CHUCK LORRE

Ekscentrik koji stoji iza TV serija ‘Dva i pol muškarca’ i ‘Teorije velikog praska’

Chuckove su serije jednostavne i baš su zato privlačne milijunima gledatelja diljem svijeta

Chuck Lorre

 Munawar Hosain/Instar Images// Munawar Hosain/Instar Images /

Sigurno ste gledali legendarnu seriju “Dharma i Greg”. Ako ne, uživali ste u dekadenciji Charlieja Sheena u “Dva i pol muškarca” ili pak u duhovitoj “Roseanne”. Ako ste nešto mlađi, morali ste gledati jednu od najuspješnijih televizijskih serija svih vremena, “Teorija velikog praska”, koja se i danas vrti na brojnim televizijskim kanalima.

Manje je poznato da iza svih tih, ali i mnogih drugih uspješnica stoji jedan čovjek. Chuck Lorre, punim imenom Charles Michael Lorre, 69-godišnjak je kojeg se smatra jednim od najuspješnijih holivudskih producenata svih vremena. Dobitnik je nebrojenih nagrada, uključujući Zlatni globus za fascinantnu seriju “The Kominsky Method”, u kojoj je velikog Michaela Douglasa stavio u ulogu neuspješnog i ostarjelog glumca koji za život zarađuje dajući satove glume.

image

Dva i pol muškarca

cineliz/Allpix Press/Profi/ cineliz/Allpix Press/Profi

Chuckove su serije jednostavne i baš zato privlačne milijunima gledatelja diljem svijeta. Uglavnom se svode na nekoliko likova, nema specijalnih efekata, može se reći da se radi o klasičnom sitcomu, ali Lorre zna kako iz svojih likova izvući ono najbolje. Lik Sheldona Coopera iz “Teorije velikog praska” jedan je od najpoznatijih likova serija te se prodaju majice s njegovom omiljenom opaskom “bazinga!”. Lorre voli istraživati karakter glumaca i vrlo vješto orkestrira njihovo ponašanje u skladu s njihovim osobnim karakterom. Gotovo uvijek radi se o disfunkcionalnim obiteljima ili pomalo poremećenim osobama koje gledatelje zabavljaju svojim eskapadama.

Pomalo ekscentrik

Manje je poznato da je Lorre i vrlo uspješan glazbenik, gitarist i skladatelj. Za Deborah Harry krajem osamdesetih je napisao pjesmu za njen album “Rockbird”, koji je ušao u top 10 na američkoj ljestvici.

image

"Teorija velikog praska"

Cbs/Planet/Profimedia/Cbs/Planet/Profimedia

U svemu što je radio bio je i pomalo ekscentričan. Tako je, još od “Dharme i Grega”, njegov prepoznatljiv potpis svojevrsno pismo koje se pojavljuje na kraju svake epizode svake njegove serije. Katkad ciničan i mračan, katkad brutalan, a katkad beskrajno duhovit, Lorre svaki put gledateljima prenosi svoja promišljanja, kako o likovima u seriji, tako i o događajima u svijetu. Riječ je o poprilično dugim pismima koja su na ekranu samo sekundu, dvije pa ih je nemoguće pročitati, zbog čega možete ili pauzirati, ako ste korisnik “pametnih” TV platformi, ili pak otići na njegovu stranicu i pročitati ih. Isplati se, jer iz svakog pisma pršti nevjerojatna erudicija i inteligencija.

Lorre pritom ima i vrlo buran privatni život. Prvi brak sklopio je sa svojom poslovnom partnericom Paulom Smith 1979. Ona mu je rodila dvoje djece, no nakon trinaest godina braka odlučili su da trebaju krenuti dalje. Lorre nije dugo čekao te se zaljubio u Playboyevu zečicu Karen Witter, s kojom je bio do razvoda 2010. Megauspješni producent odmah je našao novu ljubav, pa je godinu dana proveo u vezi s kanadskom manekenkom i glumicom Emmanuelle Vaugier, koja se čak pojavila i u dvanaest epizoda serije “Dva i pol muškarca”, kao učiteljica baleta u koju se glavni lik Charlie (Charlie Sheen) smrtno zaljubljuje.

image

Chuck Lorre i Emmanuelle Vaugier

Cpa/Avalon/Profimedia/Cpa/Avalon/Profimedia

Krajem 2018. godine oženio se s Arielle Mandelson, biheviorističkom psihologinjom, no ni to nije dobro završilo pa je Chuck ove godine podnio zahtjev za razvod braka.

Privatnim krizama unatoč, Chuck i dalje, unatoč tome što je na pragu sedamdesete, neumorno radi. Tek je prošle godine završilo snimanje televizijskog hita “Mamica”, serije koja prati tri generacije potpuno disfunkcionalnih žena, bivših ovisnica o drogi i alkoholu, koje pokušavaju pronaći svoju budućnost, a duhovi iz prošlosti to im baš i ne olakšavaju. Čini se kako je upravo ta tema vrlo česta u njegovim djelima - u seriji “Dva i pol muškarca” Charlie je hedonist, alkoholičar i ovisnik o seksu, a i u drugim serijama glavni su protagonisti ljudi s vrlo teškim privatnim problemima, ali koji se s tim problemima ismijavaju i šale se na svoj račun.

Lorrea smatraju kraljem sitcoma koji se nikada nije ograničavao, rado je kršio pravila, a prilikom snimanja “Mladog Sheldona”, svojevrsne prethodnice megapopularne “Teorije velikog praska”, rekao je da je uživao jer se više nije morao ograničavati na 21 minutu serije, već je svoju priču mogao ispričati u formatu i do pola sata. Lorre je upravo takav. Neumoran kreativac koji ne voli pravila, prezire bilo kakve restrikcije, a publika ga naprosto obožava.

image

Chuck Lorre i Arielle Lorre

Jennifer Graylock/Instar Image/Jennifer Graylock/Instar Image

Potjerao menadžere

Izjavio je tako da je jednom prilikom studio Warner Bros. bio nezadovoljan njegovim trošenjem. Smatrali su da troši previše novca po seriji. On je “poludio”. Rekao je menadžerima da se gube s njegova seta.

- Imam nevjerojatno talentiranog, ludog glumca. Pustite me da radim. Imamo priliku napraviti nešto toliko duhovito i toliko drugačije, nešto što svijet dosad nije vidio - navodno je rekao tjerajući poslovnjake sa seta.

Ekscentričnost i kreativnost ipak su se isplatili pa se procjenjuje da je Lorreovo bogatstvo danas oko 600 milijuna američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:29