IMA PUNO TOGA ZA REĆI

Bella Hadid konačno progovorila o ratu: ‘Oprostite mi na šutnji... Moja obitelj primala je prijetnje smrću‘

‘Važno je razumjeti poteškoće onoga što znači biti Palestinac, u svijetu koji nas vidi samo kao teroriste koji se opiru miru‘

Bella Hadid i njena poruka

 Profimedia/instagram/screenshot/

Bella Hadid je po prvi put progovorila o trenutačnom ratu između Hamasa i Izraela. Manekenka, koja je porijeklom dijelom Palestinka, započela je svoju objavu molbom obožavateljima da joj "oproste dosadašnju šutnju".

- Tek trebam pronaći prave riječi za ovakva užasna posljednja dva tjedna, tjedna koji su pozornost svijeta ponovno usmjerili na situaciju koja desetljećima odnosi nedužne živote i utječe na brojne obitelji - napisala je Bella.

- Imam mnogo toga za reći, ali za danas ću biti kratka - nastavila je poznata manekenka.

Otkad je rat počeo, Hadid kaže da je primila "stotine prijetnji smrću dnevno" i da se njezina obitelj osjećala kao da su "u opasnosti". Naime, više ne želi šutjeti.

- Srce mi krvari od boli zbog traume koju gledam kako se odvija, kao i generacijske traume moje palestinske krvi. Gledajući posljedice zračnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu i djecom koja su sama i uplakana, tugujem za svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom - napisala je.

image

Izvorna Instagram objava Belle Hadid

Instagram/screenshot/

Također, u objavi stoji da "žali za izraelskim obiteljima koje su se nosile s boli i posljedicama" Hamasovog iznenadnog napada 7. listopada.

- Bez obzira na povijest zemlje, osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje - napisala je.

Zatim je nastavila objašnjavati dio svog palestinskog podrijetla i zašto se toliko godina zalagala za pokret "Slobodne Palestine".

- Važno je razumjeti poteškoće onoga što znači biti Palestinac, u svijetu koji nas vidi samo kao teroriste koji se opiru miru. To je štetno, sramotno i kategorički neistinito - nastavila je ova 27-godišnjakinja. Njezin otac, Mohamed Hadid, rođen je u Nazaretu 1948. godine, iste godine kada je 750 tisuća Palestinaca raseljeno iz svojih domova, a njegova je obitelj bila prisiljena postati izbjeglicama, ispričala je Hadid.

- Moja je obitelj svjedočila 75 godina nasilja nad palestinskim narodom. Ponajviše, brutalne invazije doseljenika koje su dovele do uništenja cijelih zajednica, hladnokrvnih ubojstava i prisilnog uklanjanja obitelji iz njihovih domova”, nastavila je. “Praksa naseljavanja na palestinskoj zemlji nastavlja se i danas”.

Ipak, Hadid želi budućnost u kojoj svi ljudi mogu "stati zajedno u obrani ljudskosti i suosjećanja" protiv "korumpiranih" vlada, bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje.

- Mi smo jedno i Bog nas je sve stvorio jednakima. Sva krvoprolića, suze i tijela trebaju biti oplakani na isti način - napisala je Hadid.

U svojim završnim riječima, pozvala je svoje sljedbenike da "ostvaruju pritisak na naše vođe" kako bi "osigurali da nevini palestinski civili ne budu zaboravljene žrtve rata".

- Stojim uz čovječanstvo, znajući da mir i sigurnost pripadaju nama - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:23