‘NACIONALNO BLAGO‘

Francuska oplakuje Belmonda, Delon izvan sebe od tuge: Potpuno sam shrvan, uništen, mogao bih i ja za njim...

‘Pokušat ću izdržati nekoliko sati da ne napravim isto. Uopće ne bi bilo loše da odemo zajedno‘, kazao je tri godine mlađi Delon
Jean-Paul Belmondo i Alain Delon
 Mpp/Bestimage/Profimedia

Smrt vodeće figure francuskog filma Jean-Paul Belmonda rastužila je zemlju. Predsjednik države Emmanuel Macron kaže da je Francuska izgubila nacionalno blago, a filmska legenda Alain Delon "potpuno je shrvan".

Jean-Paul Belmondo, glumačka zvijezda francuskog novog vala koji se proslavio ulogom u „Do posljednjeg daha“ Jean-Luca Godarda, umro je u ponedjeljak u dobi od 88 godina.

"Potpuno sam shrvan, uništen", rekao je vidno potreseni Alain Delon za televiziju CNews.

"Pokušat ću izdržati nekoliko sati da ne napravim isto. Uopće ne bi bilo loše da odemo zajedno. On je dio moga života, zajedno smo debitirali prije 60 godina", kazao je tri godine mlađi Delon.

Pogrešno smatrani suparnicima, Belmondo i Delon bili su veliki prijatelji. Na filmskom platnu debitirali su razmaku od šest dana, Belmondo u "Do posljednjeg daha", a Delon "U zenitu sunca". U nekoliko filmova, poput "Borsalina", dva diva francuske kinematografije nastupila su zajedno.

"Belmondo će zauvijek biti veličanstven", napisao je predsjednik Macron aludirajući na istoimeni film iz 1973. godine. "Francuska je izgubila nacionalno blago".

"Čini mi se da je cijela Francuska tužna", rekao je Michel Godest, Belmondov prijatelj i odvjetnik prije nego što je pred televizijskim kamerama briznuo u plač.

"Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Ugasio se mirno", rekao je Michel Godest za agenciju France presse.

Jean-Paul Belmondo, jedna od najvećih zvijezda francuske kinematografije čiji je karizmatični osmijeh osvjetljivao ekrane pola stoljeća u više od 80 filmova, umro je u svome domu u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:09