douglasa H. Wigdora i Effie Blassberger. Ranije ove godine, Weinstein je osuđen na 16 godina zatvora zbog optužbi za silovanje i seksualni napad, za koje je proglašen krivim 2022. Weinstein se izjasnio nevinim po svih sedam optužbi na tom suđenju u Los Angelesu.

image

Harvey Weinstein

Erik Pendzich/Alamy/Alamy/Profimedia/Erik Pendzich/alamy/alamy/profimedia

Osuđen je za tri od sedam točaka optužnice. Pored toga već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku zbog presude za silovanje iz 2020. godine. Weinstein (71) bio je u središtu optužbi koje su potaknule globalni pokret #MeToo 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:09