THE PRINCE

Baš nitko nije pošteđen: HBO Max prikazao seriju koja se žestoko sprda s kraljevskom obitelji

Svoju porciju ismijavanja dobili su i kraljica Elizabeta i njezin pokojni suprug Philip, princ Charles i njegova supruga Camilla
Prizor iz animirane serije
 Hbo Max/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

HBO je na svojoj platformi HBO Max sinoć prikazao svih 12 epizoda serije "The Prince", satirične animirane serije koja se žestoko sprda s britanskom kraljevskom obitelji i zaposlenicima Buckinghamske palače, a središnji je lik osmogodišnji princ George.

Autor serije je Gary Janetti, koji je producirao "Obiteljskog čovjeka" i "Will i Grace", a nastala je na temelju njegova Instagram profila. Janetti, koji ima više od 900.000 pratitelja, na tom profilu već dugo bocka Windsore komentarima koje uglavnom iznosi kroz Georgeova usta. Posljednje dvije, tri godine njegovi su postovi s malenim princom, koji je u njima poprilično zloban i ciničan, drzak, u nekima prikazan i kao gay, imali prosječno 300.000 lajkova.

Iako je dovršena prije nekoliko mjeseci, premijeru serije autori su odgodili kada je, u travnju, preminuo suprug kraljice Elizabete II, princ Philip.

Baš nitko iz kraljevske obitelji nije pošteđen u crtiću. Svoju porciju ismijavanja dobili su i kraljica Elizabeta i njezin pokojni suprug Philip, prijestolonasljednik princ Charles i njegova supruga Camilla, Georgeovi roditelji, Kate i William, njegova sestra Charlotte i brat Louis. Naravno, i odbjegli vojvodski par, Meghan i Harry.

- Ispričavam se, kasnim na jedan sastanak - kaže u jednoj sceni Kate Middleton, Georgeova majka.

- Mislim da pubovi još nisu otvoreni - komentira William.

Harry i Meghan, pak, useljavaju u mali stan u Los Angelesu i pokušavaju pronaći posao. Harry je prikazan kao netko tko je toliko izgubljen u stvarnom svijetu da ne razumije kako se kupuje mlijeko u supermarketu i začuđen je funkcioniranjem hladnjaka.

George maltretira svojeg butlera Owena, traži šalicu čaja koji nema okus "pišaline" i općenito je grozno stvorenje koje se beskrajno ulizuje prabaki kraljici. Njegov djed Charles cendrav je muškarac i neprekidno se žali, Camilla ne govori. Pokojni princ Philip, zbog kojeg je premijera bila odgađana, prikazan je kao starac koji nerazumljivo mrmlja a ne može ni sam žvakati hranu, a kraljica je arogantna i neosjetljiva na nasilje. Maleni Louis je razbijač, sestra Charlotte žestoka konkurentica.

image
Prizor iz animirane serije
Hbo Max/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Gary Janetti dao je glas Georgeu, a mnoge su britanske i američke zvijezde drugim likovima. Recimo, Orlando Bloom posudio je glas crtanom princu Harryju, dok je Sophie Turner Georgeova sestra Charlotte.

Iako su u britanskoj monarhiji s godinama očvrsnuli i, ma koliko im to teško padalo, svjesni su da nisu nedodirljivi, kraljevskim se rezidencijama zasigurno nije prolamao smijeh dok su gledali seriju. Od njih se ni ne očekuju, barem ne javno, neke reakcije.

Zato su se, još nakon objave prvog trailera prije nekoliko dana kada se moglo naslutiti u kojem smjeru stvari idu, javili mnogi koji smatraju da je sama ideja crtića sramotna posebno zbog toga što je u središtu osmogodišnji dječak. Čak i neki žestoki kritičari monarhije smatraju da je takvo karikiranje djeteta nedopustivo i štetno po mentalno zdravlje.

Što se pak televizijski kritičara tiče, oni su podijeljeni. U prvim reakcijama ocjene serije su mlake, a najveća je primjedba opet povezana s Georgeom. "Princ" mnoge podsjeća na Janettijevu uspješnicu "Obiteljski čovjek" i po stilu animacije, ali i sličnosti princa Georgea s ciničnom bebom Stewiejem Griffinom iz te serije. Kažu da je "Princ" kraljevska verzija Stewieja, samo bitno manje smiješna.

Kritičari kažu i da je Janetti stvarajući lik upao u zamku najlakšeg smjera pa krenuo "putovima malenog tiranina". Netko je napisao kako je previše jednostavno graditi satiru o klincu iz pakla koji se s prezirom i negodovanjem odnosi prema ljudima, umjesto stvaranja složenog lik ljutitog djetetom koje ne zna kako se ponašati u svojoj čudnoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:54