NASTAVLJA SE

Borba slavnih zvijezda protiv Golijata: Oprah, Meryl Streep i ostali pomažu glumcima koji štrajkaju

Fond za hitne slučajeve Zaklade pomaže pokriti osnovne troškove kao što su stanarina ili režije

Prosvjed ispred službenih zgrada Netflixa and Warner Brosa u New Yorku

 Angela Weiss/Afp

Zaklada SAG-AFTRA prikupila je u posljednja tri tjedna štrajka čak 15 milijuna dolara u svoj fond za hitnu financijsku pomoć, a neke od najvećih holivudskih zvijezda donirale su milijun dolara ili čak više.

Glumica i predsjednica zaklade SAG-AFTRA, Courtney B. Vance, izjavila je u srijedu da je organizacija primila 30 puta više od uobičajene količine donacija za hitni fond, s 400 donacija pristiglih samo prošlog tjedna.

image

Prosvjed ispred službenih zgrada Netflixa and Warner Brosa u New Yorku

Angela Weiss/Afp

- Apelirala sam na našu zajednicu da se prisjeti koliko je teško. Njihova pomoć, njihov odgovor bio je nevjerojatan i dirljiv - rekla je.

Primjerice, Dwayne "The Rock" Johnson je "donirao iznos od sedam znamenki", dok su Meryl Streep i George Clooney, koji su članovi Glumačkog vijeća spomenute zaklade, donirali, upućivali pozive i slali brojne e-mailove kao dio procesa za prikupljanja sredstava, prema Vance.

- Sjećam se svojih dana kao konobarica, čistačica, daktilografkinja, a čak i kad sam bila nezaposlena - rekla je Streep, prenosi NPR.

- Sretna sam što u ovom štrajku mogu podržati one koji će se boriti protiv Golijata - dodala je.

image

Prosvjed ispred službenih zgrada Netflixa and Warner Brosa u New Yorku

Valerie Macon/Afp

Naime, zaklada SAG-AFTRA je odvojena cjelina od SAG-AFTRA-e. Fond za hitne slučajeve Zaklade pomaže pokriti osnovne troškove prihvatljivih podnositelja zahtjeva, kao što su plaćanje stanarine i hipoteke, režija, medicinskih troškova i namirnica. Druge zaklade također su financijski podupirale istaknute glumce i pisce.

Kreator Family Guyja, Seth MacFarlane, donirao je milijun dolara Entertainment Community Fundu. Spomenuta je organizacija rekla da je od 1. svibnja prikupila više od 6,3 milijuna dolara. Fond je raspodijelio gotovo tri milijuna dolara za više od 1500 ljudi pogođenih štrajkovima, tvrdi organizacija. Sada daje 400 do 500 tisuća dolara tjedno, u usporedbi s prosjekom od oko 75 tisuća dolara u prvoj polovici 2023., rečeno je.

image

Prosvjed ispred službenih zgrada Netflixa and Warner Brosa u New Yorku

Angela Weiss/Afp

Uz gore nabrojane glumce, svojim kolegama donirali su novac i Jennifer Lopez i Ben Affleck, Leonardo DiCaprio, Julia Roberts, Hugh Jackman, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streep, Nicole Kidman i mnogi drugi.

Cilj štrajka je revalorizacija primanja glumaca koja su u padu zbog internetskog prijenosa. Uz to žele dobiti jamstva u vezi s korištenjem umjetne inteligencije kako bi spriječili da ona piše scenarije ili klonira njihove glasove i snimke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 11:55