ZAHVALA

Dua Lipa dobila počasno državljanstvo od predsjednika Begaja: ‘I ja ću biti Albanka s dokumentima‘

Begaj je istaknuo kako smatra da mu je čast to učiniti jer je Dua Lipa (27) proslavila Albance u cijelom svijetu

Dua Lipa 

 Michael Tran/Afp

Albanski predsjednik u nedjelju je dodijelio državljanstvo britanskoj pop zvijezdi albanskog podrijetla Dua Lipi zbog, kako je rekao, njezine uloge u širenju slave Albanaca na međunarodnoj razini kroz svoju glazbu.

Predsjednik Bajram Begaj, donosi Page Six, rekao je da je pjevačica dobila državljanstvo uoči 110. godišnjice nezavisnosti Albanije od Otomanskog Carstva.

Begaj je istaknuo kako smatra da mu je čast to učiniti jer je Lipa (27) proslavila Albance u cijelom svijetu.

"I ja ću biti Albanka s dokumentima", rekla je Lipa prije nego što je položila prisegu za državljanstvo u gradskoj vijećnici Tirane.

Kasnije je na Instagramu dodala: "Hvala predsjedniku Bajramu Begaju i gradonačelniku Erionu Veliaju na ovoj časti - dobila sam albansko državljanstvo!" te na albanskom jeziku dodala "hvala, osjećam se jako ponosno".

Lipa koja je rođena u Londonu 1995. od roditelja imigranata, Albanaca Anese i Dukagjina Lipe s Kosova, počela je pjevati s pet godina. Na nju je glazbeno utjecao otac, bivši pjevač i gitarist rock grupe. Počela je objavljivati ​​svoje pjesme na YouTubeu kada je imala 14 godina. Njen prvi debitantski studijski album objavljen je 2017., a već 2019. osvojila je nagradu Grammy za najboljeg novog izvođača.

Zajedno sa svojim ocem, 2016. godine osnovala je Zakladu Sunny Hill kako bi prikupljala sredstva na koncertima koji su se održavali u njezinom rodnom Kosovu za pomoć ljudima u financijskim poteškoćama.

"Osjećam neopisivo veliko veselje zbog takvog prihvaćanja, ljubavi i svega", rekla je Lipa. Umjetnica se zatim fotografirala za putovnicu, uzeti su joj otisci prstiju i potpisala je obrazac za zahtjev za identifikaciju i putovnicu.

Lipa će završiti svoju godišnju koncertnu turneju na glavnom Skanderbegovom trgu u Tirani u ponedjeljak povodom obilježavanja Dana neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 00:55