RAZOTKRIVANJE KULTA

Bivši član Scijentološke crkve: ‘Učinili su sve da odvoje Toma i Nicole, nju su smatrali negativnim utjecajem‘

Mike Rinder tvrdi da su, vidjevši da se Cruise udaljava od crkve, panično slali top-operativca u London gdje je on snimao s Nicole

Nicole Kidman i Tom Cruise

 Warner Bros./Stanley Kubrick P/Collection Christophel Via Afp

Tom Cruise se počeo udaljavati od scijentologije dok je, 1997. godine, s ondašnjom suprugom Nicole Kidman snimao iznimno zahtjevan film Stanleya Kubricka "Oči širom zatvorene". Tako u svojoj knjizi "A Billion Years: My Escape From a Life in the Highest Ranks of Scientology" (doslovno, "Milijarda godina: Moj bijeg od života u visokim redovima scijentologije") piše Mike Rinder.

image

Naslovnica knjige Mikea Rindera o scijentologiji

Bivši visokopozicionirani član te kontroverzne crkve, kaže kako je Cruise počeo ignorirati pozive njihova šefa Davida Miscavigea dok je snimao u Londonu. To je, pak, natjeralo Miscavigea da pošalje Martyja Rathbuna, jednog od najvažnijih operativaca crkve, u Veliku Britaniju da napravi "reviziju" glumca. To je proces u kojem pripadnik scijentološke crkve prolazi kroz događaje u svojem životu "da bi se riješio negativnosti i postigao višu razinu jasnoće".

image

Nicole Kidman i Tom Cruise u kultnom Kubrickovom filmu "Oči širom zatvorene"

Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia

- Cruise je polako povučen natrag u svijet scijentologije - napisao je Rinder - a to je posljedično izazvalo udaljavanje od Nicole.

Svoju suprugu glumac je godinama prije doveo u crkvu kojoj je pripadao, a ona nikad nije iskazala "poseban interes za tečajeve ili reviziju", kako piše Rinder u svojoj knjizi.

Nije pomoglo ni to što joj je otac psihijatar jer, prema scijentologiji, psihijatri pogrešno skrbe za bolesnike i previše se oslanjaju na lijekove, psihofarmake.

- Da nije bila gospođa Cruise nikada ne bi mogla ući na više razine u crkvi, razine tzv. operativnih tetana, zbog obiteljske veze sa psihijatrijom - rekao je autor i dodao da su vođe crkve percipirale Kidman kao prijetnju i negativan utjecaj na najpoznatijeg njezina pripadnika.

image

Tom Cruise na premijeri Maverickau Seul, 2022

Jung Yeon-je/Afp

- Rathbun je u dogovoru s (hollywoodskim odvjetnikom) Bertom Fieldsom unajmio zloglasnog privatnog istražitelja Anthonyja Pellicana da špijunira Nicole i ozvuči joj telefon - piše Rinder. Inače, Pellicano je proveo više od desetljeća u zatvoru zbog niza krivičnih djela poput reketa, nezakonitog prisluškivanja, zavjere i nezakonitog posjedovanja eksploziva i bombi.

Naravno da su iz scijentološke organizacije odmah reagirali na knjigu i požurili se odgovoriti na pitanja iz medija.

- Crkva nikad nije naredila ili sudjelovala u bilo kakvom ilegalnom prisluškivanju. Mike Rinder je nepopravljivi lažljivac koji želi profitirati na laži. Živi od toga što predvodi maltretiranje svoje biše crkve i njezina vođe kroz lažna policijska izvješća, zapaljivu propagandu i lažne priče u medijima rekli su za Page Six.

U knjizi se također tvrdi da je Rathburn okrenuo dvoje usvojene djece para, Isabellu i Connora, protiv majke uvodeći ih u učenja tvorca scijentologije L. Rona Hubbarda o takozvanim supresivnim osobama ili SP. To su prema scijentologiji antisocijalne osobe, a istu oznaku dobivaju svi koji se na bilo koji način zamjere crkvi te moraju biti ušutkani ili uništeni.

- Kada su se Tom i Nicole razveli, Miscavige je bio presretan zato što više nije bilo "negativnog utjecaja" Nicole i nije ga više odvlačila od crkve - piše Rinder - Nakon toga, Cruise je postao još žešći u svojoj javnoj podršci scijentologiji i Miscavigeu."

Inače, slične tvrdnje o utjecaju scijentologa na brak Cruise - Kidman i godine nakon njega iznijela je glumica Leah Remni u svojoj je knjizi "Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology" (doslovno, Problematična: Preživjeti Hollywood i Scijentologiju). Ona je danas najglasnija protivnica te crkve, a Rinder već godinama surađuje s njom na razotkrivanju tajni scijentologije.

image

Tom Cruise

Raw Image Ltd/mega/The Mega Agency/Profimedia

Remini je u svojoj knjizi napisala kako se 2006. godine vozila u istom automobilu s djecom Kidman i Cruisea, nakon njegova vjenčanja s Katie Holmes. Remini je pitala djecu viđaju li majku nakon razvoda roditelja, 2001. godine.

- Ne ako se mene pita - navodno joj je odgovorila Isabella - Naša je mama je***i SP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:42