KONTROVERZNI OGLAS

Dua Lipa se razljutila zbog reklame u New York Timesu: ‘Mi nismo Hamasova influencerska brigada‘

Pjevačica je osudila reklamu u listu The New York Times, koja ju je optužila za antisemitizam, skupa sa sestrama Hadid
Dua Lipa
 Alberto Pizzoli

Britanska pop pjevačica i kantautorica kosovskih korijena Dua Lipa je ljuta. Jako ljuta. Sve zbog jedne reklame. Nimalo bezazlene.

Pjevačica je, naime, ljutito osudila reklamu u listu The New York Times, koja ju je optužila za antisemitizam, skupa sa sestrama manekenkama Bellom i Gigi Hadid. New York Times objavio je, naime, na cijeloj stranici kontroverzni oglas koji je zakupila organizacija World Values Network. Organizacija je to, stoji na njihovim službenim stranicama, koja se bori za "širenje univerzalnih židovskih vrijednosti u politici, kulturi i medijima".

Sporna reklama govori o Lipi i manekenkama Belli i Gigi Hadid kao o "mega influencericama koje su osramotile židovsku državu i optužile Izrael za etničko čišćenje", a na njoj je prikazana fotografija tri žene kako poziraju na crvenom tepihu s naslovom "Upoznajte nove Hamasove influencerske brigade".

image
Sestre Gigi i Bella Hadid
Image Press Agency

Lipa, koja je u vezi s Anwarom Hadidom, mlađim bratom dvije manekenke, odgovorila je na Twitteru da organizacija World Values Network besramno koristi njeno ime da lažima ustanovi svoju ružnu kampanju.

"Solidariziram se sa svim potlačenim ljudima i odbacujem sve oblike rasizma", navela je Dua Lipa.

Sestre Hadid i ona su prethodno podržale Palestinu, domovinu oca manekenki i kritizirale su Izrael tijekom nedavnih napada na Gazu.

Lipa, rođena u Londonu u kosovskoj obitelji, izrazila je na Twitteru podršku za očuvanje palestinske četvrti Sheikh Jarrah u Jeruzalemu.

image
Dua Lipa
David Fisher/Shutterstock Editorial/Profimedia

Druge poznate osobe su se također izrazile na toj društvenoj mreži kako bi pokazale podršku Palestini, uključujući pjevače Rogera Watersa, Zayna, The Weeknda i zvijezdu "Avengersa" Marka Ruffala.

Izrael i Hamas su uz posredstvo Egipta u petak navečer dogovorili prekid vatre, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu.

Ubijeno je najmanje 279 Palestinaca, uključujući 69 djece i 40 žena, dok je još 1.910 povrijeđeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 10. svibnja naovamo, kako je izvijestilo palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U obranu prozvanih žena stala je i snažna Instagram platforma koja se bavi svjetskim modnim pitanjima. Diet Prada je, naime, prozvala NY Times zbog, kako kažu, uznemirujućeg oglasa kojeg su objavili na cijeloj jednoj stranici svoje publikacije.

"NY Times, ovo je i suviše uznemirujuće. Ove žene nisu lice Hamasa, a oglas koji ste objavili to implicira. Mislili smo da ste bolji od toga da stavljate živote triju žena u opasnost, no onda smo se prisjetili da ste uzeli novac i od Trumpa te objavili reklamu koja je direktno utjecala na pogrešnu osudu petero afroameričkih tinejdžera, a koja je 1989. godine pozivala na njihovo smaknuće.

Ako se ne sjećate slučaja 'Exonerated 5', pročitajte nešto o tome tijekom vikenda", napisali su iz Diet Prade, prisjetivši se slučaja petorice mladića iz njujorškog Harlema, a koji su davne 1989. godine pogrešno osuđeni za silovanje i ubojstvo djevojke u tamošnjem Central Parku. Mladići su godine života proveli u zatvoru, sve dok ih DNK dokazi nisu nepobitno oslobodili krivnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:49