NIŠTA OD EUROSONGA

Bivši frontmen Sex Pistolsa nije uspio pobijediti na irskoj ‘Dori‘

Bend Wild Youth izabran je da vijori irsku zastavu na Eurosongu koji će se održati u Liverpoolu u svibnju, jer je Velika Britanija uskočila kao domaćin umjesto Ukrajine

John Lydon

 Watto/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Watto/backgrid/backgrid Uk/profimedia

John Lydon poznat i kao Johnny Rotten bivši frontmen Sex Pistolsa, nije uspio u pokušaju da postane predstavnik Irske na ovogodišnjem Eurosongu.

Ovaj 67-godišnjak, piše BBC, nadao da se će pjesma "Hawaii", posvećena njegovoj supruzi Nori koja živi s Alzheimerovom bolešću, biti izabrana "da podigne svijest" o toj bolesti.

Umjesto toga, bend Wild Youth izabran je da vijori irsku zastavu na natjecanju pjesama koje će se održati u Liverpoolu u svibnju. Inače, unatoč rekordnih sedam pobjeda, Irska se od 2013. samo dva puta kvalificirala za veliko finale, pa se s velikom pozornošću svake godine prati kako će proći njihova nova uzdanica.

"Tresem se. Nadamo se da možemo odraditi najbolji posao"., kazao je nakon pobjede pjevač Wild Youtha Conor O‘Donohoe. On i njegove kolege iz benda su prije bili podrška Lewisu Capaldiju, Niallu Horanu i The Scriptu na turneji i godinama se smatralo da će biti sljedeći veliki bend koji će "pobjeći" iz Irske. Wild Youth se nada da će Irskoj donijeti uspjeh prvi put od 1996. Pobjednika su izabirali televizijski gledatelji, te domaći i međunarodni žiri sastavljen od glazbenih stručnjaka. Na kraju, rezultat se ipak sveo na glasanje javnosti jer su Wild Youth bili izjednačeni u bodovima s drugim izvođačima.

image

Conor O‘Donoghue

Brian Lawless/Pa Images/Profimedia/Brian Lawless/pa Images/profimedia

Inače, Lydonova grupa Public Image Ltd koju je osnovao 1978. nakon raspada Sex Pistolsa bila je među šest izvođača koji su nastupili u Late Late Showu irske televizije u petak navečer, a voditelj Ryan Tubridy rekao je za BBC kako se Lydon nadao da će predstavljati Irsku zbog plemenitog cilja.

"Razgovarali smo o tome kako neurološki glazba može pokrenuti nešto što ljudima omogućuje pamćenje. On voli svoju ženu i želi da se priča o njezinoj bolesti i da se na kraju izliječi.", kazao je Tubridy. Tijekom proba Lydon, koji je na kraju završio na četvrtom mjestu, za BBC je izjavio da je nervozan zbog mogućnosti da bude izabran za irskog predstavnika, jer bi to značilo više vremena daleko od Nore, o kojoj se brine obitelj kod kuće u Los Angelesu. Alzheimerova bolest pogađa gotovo 55 milijuna diljem svijeta i očekuje se da će brojke značajno porasti tijekom sljedećih desetljeća.

"Odlukom da podijeli svoje iskustvo kroz ovo natjecanje i svoju pjesmu ‘Hawaii‘, može se podići svijest o demenciji.", istaknuli su iz udruge Dementia UK. Ujedinjeno Kraljevstvo je domaćin natjecanja u ime Ukrajine, koja je pobijedila 2022. godine. U utorak su Liverpoolu predani "službeni ključevi" Eurovizije na ceremoniji koja je uključivala i ždrijeb raspodjele polufinala. Ukupno će sudjelovati 37 zemalja, a tko će Hrvatsku predstavljati odlučit će se na Dori u subotu 11. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30