U SUSJEDSTVU KRALJICE

Cambridgeovi su našli novi dom, ali postoji jedan problem koji im kvari planove - princ Andrew

Planove para da se usele u Adelaide Cottage navodno je htio pokvariti princ Andrew koji je želi za svoju kćer, princezu Eugenie

Prinčevi Andrew i William

 Profimedia

Već se dulje vrijeme piše o tome kako britanski princ William (39) i njegova supruga Kate (40) traže novi dom za svoju obitelj. Glavni im je cilj biti što bliže Williamovoj baki, kraljici Elizabeti II. čije je zdravlje sve krhkije, pa se kraljevsko imanje Windsor gdje dugovječna vladarica sada provodi većinu vremena, čini kao najbolji izbor.

Britanski mediji oštrim okom prate ovu potragu za novim domom vojvode i vojvotkinje od Cambridgea. Najslađe im je kada cijela priča, uz standardne muke koje poznaju svi koji žele dobru nekretninu, dobije elemente potencijalne svađe, rasprava i zamjeranja unutar kraljevske obitelji.

U središte takve priče, mediji na Otoku, a posebno Daily Mail, smjestili su Adelaide Cottage, koja je od ovog tjedna najizglednija nova adresa Cambridgeovih.

image

Dvorac Windsor

Justin Tallis/AFP

Ova kuća se posljednjih godina koristila kao dom za kraljevsko osoblje i obiteljske prijatelje i jedna je od manjih na imanju Windsor. U vremenima kad se sve činilo poput bajke, vremenima prije Megxita i bijega Harryja i Meghan u SAD, trebala je biti njihov novi dom. William i Kate je, kažu britanski mediji, smatraju idealnom. Njihova djeca, George (8), Charlotte (7) i Louis (4) do prabakinih bi odaja mogli doskakutati za nekoliko minuta i družiti se s njom.

No, kako Daily Mail piše, planove para pokušava pokvariti princ Andrew. Osramoćeni princ koji je bio optužen za seksualno napastovanje, a majka mu je pokrivala troškove suđenja, najomraženiji član cijele britanske kraljevske obitelji, želi Adelaide Cottage za svoju mlađu kćer, princezu Eugenie (32). Ona trenutno živi sa suprugom Jackom Brooksbankom i njihovim malim sinom Augustom u kući pod nazivom Frogmore Cottage. To je još uvijek dom vojvode i vojvotkinje od Sussexa - Harry i Meghan su ga zadržali unatoč tome što su se preselili u SAD, nakon posebnog (i tajnog) aranžmana s upravom kraljevske imovine. Eugenie, koja je ostala u jako dobrim odnosima s Harryjem i Meghan, uselila je u Frogmore, no pitanje trajnijeg rješenja za nju time nije nestalo. Pogotovo ako se Harry i njegova obitelj požele češće vraćati u Ujedinjeno kraljevstvo, čemu se svi nadaju.

image

Kraljica Elizabeta II i princ Andrew

Justin Tallis/AFP

Daily Mail citira izvor blizak Andrewu koji tvrdi da je princ, prije skandala, jako radio na tome da kćeri osigura Adelaide Cottage, a nije poznato pokušava li i dalje tražiti kraljicu da utječe na odluke o nekretninama. Andrew, inače, živi u golemom Royal Lodgeu, jednoj od najvećih građevina na cijelom posjedu.

No, ako William i Kate doista žele Adelaide Cottage, Eugenie nema previše šanse da useli u nju, barem ne prije dana kada William, drugi u nasljednom redu, ne postane britanski kralj. To mu daje prednost pred koju ni Andrew ne može poništiti.

U svakom slučaju, da ozbiljno razmišljaju u preseljenju, William i Kate koji trenutno većinu vremena provode u Kensingtonskoj palači, pokazali su upisavši princa George u novu školu u blizini dvorca Windsor, a tu će mu se u rujnu pridružiti Charlotte i Louis. Preseljenjem u Windsor, par će biti bliže i Kateinim roditeljima Michaelu i Carole Middleton, koje djeca obožavaju.

image

Princ William i Kate s djecom

The Duke And Duchess Of Cambridge/kensington Palace/pa/wpa Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia

Par je razgledao niz nekretnina u Windsoru, pa i golemi Fort Belvedere koja ima veliki, no ništa im nije bilo prikladno. Adelaide Cottage, tvrdi Daily Mail, sada je njihov prvi izbor i žele se useliti do ljeta.

Smještena u srcu privatnog kraljevskog parka od 655 hektara, Adelaide Cottage izgrađena je 1831. godine za suprugu Williama IV, kraljicu Adelaide od Saxe-Meiningena.

Adelaide Cottage još uvijek ima originalne elemente iz tog razdoblja, uključujući mramorni kamin u onda popularnom "grčko-egipatskom stilu" te glavnu spavaću sobu sa stropom ukrašenim pozlaćenim dupinima i ukrasima od užadi recikliranim s kraljevske jahte Royal George. Poprilično je zakrivena zelenilom, što obitelji omogućava privatnost, a tik do samog dvorca Windsor.

Najpoznatiji bivši stanovnik ove kuće bio je Peter Townsend, kraljevski pouzdanik, vojni pilot čija je afera s kraljičinom sestrom Margaret izazvala nacionalni skandal i za kojeg se princeza, na kraju, nije mogla udati jer je bio razveden. Bila su to druga vremena.

Bio je to i omiljeno mjesto kraljice Viktorije koja je voljela doručkovati i piti čaj u ovoj romantičnoj kući. Toliko je voljela kuću da je za napravljen poseban privatni put.

Kuća je 2015. godine temeljito obnovljena pa Cambridgeovi ne bi morali izdvojiti milijune funti za njezino preuređenje, a štedljivost bi svakako bila veliki plus u očima javnosti. Dakako, ostaje im stan u Kensingtonskoj palači kao i veliki Anmer Hall, kuća na kraljičinom imanju Sandringham gdje rado provode ljeto.

Vojvodski par zasad nije govorio o pronalasku novog doma, no u medijima smatraju da se službena obavijest o preseljenju već piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:56