THE CLOSER

Dave Chappelle osvojio je Grammy za kontroverzni Netflixov specijal koji je izazvao optužbe da je transfobičan

Kontroverza ‘The Closer‘ potaknula je niz ostavki osoblja i prosvjeda zaposlenika u Netflixu

Dave Chappelle

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Dave Chappelle osvojio je svoj četvrti Grammy. Nagradu za najbolji album komedije na dodjeli Grammyja 2023. zaradio je za svoj Netflixov specijal "The Closer", koji je izazvao žestoke kritike zbog šala o transrodnoj zajednici.

Kritičari su optužili Chappellea za "transfobne" primjedbe, poput izjave da je on "tim Terf" (trans isključiva radikalna feministkinja). Također je bio naširoko osuđivan zbog tvrdnji da LGBTQ+ zajednica pokušava "uništiti" živote slavnih osoba poput JK Rowling kulturom otkazivanja.

No američki komičar unatoč kritikama zbog svojih stand up šala koje nekima baš nisu najbolje sjele, ali i općenito izjava na tu temu, pobijedio je u konkurenciji Louisa CK-a ("Oprosti"), Jima Gaffigana ("Čudovište iz komedije"), Randyja Rainbowa ("Malo mozga, malo talenta") i Pattona Oswalta ("Svi vrištimo"), odnijevši kući svog četvrtog Grammyja.

image

Dave Chappelle i Chris Rock

Thearon W. Henderson/Getty Images/Profimedia/Thearon W. Henderson/getty Images/profimedia

Nakon što su Chappelle i CK, koji je pak 2017. priznao seksualno zlostavljanje, nominirani, izvršni direktor Recording Academy Harvey Mason Jr rekao je za The Hollywood Reporter: "Mi ne kontroliramo za koga glasači glasaju. Ako glasači smatraju da autor zaslužuje nominaciju, glasat će za njega. Nikada se nećemo baviti odlučivanjem o nečijoj moralnoj poziciji ili gdje ih procjenjujemo na ljestvici morala". Također je istaknuo kako je njihov posao procijeniti umjetnost i kvalitetu umjetnosti. "Možemo se pobrinuti da svi naši prostori budu sigurni i da se ljudi ne osjećaju ugroženo od bilo koga. Ali što se tiče nominacija ili nagrada, doista smo prepustili glasačima da donesu tu odluku", kazao je Mason Jr.

Kontroverza "The Closer" potaknula je niz ostavki osoblja i prosvjeda zaposlenika u Netflixu, dok je izvršni direktor Ted Sarandos branio odluku da se objavi Chappelleov specijal.

Sarandos je kasnije priznao da je "zeznuo" u obrani Chappelleovog specijala u odnosu na njegove prethodne tvrdnje da sadržaj na ekranu ne uzrokuje štetu u stvarnom svijetu. U svibnju je Chappellea napao muškarac koji se identificira kao biseksualac zbog njegovih "trigerirajućih" komentara o LGBTQ+ zajednici dok je nastupao na festivalu Netflix Is A Joke u Hollywood Bowlu. U međuvremenu, odustalo se od planova da se srednjoškolsko kazalište nazove u Chappelleovu čast, što je komičar sam predložio da ne našteti školi, shvativši da je sve otišlo predaleko, premda i dalje zauzima stav kako pravi stand up ne poznaje kategoriju "svetih krava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:19