SUĐENJE U TIJEKU

Bivši suprug nasljednice Formule 1 optužen za pranje 266 milijuna funti: Gotovina stizala u torbama za plac

Svi koji su povezani sa slučajem negiraju upletenost u pranje novca preko trgovca zlatom

Petra Ecclestone i James Stunt

 Palace Lee/Matrixpictures.co.u/Matrixpictures/Profimedia

Tvrtka u vlasništvu bivšeg supruga nasljednice Formule 1 Petre Ecclestone primila je 46 milijuna funti dobivenih iz kriminalnog djelovanja koji je bio opran kroz posao sa zlatom, rečeno je na sudu.

James Stunt, 40, optužen je da je bio dio skupine koja je oprala 266 milijuna funti, a vreće s gotovinom prane su preko Fowler Oldfield Ltd., trgovca zlatom u Bradfordu, prenosi The Times.

Stunt se 2011. oženio s Ecclestone (33), kćeri bivšeg šefa F1 Bernieja Ecclestonea (91). Par je dobio troje djece prije nego što su se razveli 2017. godine.

Gotovina je navodno stigla u 'sportskim torbama i vrećicama za plac, a radilo se o iznosima od nekoliko stotina tisuća funti, prije nego što su uplaćeni na bankovni račun tvrtke. "Perači novca radili su s ozbiljnim kriminalcima od kojih su dopremljene velike količine uličnog novca", rekao je svjedok Nicholas Clarke.

Trgovci drogom svoju su gotovinu u početku pakirali u pakete od 1000 funti, a zatim u pakete od 5000 funti kako bi ih lakše zamijenili.

image

James Stunt

Peter Byrne/Pa Images/Profimedia

'Operacija Larkshot', kako je nazvana istraga vestjorkširske policije, pokazala je da je novac prikupljen iz sjedišta tvrtke, odnosno Stuntova ureda u Mayfairu u središtu Londona, kao i iz tvrtke Pure Nines sa sjedištem u Hatton Gardenu.

Osoblje banke postalo je sumnjičavo kada su vidjeli dnevne isplate, koje su bile "poput iznosa koji mogu doći s nogometnog stadiona Premier lige na dan utakmice ili nekog sličnog događaja", naveli su. Gotovina je sadržavala "neuobičajeno velik broj škotskih novčanica", a bankarski službenici "primijetili su da ima neobičan miris".

U kolovozu 2016. policija je otkrila da se na bankovne račune uplaćuju gotovinski depoziti do 2.424.383 funti, u prosjeku 1,7 milijuna funti dnevno. Policija je izvršila tajna promatranja te je pregledala snimke više kamera unutar i izvan zgrade.

“Kuriri su dostavljali vreće s gotovinom koje su unesene u internu sobu za brojanje, u koju se ulazilo kroz sigurna vrata. U zamjenu su najčešće dobivali novčanicu od 5 funti ili novčanicu od dolara”, rekao je Clarke. Osoblje je brojalo novac u tim prostorijama, pritom koristeći specijalizirane profesionalne strojeve za brojanje poput onih koji se koriste u bankama.”

Novac s računa prebačen je na dva dobavljača zlata iz Birminghama, Cookson Precious Metals Ltd i Metalor Technologies Ltd. Evidencijom je utvrđeno da je 46 milijuna funti prebačeno na račun pod imenom Stunt & Co Ltd.

Fowler Oldfield inače je bila mala obiteljska tvrtka koja je kupovala relativno skromne količine starog zlata od zlatarne, a koje je trebalo pretopiti ili rafinirati u veće količine. Međutim, odjednom je doživjela "vrlo dramatičnu transformaciju i postala sredstvo za pranje kriminalnog novca od kraja 2013.", navodi se na sudu.

Svi optuženi tvrde da nisu imali pojma da je novac došao iz kriminalnih krugova, iako "nikad nije identificiran legitiman izvor", prenosi The Times.

Heidi Buckler, Gregory Frankel, Paul Miller, Haroon Rashid i Daniel Rawson, koji su svi povezani s Fowler Oldfieldom, poriču pranje novca između siječnja 2014. i prosinca 2016. Stunt, Francesca Sota i Alexander Tulloch, koji su povezani s tvrtkama sa sjedištem u Londonu, također negiraju istu optužbu. Suđenje se nastavlja dalje, a trajat će četiri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:46