KVAR NA AVIONU

Elton John proživljavao zastrašujuću dramu na 3000 metara visine: ‘Bilo je stravično za gledati‘

Na njegovom se privatnom avionu dogodio kvar na hidraulici na visini iznad 3000 metara

Elton Joh

 Afps/mega/The Mega Agency/Profimedia

Legendarnom glazbeniku Sir Eltonu Johnu život je visio o koncu, te je proživljavao zastrašujuću dramu kad se na njegovom privatnom avionu dogodio kvar na hidraulici na visini iznad 3000 metara. Zrakoplov se dvaput neuspješno pokušavao spustiti po jakom vjetru, a ekipa vatrogasaca pod sirenama je pristigla na aerodrom Farnborough u engleskom gradiću Hants.

Prema riječima svjedoka, glazbenikov avion je zanosio vjetar i nije mogao sletjeti, što je bilo stravično za gledati. Zbog drame u zraku, 74-godišnja zvijezda bila je prilično potresena, no nekoliko sati kasnije uhvatio je idući avion za SAD i stigao na vrijeme na svoj nastup u ponedjeljak uvečer.

Johnova kalvarija počela je kratko nakon što je njegov 66 milijuna funti vrijedan zrakoplov u 10.20 sati ujutro napustio zračnu luku zaputivši se prema New Yorku. Nakon sat vremena leta dogodio se kvar na hidraulici, a pilot je bio prisiljen okrenuti avion dok se približavao obali sjeverne Irske. Zaputio se natrag prema zračnoj luci Farnborough i javio kontroli leta da odobre hitno izvanredno slijetanje. Ekipa hitne pomoći i policija alarmirani su u 11.19 sati, vatrogasci iz čak šest postaja pojurili su na mjesto događaja, a pista je raščišćena.

Vodoinstalater Philip Thompson bio je na svom radnom mjestu kad se glazbenikov avion ukrašen velikim slovom E počeo nazirati na nebu i to na dan kad je oluja Franklin žestokim vjetrom harala zemljom. U čitavoj zračnoj luci zavladao je muk kad se pročulo kako je dvomotorac Bombardier Global Express u velikim problemima.

"Užasno vrijeme i epski naleti vjetra učinili su slijetanje gotovo nemogućim. Dva pokušaja da se avion spusti su propala. Avion je bio nošen vjetrom i nije mogao sletjeti, a oluja je dodatno pogoršavala stvari. Nos zrakoplova bio je previše vertikalno. Avion je silazio i bio na pola puta do piste kad je odustao od pokušaja da pogodi betonsku ploču pred hangarom. Vratio se natrag u visine. Gomila ljudi se okupila kad se doznalo da je Elton John u problemima, a kad se avion ponovo pojavio u vidokrugu kako bi po drugi put pokušali sletjeti, oluja je dodatno pogoršala situaciju", u dahu je ispričao vodoinstalater Thompson. Naglasio je kako je, zbog vjetra, aerodromski vjetrobran stajao potpuno horizontalno, a sam avion zanosilo je s jedne strane na drugu.

"Pilot je napravio hrabar pokušaj spuštanja s avionom okovanim u oluju. No, nije uspio i morao se vratiti u zrak. Tek u trećem pokušaju slijetanja avion se napokon spustio na pistu. Pilot je uspio izravnati zrakoplov i nježnije se spustiti, a vjetar je na kratko malo popustio. Svima koji su gledali tu dramu snažno su odahnuli. Bilo je to stravično za gledati i zasigurno se za ništa ne biste mijenjali za mjesta s Eltonom u tom malom avionu. Kladim se da je izrekao nekoliko molitvi zahvalnosti", zaključio je Thompson, dodajući kako je znao da je sigurno posao u pitanju kad se Elton John odlučio na let preko Atlantika privatnim avionom tijekom tako jake oluje, no nikako nije mogao ni zamisliti kako bi zrakoplov mogao imati tehničkih problem.

"Situacija je bila toliko ozbiljna da sam nabrojao najmanje šest vatrogasnih vozila, zajedno s čitavim kriznim timom zračne luke. Policija i hitna pomoć također su bili u zračnoj luci", naglasio je Thompson.

image

Elton John

B4859/Avalon/Profimedia

Inače, Sir Elton John putovao je za New York kako bi nastupio u Madison Square Gardenu u sklopu svoje oproštajne turneje Farewell Yellow Brick Road Tour. Glazbena zvijezda bila je toliko odlučna da ne razočara svoje obožavatelje da je mučnu kušnju koju je prošao zatomio u sebi i uhvatio prvi idući let za SAD i stigao na vrijeme na svoj večernji nastup. Prema riječima neimenovanog izvora, bio je to prilično napet let i Elton je bio potresen, no stavio je vlastite tjeskobe sa strane i ukrcao se iznova na avion.

"Za Eltona, doslovce, show mora ići dalje", kazao je isti izvor.

Devet dana ranije, Sir Elton John, otac dvojice sinova, snimljen je kako uživa na izletu u švicarskom Gstaadu. On i njegov 59-godišnji suprug David Furnish otišli su na ručak i obavili shopping u luksuznom alpskom resortu. Par je također s Farnborougha istim privatnim zrakoplovom letio u glavni grad Švicarske, Bern.

Inače, 2019. sličan je avion Bombardier Global 5000 u vlasništvu njemačke Vlade imao problema sa slijetanjem u Berlin, nakon kvara koji se dogodio kratko nakon uzlijetanja. Doduše, Sir Eltona se prilično često može vidjeti prilikom ukrcavanja na svoj avion kojim leti po čitavom svijetu.

Svoju posljednju, oproštajnu turneju najavio je 2018., a završetak je predvidio za prosinac 2022., no zbog epidemije koronavirusa, desetak je nastupa već moralo biti odgođeno.

Prošlog rujna glazbena je zvijezda prošla i operaciju kuka nakon nezgodnog pada tijekom praznika zbog čega je osjećao "zabrinjavajuće bolove i nelagodu".

"Savjetovano mi je da odem na operaciju što prije moguće kako bi se vratio u punu formu", kazao je tada slavni glazbenik.

Također je najavio i kako će nastupe u Velikoj Britaniji i Europi odgoditi za 2023. Prošlog se mjeseca pak vratio u SAD, a tom je prilikom nježno sletio svojim avionom u Atlantu. Zbog pozitivnog covid testa morao je odgoditi nastupe u Dallasu zakazane za 25. i 26. siječnja, no početkom veljače je nastupio u Chicagu.

Kako bilo, vratio se u pogon, a nastupi se preklapaju s njegovom poznatom humanitarnom zabavom nakon dodjele Oscara, koji su ove godine odgođeni za 27. ožujka, pa će ju morati propustiti, a ulogu domaćina preuzeti će njegov suprug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:56