DUHOVI PROŠLOSTI

Bivši profesori otkrili informacije iznutra: ‘Smithovi mogu pričati što žele, njihova škola bila je scijentološka‘

Nakon oskarovske pljuske, analize svakog aspekta života Willa Smitha i Jade Pinkett Smith ne prestaju. Na redu je scijentologija

Will Smith i Jada Pinkett Smith na dodjeli Oscara 2022.

 Angela Weiss/AFP

Bivši učitelj u osnovnoj školi koju su osnovali glumac Will Smith (53) i njegova supruga Jada Pinkett Smith (50) tvrdi da je ta obrazovna ustanova bila mjesto gdje se mala djeca potiho izlažu učenjima kontroverzne scijentološke crkve.

Veliku priču o tome objavio je The US Sun, američko digitalno izdanje poznatog britanskog tabloida The Sun. Kako se mediji još od kobne oskarovske pljuske koju je Will Smith opalio Chrisu Rocku, još uvijek bave svim aspektima života para, tako je na red došla i škola koju je njezin celebrity osnivački dvojac nazvao "New Village Leadership Academy" (NVLA) i koja je postojala od 2008. do 2013. godine.

image

Will Smith i Jada Pinkett Smith na dodjeli Oscara 2022.

Angela Weiss/AFP

Prof. dr. Mariappan "Jawa" Jawaharlal, koji je dvije godine, od 2008. do 2010., djecu podučavao robotici, ispričao je novinarima mnoge zanimljive detalje iz tog vremena.

NVLA je, u biti, osnovana 2007. godine i bila je smještena u jednoj od kuća Smithovih. Pohađalo ju je 20, 30 djece. Jada Pinkett Smith njihovu je djecu Jadena (23) i Willow (21) i prije toga školovala sama jer je, kako je to istaknula više puta, smatrala da za njih nema boljih učitelja od nje.

image

New Village Leadership Academy koja je radila od 2008. do 2013. godine

Christina Czybik **worldrights**/Most Wanted Pictures/Profimedia

Zatim su Smithovi odlučili iznajmiti zgradu bivše srednje škole Indian Hills u Calabasasu, nedaleko od svojeg doma, opremili je i zaposlili predavače. Kurikulum je bio raznolik - od matematike i umjetnosti, karatea i pisanja, do joge, bontona i tehnologije. Djeca (među njima i Suri Cruise, kći Toma Cruisea i Katie Holmes) su učila po načelima niza pedagoških praksi, između ostalog i "Study Tehnology", koju je osmislio osnivač scijentološke crkve Ron L. Hubbard. To će do kraja njezina rada, a i do danas, biti glavni izvor kritika na račun školskog pothvata glumačkih zvijezda. U jednom trenutku, pred školom će zbog scijentologije biti i protesti.

https://youtu.be/UXs8-VsB4z8

Dr. Jawaharlal koji danas radi na Državnom sveučilištu Kalifornije u Sacramentu i dobitnik je niza nagrada za svoj pedagoški i znanstveni rad, za The US Sun rekao je kako je posvuda po školi bilo Hubbardovih portreta i knjiga o dianetici, "znanosti" koju je osmislio.

Will i Jada su i tada i danas negirali svoju povezanost i povezanost njihove škole sa scijentologijom.

On je još 2006. godine izjavio kako je s Tomom Cruiseom, najpoznatijim pripadnikom ove crkve, razgovarao o toj temi.

image

Jada Pinkett-Smith, Willow Smith, Will Smith, Jaden Smith i Trey Smith

Hutchins Photo/Kathy Hutchins New/Profimedia

- Ima tu mnogo nevjerojatnih, prekrasnih koncepata, no Jada i ja ne vjerujemo previše u organiziranu religiju. Odgojen sam u baptističkom domu i moja bi baka ustala iz groba kada bih se priključio scijentologiji.

Prije dvije godine Jada Pinkett Smith je rekla kako su za nju sve religije podjednako važne.

- Zato nisam imala problema ući u scijentološku crkvu i reći "Ja nisam scijentolog". Samo želim vidjeti što se tu nudi.

Kada su je, 2009. godine zamolili da komentira priče o vezi s Hubbardovim sljedbenicima bila je poprilično oštra.

- Mogu samo reći da ovo nije scijentološka škola. A sad, ako mi ne vjerujete, ako propitkujete moje poštenje, to je sasvim druga stvar. Zaista je zlobno misliti da bih dovela obitelji u neku obrazovnu ustanovu i onda ih pokušala preobratiti na neku vjeru - rekla je tada.

No, profesor Jawaharlal je nepokolebljiv.

image

Prof. dr. Mariappan Jawa Jawarhalal

screenshot/YouTube

- Ma koliko oni to negirali bilo je savršeno jasno da se u školi naginje k scijentologiji - rekao je.

I nije usamljen. Prva ravnateljica NVLA, Jacqueline Olivier, jasno je rekla da je ustanova koju je osnovao par "u suštini bila scijentološka škola".

