MILLI VANILLI

Fabrice je 30 godina čekao da ispriča svoju istinu: ‘Ubili su mojeg kompu neprekidnim proganjanjem. Slomili su mu srce‘

U novom dokumentarcu član osramoćenog dueta govori o skandalu s lažnim pjevanjem i playbackom te smrti svojeg kolege Roba Pilatusa

Milli Vanilli

 Michael Putland/Avalon/Profimedia/Michael Putland/avalon/profimedia

Očekivano, dokumentarni film "Milli Vanilli", koji je u utorak, 24. listopada, stigao na streaming platformu Paramount+ izazvao je golemu pozornost. To je priča o padu zvjezdanog dueta koji je najprije harao top-listama, a zatim zauzeo jedno od najviših mjesta top-liste najvećih skandala u glazbi. Ispričana iz perspektive jednog od dvojice glavnih aktera, Fabricea Morvana (57).

Milli Vanilli, duet koji su činili Fab Morvan i Rob Pilatus, kasnih su 80-ih prošlog stoljeća imali niz golemih hitova - "Girl You Know It‘s True", "Blame it on the Rain" i "Girl I‘m Gonna Miss You" samo su neki od njih. Njihove pjesme vrtjele su se neprekidno na MTV-ju, dobivali su nagrade - 1990. dobili su i Grammyja za najboljeg novog izvođača. Sve je otišlo u propast u studenom te iste godine, kada je otkriveno da zgodni mladići uopće ne pjevaju na svojim albumima, te da pjevaju na playback na nastupima uživo.

Morvan je intervjuima prije premijere filma izjavljivao da mu je dosta šutnje.

- Trebalo mi je 30 godina da napokon mogu reći svoju istinu. Siguran sam da bi i Rob bio napokon sretan načinom na koji je priča ispričana u filmu, jer ljudi nemaju pojma što se u stvari sve dogodilo. Svi misle da znaju sve o tome, ali ne znaju.

Kako piše PageSix, posebno su dirljivi dijelovi filma u kojem se Morvan prisjeća jednog od posljednjih susreta s Pilatusom prije njegove smrti. Bilo je to ispred rock kluba Viper Room u Hollywoodu, u Kaliforniji. Pilatus nije nimalo nalikovao "zelenookom lomitelju srdaca kakav je nekoć bio".

image

Fabrice Morvan

Gbrci/Imago Stock&people/Profimedia/Gbrci/imago Stock&people/profimedia

- Vidim tipa preko puta kako tetura... - ispričao je Moran u dokumentarcu koji je režirao Luke Korem - Dok je padao, okrenuo se prema meni. Pogledao sam ga i rekao: "O moj Bože, ovo nije istina!" Gledao sam Roba Pilatusa.

Moran je Pilatusa odvezao kući koja je, kako je rekao, izgledala kao "leglo ovisnika o cracku". Pilatus je umro nedugo nakon toga, 1998. godine, sam u svojoj hotelskoj sobi u Frankfurtu, u Njemačkoj, od smrtonosne mješavine alkohola i lijekova.

Morvan za Pilatusovu smrt u 32. godini života, ponajprije okrivljuje brutalnu kritiku u medijima koja je eksplodirala nakon što je njihov producent, Frank Farian otkrio da nisu otpjevali nijednu notu na svom debitantskom albumu iz 1989. "Girl You Know It‘s True, " koji je samo u SAD-u prodan u preko 6 milijuna primjeraka.

- Svi su nas proganjali u to vrijeme. No, zašto to činiti tako da nekog ubiješ? - rekao je Morvan - Ubili su mojeg kompu svojim ponašanjem prema nama. Umro je od slomljenog srca, doista.

image

Milli Vanilli 1988. godine

Michael Putland/Avalon/Profimedia/Michael Putland/avalon/profimedia

U filmu je ispričana cijela priča o ovom duetu, od trenutka kada se 18. godišnji Morvan preselio iz Pariza u München, gdje je na zabavi upoznao breakdancera Pilatusa. Počeli su priređivati svoje partyje na kojima se plesalo, postali su popularni, kod njih su dolazile pop zvijezde i modeli. Dva atraktivna mladića s dugim pletenicama privukla su pozornost producenta Fariana koji je stajao iza uspjeha (ali i sličnih muljaža) s bendom Bonny M. On je u filmu opisan kao "zli genij" iza Milli Vanillija.

