MASOVNI ISTUP

Čak 185 njemačkih glumaca izjasnilo se kao gayevi, lezbijke, trans osobe: ‘Ne želimo više šutjeti‘

Do sada nismo mogli na svom poslu otvoreno govoriti o svom privatnom životu, bez straha od profesionalnih posljedica, poručili su
 Instagram/sz Magazin

Čak 185 njemačkih glumaca i glumica izjasnilo se kao homoseksualci, lezbijke, biseksualne, trans, queer i nebinarne osobe.

Potpisali su zajednički Manifest kojim traže veću raznolikost u filmovima i na televiziji, a objavljen u novom broju "SZ Magazina", prilogu petkom njemačkog nacionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung. Objavljivanjem Manifesta njemački glumci u dvadesetima pa do onih starijih od 70 godina žele pokrenuti javnu raspravu o toleranciji i uključivosti.

"Do sada nismo mogli na svom poslu otvoreno govoriti o svom privatnom životu, bez straha od profesionalnih posljedica", poručili su u Manifestu.

"U obitelji i među prijateljima smo se izjasnili, ali nismo vidljivi javnosti sa svojim seksualnim identitetom. Uvijek se pretpostavlja da ste u skladu s normom", kaže jedan od inicijatora Manifesta Godehard Giese (48), poznat po filmovima Transit, Babilon Berlin.

Druga inicijatorica akcije, koja se širi po društvenim mrežama pod oznakom #actout, glumica je Karin Hanczewski (39). Ni ona dosad nije istupila javno, prenosi Tagesspiegel. Kritizira to što se u njihovom poslu traži od njih da ne izlaze javno sa svojim seksualnim opredjeljenjem.

"Oduvijek sam imala utopijsku želju da to, kad se javno izjasnim, ima politički i socijalni značaj. No teško to tako može biti kad izlaziš kao pojedinac. Ali u grupi bismo mogli nešto promijeniti", poručuje glumica, najpopularnija po ulozi detektivke u Tatortu, najpopularnije i najdugovječnije njemačke TV serije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:38