POSTALI ‘VIŠAK‘

Dok je trajala misa za kraljicu, Charles je već dijelio otkaze: ‘Svi su apsolutno bijesni‘

Većina zaposlenika bila je uvjerena da će oni jednostavno biti ‘pripojeni‘ novom kraljevom kućanstvu

Kralj Charles III.

 Marco Bertorello/Afp

Posljednjih nekoliko dana zaposlenici Clarence Housea, dosadašnje rezidencije novog britanskog kralja Charlesa III., radili su danonoćno kako bi svojemu šefu osigurali ugodan i bezbrižan prelazak na novu poziciju. No umjesto da s njime dijele veselje, stotinjak zaposlenika sad strahuje za svoju egzistenciju.

Kako saznaje Guardian, nekoliko desetaka djelatnika Clarence Housea, uključujući neke koji su tamo radili desetljećima, dobili su otkaz uz objašnjenje da su postali "višak". Osobni tajnici, zaposlenici ureda za financije, komunikacijski tim i kućno osoblje samo su neki od radnika koji su u ponedjeljak primili obavijest da su njihovi poslovi ugroženi. Obavijest im je stigla u trenutku kad se u katedrali St. Gilesa u Edinburghu održavala misa za kraljicu Elizabetu II.

Većina zaposlenika bila je uvjerena da će, nakon što se Charles i Camilla presele u Buckinghamsku palaču, oni jednostavno biti "pripojeni" novom kraljevom kućanstvu. Njihove nade uništio je Sir Clive Alderton, kraljev glavni pomoćnik, koji im je uručio pismo.

"Promjena uloge naših nalogodavaca također će značiti promjenu za naše kućanstvo. Poslovi koji su u ovom kućanstvu podržavali osobne interese, bivše aktivnosti i kućanstvo bivšega princa od Walesa više se neće provoditi, a kućanstvo u Clarence Houseu bit će zatvoreno. Stoga se očekuje da više neće biti potrebe za radnim mjestima koja se uglavnom nalaze u Clarence Houseu", stoji u pismu Sira Aldertona.

Dodao je da će određeni zaposlenici koji pružaju "izravnu, blisku, osobnu podršku i savjete" Charlesu i Camilli ostati na svojim radnim mjestima. Još nije donesena konačna odluka tko će sve dobiti otkaz jer prvo treba završiti razdoblje konzultacija, koje će započeti nakon državnoga sprovoda kraljice. Očekuje se da će se osoblju koje bude otpušteno ponuditi pomoć u potrazi za alternativnim zaposlenjem u svim kraljevskim kućanstvima, ali i izvan kraljevskih kućanstva, kao i "izdašna" otpremnina iznad zakonskog minimuma.

"Svi su apsolutno bijesni, uključujući osobne tajnice i viši tim. Osoblje od četvrtka radi danonoćno i onda dožive ovakav tretman. Svi su vidno potreseni", rekao je za Guardian neimenovani izvor.

Još nije potvrđeno hoće li kralj i kraljica na kraju živjeti u Buckinghamskoj palači. Trenutačno su samo dijelovi Buckinghamske palače useljivi jer su u tijeku veliki radovi za koje se očekuje da će trajati godinama. Postoje nagađanja da bi kralj, za kojega se priča da nije osobito sklon palači, mogao koristiti Buckinghamsku palaču u službene svrhe kao što su audijencije i banketi, dok bi obližnji Clarence House zadržao kao svoj dom u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:04