U želji da sklope posao s producentom, Fab i Rob nisu pročitali ugovor prije potpisivanja.

- Kada smo potpisali taj papir, to je značilo da možemo jesti, možemo platiti stanarinu, možemo kupiti nešto odjeće. - rekao je Morvan - Nismo ni slutili što slijedi.

Nekoliko mjeseci kasnije, kada su se Morvan i Pilatus pojavili u Farianovom frankfurtskom studiju, otkrili su da se njihovi glasovi zapravo uopće neće čuti na njihovom debi singlu "Girl You Know It‘s True". Farian je već snimio glasove pjevača Brada Howella i repera Charlesa Shawa.

image

Fab Morvan i Rob Pilatus

Peter Borsari/pip-landmark Media/Landmark/Profimedia/Peter Borsari/pip-landmark Media/landmark/profimedia

Vjerujući da će to biti samo za jedan singl, naivni mladići, prihvatili su sudjelovati u prevari. Pjesma se mogla čuti diljem Europe i, na kraju, SAD-a. Ali s uspjehom "Girl You Know It‘s True", Farian je stvari podigao na višu razinu te snimio cijeli album dueta Milli Vanilli, bez da su i jedan ton otpjevali Morvan i Pilatus. John Davis zamijenio je Shawa.

Kako su se širile glasine o tome da dečki na nastupima koriste playback (čak i na dodjeli Grammyja), Morvan i Pilatus htjeli su pjevati na svojem drugom albumu. No, Farian ga je već snimio s Howellom i Davisom. Nakon žestoke svađe producent je odbio sve njihove zahtjeve i odlučio razotkriti njihovu tajnu. Jedino što su mogli njih dvojica bilo je priznati istinu. I vratiti Grammyja.

Iako su se pokušali vratiti na scenu kao Rob & Fab s albumom iz 1993., pokušaj je propao. Album je prodan u samo 2000 primjeraka.

image

Fabrice Morvan i redatelj Luke Korem

Picture Happy Photos/Zuma Press/Profimedia/Picture Happy Photos/zuma Press/profimedia

Taj je neuspjeh slomio Pilatusa koji se počeo opijati i drogirati.

- Nešto u meni je umrlo i nakon toga više nisam mario ni za što - prenosi dokumentarac njegov glas preko stare audio snimke.

Morvan je, inače, u intervjuu za Page Six, nekoliko dana prije premijere rekao kako je njegov prijatelj i prije imao problema s mentalnim zdravljem.

- Odrastao je u sirotištu - ispričao je - Te ožiljke nosite sa sobom, emocionalne ožiljke. Bio je usvojen, no ostala je neka praznina u njemu. Ja sam je osjećao od početka. Znao sam da on nije dobro - ispričao je - A onda je pritisak postajao sve jači, laži sve veće... Pa uzmete tablete. Ali sve što se prethodno događalo u njegovom životu usmjerilo ga je prema tome da postane ovisnik.

image

Fabrice Fab Morvan sa suprugom Tessom

Clutch Pockets Wambli/Shutterstock Editorial/Profimedia/Clutch Pockets Wambli/shutterstock Editorial/profimedia

On sam imao je mnogo više sreće u životu nakon skandala. Pronašao je ljubav u Amsterdamu s Tessom Vandersteen s kojom ima četvero djece. Nastavlja stvarati glazbu i pjevati pjesme Milli Vanillija.

- Te pjesme su mi bile dobre. - rekao je u filmu - Slavim ih s publikom, jer je to dio našeg života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:29