STIGAO JAHTOM

BONO JE OBEĆAO DA ĆE SE VRATITI I OBEĆANJE JE ISPUNIO Frontmen grupe U2 doplovio na Palmižanu i uživao u gastronomskoj fantaziji našeg čuvenog chefa

 

Još do prije par dana najpoznatiji irski bend, legendarni U2 bili su na turneji, a u četvrtak je jahta Cyan, u vlasništvu frontmena Bono Voxa, nekako u slično vrijeme kao i prije dvije godine, uplovila u uvalu Palmižana na hvarskim Paklinskim otocima.

Bez ikakve dvojbe, slavnog je glazbenika preklani oduševio jedan od najboljih i najnagrađivanijih hrvatskih chefova i možda najveći majstor ribljih specijaliteta na ovom području Hrvoje Zirojević. I kad ga je tom prilikom, nakon gastro čarolije koju mu je priredio, Bono Vox tražio broj mobitela, moglo se naslutiti da im to nije prvi i posljednji susret. Nije se chef previše nadao, ali Bono Vox je iz Italije u četvrtak potegao do Palmižane i ribljeg restorana i lounge bara Laganini po novi gastronomski spektakl u režiji Hrvoja Zirojevića, a poveo je i društvo.

- Obećao je da će doći ponovo na spizu prvom prilikom i ispunio je obećanje. Čim je stigao, pitao je konobaricu za chefa H..., nije mogao dobro izgovoriti moje ime, ali bilo je jasno da me traži. Sjajna priča. Došao je do mene i rekao da ćemo se poslije vidjeti. Doduše, sjeo je na mjesto gdje je bilo puno ljudi i, naravno, dosta ih se htjelo slikati s njim, ali omogućili smo mu da ruča u miru, jer njemu mir stvarno treba - ispričao je Hrvoje Zirojević.

Najbolja ponuda

Prije svega je, kaže chef, uživao u autohtonim hvarskim vinima, a Zirojević je posebno za njega odabrao posebna Plenkovićeva vina. A onda je krenula nova gastronomska fantazija. Zapravo, ono najbolje od ponude koju svakodnevno Zirojević spravlja i osmišljava u Laganiniju.

- Bio je prezadovoljan vinima. Baš mu je sjelo, a što se jela tiče počeli smo sa svježom jadranskom tunom kroz tartar, pa malo kamenica, onda sabljarku koja ga se posebno dojmila i prvi put kad je bio. Jeo je i makarune posebno spravljene na suhoj grančici koromača u kombinaciji s kozicama, vrganjima i tartufima.

Uslijedio je dimljeni rižoto s karameliziranim sladoledom od paškog sira, pa viški škampi u posebnoj buzari od prošeka. Bio je tu i carpaccio od svježe jadranske tune punjen guščjom jetrom, šampjer... - nabrojio je Zirojević, ne mogavši se od posla ni sjetiti svega što je pripremio za svog sad već stalnog gosta, gotovo pa i prijatelja.

Nakon ručka, Bono Vox konobara je zamolio da pozove chefa da malo porazgovaraju.

- Pitao me kako sam. Rekao sam da sam super i da imam još i više posla. Pitao sam i ja njega kako je, ali i kakva mu je bila hrana. Famozno - tako je opisao. Malo smo se slikali i morao sam ići jer posao je čekao. Ali, dali smo sve od sebe da mu unatoč gužvi napravimo lipi ugođaj. Trudili smo se i da ga ljudi što manje ometa dok uživa i odmara s društvom. Tako i je kod nas u Laganiniju. Ljudima poput Bona koji su stalno izloženi u javnosti treba pružiti privatnost, ali i sigurnost da ih nitko neće ometati kad se najave i da ih neće okružiti fotoaparati - objašnjava Zirojević.

Skromni chef

Pri prvom njihovom susretu, naš proslavljeni chef nije imao pojma tko sjedi za stolom i naručuje njegove delicije, a kad je u jednom trenu iznimno zadovoljni gost poželio upoznati majstora kuhinje, Zirojević je bio u gužvi i uspio je došetati tek nakon deserta i ostao zatečen, kako samim gostom, tako i gromoglasnim pljeskom koji je zaslužio od Bona Voxa i njegove ekipe.

- Radio sam u kuhinji kada je došao konobar i kaže mi: “Traže gosti da dođeš do stola, voljeli bi te upoznati... Kažu da je spiza drugačija, fenomenalna. Gospodin koji je tražio da me vidi bio je Bono Vox. Na stranu glazba, volim ja U2, no velika je stvar i ono čime se Bono bavi kao humanitarac. Po tome mi je jako prirastao srcu - skromno je tada ispričao Zirojević. A imao je i čime oduševiti frontmena U2 jer bilo je tu deset sljedova samih delicija.

No, sam Zirojević, iznimno skroman u svojoj veličini, taj bi susret zadržao za sebe i ispričao ga vjerojatno kolegama i prijateljima, no Bono Vox njegovo je ime proširio svijetom. A koliko ga je oduševio, odmah je pokazao na društvenim mrežama napisavši pored fotografije na kojoj gušta uz čašu vrhunskog bijelog vina: "Ne trebate biti u stanju izgovoriti ime chefa Hrvoja Zirojevića, da biste ga proglasili veličanstvenim".

Slavni gosti

Ali nije Bono jedini iz benda kojeg je zadivila naša obala, zapravo U2 i Hrvatska sad se već vole javno. Naime, lani je svoj 56. rođendan, 8. kolovoza, u Cavtatu proslavio i gitarist David Howell Evans, jednostavno znan i kao The Edge.

A Zirojević, inače predavač na tri fakulteta, kuhao je i za brojne druge slavne ličnosti, no teško da će se time hvaliti na sva zvona. Njegove specijalitete probala je i Beyonce sa svojim suprugom Jay Z-jem, Novak Đoković u nekoliko je navrata svraćao kod maestralnog chefa, jeli su kod njega i Andrij Ševčenko, saudijski i jordanski prinčevi, no Laganini se smatra oazom mira za slavne, a takva je i politika samog mjesta.

Vlasnik Ivan Novak fotoaparate ne želi ni blizu i zna se da tu svatko može imati svoju intimu, a za svog legendarnog posjeta Hvaru, tamo je bio i princ Harry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2024 02:31