U razgovoru za The Daily Beast 2020. godine izjavila je da su scijentološke prakse bile dio nastavnog plana i programa. Spominjala je "tonsku ljestvicu", scijentološku metodu za analizu nečijih emocija i "debugging" u kojem se ruše granice pojedine osobe. Pojmovi i etikete povezani sa scijentologijom također su se redovito koristili, a među njima i posebno kontroverzan izraz - "supresivna osoba". Taj izraz scijentolozi redovito koriste za opisivanje kritičara crkve i bivših članova koji se ne slažu s njihovim praksama. Ili, krajnje negativce.

Olivier je također rekla da su ona i drugi učitelji morali pohađati tečajeve crkve u centru u Hollywoodu te u Applied Scholastics, grupi povezanoj sa scijentologijom koja se bavi tehnikama učenja.

image

Protesti pred školom koju su osnovali Smithovi 2008. godine

Richard Harding/Pacific Coast News/Profimedia

- (Crkva) ima sve te lažne tvrtke za koje tek kasnije shvatiš da su scijentološke - izjavila je tada Olivier koja je rekla i da smatra da je Jada bila jako involvirana u cijelu priču.

- Njemu kao da je bilo svejedno. Iako je i sam prošao sve tečajeve - rekla je.

Slične tvrdnje iznijela je Sam Freeman, snaha opernog pjevača Placida Dominga, koja je nekad bila pripadnica scijentološke crkve.

- Kada sam se preselila u Los Angeles s Floride družila sam se s poznatim osobama i njihovom djecom u takozvanom Celebrity Centeru. Jada je uvijek bila tu. Imali su nedjeljno druženje gdje ste mogli pozvati prijatelje. Pozvali su tako Daphne Wayans i njezina tadašnjeg supruga Keenana - ispričala je Freeman i dodala - Daphne mi je rekla da ih je Jada upoznala sa scijentologijom. Bila je jako uzbuđena kada mi je to govorila. U biti, Jada je bila zadužena za uvođenje ljudi u scijentologiju. Uvijek je bila tu i radila nešto s Kelly Preston (pokojna supruga Johna Travolte, još jednog prominentnog scijentologa) u uredu predsjednika. Bile su nešto poput Stepfordskih supruga scijentologije.

Prema pisanju The Suna, dr. Jawaharlal je dobio posao u NVLA preko ravnateljice Olivier.

- Na njezin poziv otišao sam na razgovor u školu koja je tada još bila u domu Smithovih i ona mi je rekla da Will pokreće NVLA. Rekla mi je da bi me željela zaposliti da predajem djeci program robotike jednom tjedno, program kakav sam uspješno radio i u drugim školama. Rekla mi je i da novac nije problem - ispričao je - Radio sam u prošlosti u vrlo siromašnim školama, a ona mi je govorila da oko toga nemam nikakve brige. Trebam joj samo reći što mi treba i oni će mi to osigurati. Bio sam fasciniran školom i novcem koji je u nju uložen. U običnim školama teško dolazimo do prave opreme, no ovdje bi kupili stvari vrijedne 10, 20 tisuća dolara kao da pucnu prstima.

Bivši predavač rekao je da je imao pristojan odnos s glumačkim parom.

- Will je bio jako zainteresiran za sve i pokazivao veliko poštovanje... Doduše, naklonio bi mi se kada bismo se vidjeli kao da sam Japanac, a ja sam Indijac. Naravno, gledao sam na to kao znak poštovanja, ne nešto loše. Jada.... Vidio sam je u raznim situacijama. No, recimo, prođe kraj tebe kao da si panj ili nešto, kao da ne postojiš. Will Smith je, rekao bih, mnogo toplija osoba - kazao je profesor.

Stvari su se u školi pogoršale kada je Olivier dobila otkaz jer se sve više razilazila u koncepcijama s osnivačima.

- Ona je otvorena osoba, učiteljica i bila je koncentrirana na obrazovanje. No, Jada bi došla i rekla: "Ovako biste trebali raditi...". Ali... Ako ste bogati to ne znači da znate sve, da znate kako podučavati djecu. Kada je Jackie otišla to više nije imalo veze s "akademijom za buduće vođe", bila je to anarhija - prisjetio se. Iako na njega nikad nije izravno utjecala "ta stvar sa scijentologijom", rekao je kako škola nije išla u pravom smjeru s programom i gradivom.

- Mnogi učitelji koji su zaposleni nakon što je Jackie Olivier otišla nisu imali prave kvalifikacije. Vjerojatno su imali drugačiji pogled na to kako poučavati djecu ili drugačiji pristup baš zbog utjecaja scijentologije. - kazao je za The Sun - Radio sam još godinu dana s novom ravnateljicom i onda odlučio otići. Rekao samo joj kako više ne mogu i neću raditi u NVLA. Tako sam i napravio.

Kazao je kako su u školi Smithovih, umjesto da s djecom pričaju o osjećajima i sreći, razgovarali o "vodiču za bolji život".

- Ne pričate s djecom na takav način. Tu je definitivno utjecaj scijentologije. Ma što tvrdili, po meni nema sumnje u to - zaključio je bivši zaposlenik škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:24