ZELENI PRSTI

Charles III. zapošljava: Traži predane ljude koji ‘strastveno vole biljke‘, ne moraju pričati s njima poput njega

Plaća nije baš golema, a odgovornost i zadaci koje ima šef vrtlara je velika, no stvar je prestiža raditi za kraljevsku obitelj

Kralj Charles III.

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Kralj Charles III. raspisao je oglas za upravitelja vrtova u Buckinghamskoj palači koji će imati plaću od 40.000 funti ili nešto više od 46.000 eura godišnje. S obzirom na opseg posla, znanje koje se traži i golemu odgovornost, plaća nije velika, no nosi prestiž i čast.

Za kralja se zna da je strastveni ljubitelj prirode, ekologije, ladanjskog života i vrtlarenja. Iako su mnogi smatrali da je priča o tome da Charles razgovara s biljkama, tek trač kojim ga se želi prikazati kao ekscentričnog engleskog gospodina, on to doista čini. Dok je još bio princ od Walesa, dva puta je to spomenuo u razgovorima za medije, prvi put 1986., a zatim i 2012. godine.

- Zastanem i razgovaram s njima, doista. Vrlo je važno pričati s biljkama i one reagiraju - rekao je. Zato u oglasu traže nekoga tko "strastveno voli biljke" za rad u Palači u trajanju od 39 sati tjedno.

image

Kraljica Elizabeta II. na vrtnoj zabavi u Palači 2010. godine

Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Oglas na kraljevskoj web stranici kaže: "Kao upravitelj vrtova, bit ćete odgovorni za održavanje i prezentaciju vrtova Buckinghamske palače prema iznimnim standardima. Bit ćete ponosni gledajući tisuće ljudi kako uživaju u njima na vrtnim zabavama."

Vrtlar će na radnom rasporedu imati i održavanje travnjaka i brigu o živici i cvijeću, te posebno ružama. Kandidatima je također rečeno da će biti iznimno važni u budućnosti oblikovanja kraljevskih vrtova.

- S predanošću hortikulturi, bit ćete usredotočeni na realizaciju naših projekata za očuvanje i poboljšanje bogate bioraznolikosti naših vrtova - stoji u oglasu - Ako ste strastveni prema biljkama kao i prema ljudima, ova će vas uloga nadahnuti za postizanje uspjeha.

image

Kralj Charles III.

I-images/Eyevine/Profimedia

Glavnog vrtlara i šefa rasadnika traže i u dvorcu Windsor. To mora biti osoba sa "strašću prema biljkama i ljudima", a zarađivat će nešto manje od kolege u Buckinghamskoj palači, 38.000 funti ili 44.000 eura godišnje.

- Kao upravitelj vrtova, bit ćete odgovorni za održavanje i prezentaciju vrtova i terena dvorca Windsor te upravljanje funkcionalnim rasadnikom - stoji u oglasu. Ovaj posao nosi mnogo obaveza jer uključuje i brigu o povijesnom vrtu Moat i posebnoj zbirci kućnih i vrtnih biljaka s cijelog imanja, ali i komercijalnu proizvodnju sadnica i sjemena s kraljevskim pečatom koji se mogu kupiti u tamošnjoj trgovini. Natječaj za oba radna mjesta u službi monarhije, završava 3. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:00