KONTROVERZNI DOKTOR

Dr. Oz u svom timu okupio ljude bez medicinskog obrazovanja: ‘TV prevarant i lažljivac. Stalo mu je samo do sebe‘

Tvrde da je Oz koristio seriju i svoj savjetodavni odbor ‘loveći‘ želju gledatelja da budu zdravi
 Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp

Republikanski kandidat za američki Senat i bivši voditelj televizijskog talk showa, Mehmet Oz, poznatiji kao dr. Oz, oslonio se na liječničko savjetodavno vijeće da podrži tvrdnje koje je iznio u "The Dr. Oz Showu", prenosi Business Insider.

Među onkolozima i certificiranim psiholozima, odbor je uključivao ljude koji nisu imali formalnu medicinsku izobrazbu, a promicali su tretmane koji su razotkriveni kao lažni i neučinkoviti.

Dr. Ben Abella, liječnik hitne pomoći u Philadelphiji, rekao je za Insider da je 43-člani odbor projicirao "auru legitimnosti" na Oza i njegovu emisiju, koja se prikazivala 13 sezona i bila otkazana prošlog prosinca, nakon što se Oz odlučio kandidirati za Senat.

image
Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

Spomenuti dr. Abella je pomogao organizirati događaj pod nazivom "Pravi liječnici protiv Oza" u znak podrške Ozovom političkom protivniku, demokratskom kandidatu za američki Senat, Johnu Fettermanu.

Abella tvrdi da je Oz koristio seriju i svoj savjetodavni odbor "loveći" želju gledatelja da budu zdravi i umjesto toga ih opskrbljivao "obmanjujućim" kućnim lijekovima i tretmanima, koji su u najboljem slučaju, rekao je, bili beskorisni, a u najgorem slučaju opasni.

Među članovima odbora navedenim za emisiju bio je samoprozvani "lovac na lijekove" koji promiče "ritualnu upotrebu halucinogena" za postizanje dobrobiti i akupunkturist koji prodaje biljne lijekove za borbu protiv covida-19 te energetsku terapiju pod nazivom "Infinichi" kojom nastoji liječiti bolesti od želučanih tegoba do fibromialgije.

- Medicinsko savjetodavno vijeće zvuči vrlo autentično i rigorozno, ali malo je ljudi koji će odvojiti vrijeme da se pita: "Pa, gdje su ovi ljudi?" - rekao je Abella za Insider.

- Koje su njihove svjedodžbe? Što su radili? A možda čak možemo otići još dalje i pitati: "Kakvi su njihovi financijski odnosi s nekim od proizvođača ovih proizvoda? - postavio je pitanje dr. Abella.

- Neki od alternativnih tretmana koje promiče savjetodavni odbor, poput akupunkture ili vazelina u nosnicama, ne moraju nužno izravno naštetiti - rekao je Abella za Insider.

Drugi se, rekao je, oslanjaju na slabu ili neprovjerenu znanost koja može odvratiti ili spriječiti pacijenta od traženja legitimnog medicinskog tretmana jer rade nešto za što vjeruju da je učinkovito.

image
Atilgan Ozdil/Anadolu Agency Via Afp

Oz se natječe za mjesto u Senatu u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji protiv demokratskog kandidata Johna Fettermana. Ozova kampanja suočila se s kontroverzama oko toga živi li on doista u toj državi i toga što Asplundh Tree Experts (obiteljski posao njegove supruge, u kojem je Oz dioničar) zapošljava radnike bez dokumenata unatoč njegovom antiimigracijskom stavu.

U travnju je grupa od deset liječnika na Sveučilištu Columbia, gdje je Oz bio predavač na kampusu, napisala pismo sveučilišnim dužnosnicima u kojem su naveli da su "užasnuti" što je slavni liječnik bio dio njihovog kampusa.

CNN je izvijestio da su optužili Oza za "manifestiranje nečuvenog nedostatka integriteta promičući nadriliječničke tretmane i lijekove u interesu osobne financijske koristi" te da on u svojoj emisiji pokazuje "nečuvene sukobe interesa i pogrešne prosudbe o tome što zapravo čini odgovarajuće medicinske tretmane".

image
Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp

Medicinski centar Sveučilišta Columbia prekinuo je suradnju s Mehmetom Ozom u svibnju.

- Svako otkriće koje se pojavi o Mehmetu Ozu pokazuje glasačima tko je on zapravo: lažljivac koji se obogatio kao TV prevarant - rekao je David Bergstein, glasnogovornik demokratskog odbora za senatorsku kampanju.

- Pokazivao je iznova i iznova da mu nije stalo ni do koga osim do sebe, i upravo će ga zato građani Pennsylvanije odbiti u studenom - tvrdi Bergstein.

Ozova kampanja i njegov tim nisu odgovorili na zahtjev Insidera za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:04