JEZIVO ISKUSTVO

Bogata nasljednica otkrila mračne tajne: ‘Bacili su me u samicu, vezali lisicama, iživljavali se, tukli me...‘

Bogatašica je u The Timesu opisala je strahote koje je prolazila u ustanovama gdje su je zbog divljeg ponašanja slali roditelji

Paris Hilton

 Face To Face/Face To Face/Profimedia/Face To Face/face To Face/profimedia

- Mislila sam da će me silovati. Mislila sam da će me ubiti. - prisjetila se Paris Hilton (42), nasljednica hotelskog carstva, reality zvijezda, poduzetnica i odnedavno mama malene djevojčice, opisujući kako su je, dok je bila tinejdžerica, dvojica muškaraca probudila, izvukla iz kreveta i s lisicama na rukama odvela iz njezina doma.

Hilton je napisala kolumnu za londonski The Times u kojoj se prisjetila noći u kojoj su je odveli u jedan od niza rehabilitacijskih centara u koje je bila prisilno zatvarana kao djevojka i gdje se suočila s fizičkim, seksualnim i emocionalnim zlostavljanjem. Nema u toj kolumni ništa od prpošne plavuše koja angažira vidovnjake da traže njezine izgubljene psiće, bogatašice s garderobom i nakitom vrijednim milijune, blazirane pripadnice moćne dinastije. Priča je jeziva.

image

Paris Hilton sa suprugom Carterom Reumom

/Michael Tran/afp/profimedia

Njezini roditelji koji su pozvali te muškarce da je odvedu na terapiju u "rezidencijalnu ustanovu" zbog njezina "divljeg ponašanja" sve su promatrali nepomično stojeći na vratima njezine sobe, dok je ona plakala i molila ih za pomoć.

- Jedan od muškaraca znojnim mi je dlanom prekrio usta i gurao mi glavu unatrag. Drugi je držao lisice u rukama. - napisala je u kolumni.

image

Paris Hilton s roditeljima, Rickom i Kathy Hilton

Francis Specker/Alamy/Alamy/Profimedia/Francis Specker/alamy/alamy/profimedia

Hilton, koja se posljednjih godina intenzivno zalaže za ukidanje "terapeutskih internata za adolescente" u tekstu govori kako su je te večeri odveli u školu koju je vodio zloglasni CEDU. Ta tvrtka, CEDU Educational Services, Inc., osnovana 1967. godine imala je niz nekoliko terapeutskih internata, grupnih domova, programa terapije u prirodi i programa modifikacije ponašanja u američkim saveznim državama Kalifornija i Idaho. CEDU je nastao iz Synanona, grupe koja se naziva jednim od "najopasnijih i najnasilnijih kultova koje je Amerika ikada vidjela", a prestali su s radom 2005. godine. Stotine djece i mladih koji su boravili u tim ustanovama progovorili su o štetnim, nasilnim, šokantnim praksama koje su se tamo provodile.

Hilton, danas sretno udana žena, a odnedavno i majka malenog dječaka, nakon toga je prebačena u "školu u prirodi", pa zatim u drugu ustanovu, u Provo Canyon School u Utahu, gdje je bilo više djece iz poznatih obitelji. S njom je, među ostalima, bila i Kat Von D, poduzetnica, reality zvijezda i najpoznatija majstorica tetovaže u SAD.

Napisala je i kako je u školi prolazila invazivne "pretrese" i preglede "tjelesnih otvora", trpjela sate urlanja i zlostavljanja ne samo osoblja nego i drugih pacijenata. Posebno je zastrašujuć dio u kojem opisuje kako su je tjerali da se mazi i grli na seansama "grupnog zagrljaja" koje su nazivali "gnječenjem" i to s ljudima koji su je zlostavljali. I to je bio dio terapije.

Ona je više puta pokušavala pobjeći no svaki put bi je uhvatili i vratili u ustanovu. Te pokušaje bijega osoblje CEDU koristilo je protiv nje.

- Posebno im je dobro došao trenutak kada sam nogom udarila u vrata koja su lupila čovjeka koji me prevozio u lice. To je mojim roditeljima trebalo jasno pokazati da moja nasilnost uzima sve više maha. Zato su me poslali na još stroži program u divljini, u planinama. Zamislite si to: po savjetu stručnjaka za mentalno zdravlje vi pošaljete svoje problematično dijete u taj prekrasni internat koji košta cijelo bogatstvo - napisala je Hilton - A kada dijete pokuša pobjeći, vjerujete li tom djetetu koje vas je baš onako pošteno naživciralo? Ili vjerujete psihijatru koji vam kaže da je vaše dijete luđakinja i nepopravljiva lažljivica?

Nije bilo bolje ni u školi u Provu gdje su djelatnici "uživali pokazujući moć koju su imali nad svojim pacijentima".

- Odveli bi nas u ambulantu i natjerali da legnemo na stol. Tjerali su nas da raširimo noge za njihove zdepaste prste. Ako biste se opirali, uvijek je tu bio pladanj sa špricama. Ne znam što se nalazilo u njima, no vidjela sam djecu kako padaju na pod čim prime injekciju- prisjetila se Hilton koja je ovakve centre usporedila sa zatvorima za maloljetnike.

Prema izvještaju američkog Ureda za prava mladih i prevenciju delinkvencije iz 2019. godine, koji Paris Hilton citira u svojoj kolumni, u SAD-u postoji 678 ustanova koji se bave terapijama uz stalni boravak (resident therapy center ili RTC).

Hilton je žestoka protivnica tih praksi.

image

Paris Hilton

Robyn Beck/Afp

- Čini se da postoji konsenzus oko toga da mladi ljudi koji se šalju u RTC-ove pokazuju sve intenzivnije i ozbiljnije simptome u ponašanju i emocijama, probleme sa školom, probleme sa zlouporabom nedozvoljenih tvari - objašnjava Hilton u kolumni - Tako pokazuje i izvještaj Ureda iz 2019. godine. No, ne postoji gotovo ni jedno istraživanje koje pokazuje tko su najbolji kandidati za takve vrste ustanova i terapija.

Ona zatim spominje kako u izvještaju Ureda piše da je njihovo istraživanje u 693 ustanove koje se bave djecom i mladima u SAD-u, pokazalo da je u 82 posto njih tijekom protekle godine koristilo metodu samice ili sputavanja u terapijama. Hilton dalje piše kako stručnjaci u području mentalnog zdravlja i liječenja ovisnosti već dugo traže jasnije kriterije pri slanju djece i mladih u različite ustanove želeći spriječiti "zatvaranje mladih u neodgovarajuće okružje".

- Ipak, pokazalo se da djeca koja završe u popravnim domovima imaju veće šanse da dobiju kvalitetnu, korisnu pomoć nego ona koja završe poput nje u raznim internatima i programima koje plaćaju roditelji - dodala je.

Američki i britanski mediji, uputili su upite obitelji Paris Hilton, a komentare na njezinu kolumnu zatražili su i od predstavnika Ureda za mlade, te škole u Provu gdje je provela neko vrijeme. Odgovori se još uvijek čekaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:07