Još je malo vremena preostalo do starta šeste sezone “MasterChefa”, nagrađivanog i hvaljenog gastrospektakla Nove TV. U ponedjeljak 4. rujna startat će nova utrka za titulu najboljeg amaterskog kuhara, vođena članovima žirija, iskusnim chefovima Stjepanom Vukadinom, Damirom Tomljanovićem i Melkiorom Bašićem. No, sama produkcija ovog zahtjevnog showa počela je još prije nekoliko mjeseci, tako da se u kuhinji MasterChefa već odavno kuha i zvecka loncima i poklopcima.
Snimanje audicija za novu sezonu počelo je krajem ožujka i završilo početkom travnja, a potom se emisija nastavila snimati u srpnju. I još su uvijek u pogonu jer ipak treba odraditi čak 61 epizodu, koliko će ih ove godine show imati. No, sada je produkcijskom timu od stotinjak ljudi ipak znatno lakše jer se “MasterChef” snima u novom studiju Nove TV u Buzinu.
- To znatno olakšava posao produkcijskom timu jer se sve nalazi unutar istog kompleksa, moderne poslovne zgrade u koju se Nova TV preselila krajem prošle godine. Svi sektori okupljeni su na istoj lokaciji; od produkcijskih servisa do postprodukcije, ali i ostalih odjela Nove TV, što uvelike pospješuje komunikaciju i suradnju između različitih sektora - ističu na Novoj. A osim što je studio smješten na novoj adresi, gledatelje očekuje i velika nova MasterChef kuhinja koja se prostire na 2000 četvornih metara. Ima naravno, kako nam objašnjavaju, sve ključne elemente karakteristične za ovu najpoznatiju TV kuhinju u Hrvatskoj - radne jedinice, sudački stol i stolice, galeriju, a produkcijski tim vodio je brigu o efektnoj dekoraciji koja studiju pruža dodatnu toplinu i ugođaj.
- Jedan od primjera je lounge kutak s kaučem i foteljama, koji odiše atmosferom dnevnog boravka. Prije nego što gledatelji i pomno odabrani kandidati koji su uspjeli osvojiti bijelu pregaču uđu u MasterChef kuhinju, vidjet ćemo i studio koji je bio prva postaja svim natjecateljima koji su pristupili audicijama na kojima kuhaju svoja prva jela kojima žele impresionirati žiri i proći u sljedeći krug natjecanja - kažu u produkciji showa. Osim studija u kojem se odvija većina snimanja, na raspolaganju su sobe za izjave, pripremna kuhinja, skladište za rekvizite, sobe za montažu i ostale dodatne prostorije poput odaja za šminku i garderobu. Također, kako će show teći, a kandidati ispadati, 24 najboljih ući će MasterChef vilu i tamo boraviti u izolaciji za vrijeme trajanja snimanja, točnije dok ne ispadnu, a onaj jedan ili jedna, najspretniji i najtalentiraniji pobijedi.
Nema praznog hoda
Uglavnom, puno je detalja na koje treba misliti, čak i onog da se prati pohvalni trend zero waste (što manje bacanja hrane), pa nije nimalo lak zadatak popuniti smočnicu kako treba.
- Za to se brine poseban produkcijski tim na čelu s food producentom koji, između ostalog, bira kombinaciju namirnica kako bi izazovi bili što interesantniji i pritom vode računa o maksimalnoj iskoristivosti namirnica, ali i gotovih jela - odgovaraju. Međutim, nije sve namirnice lako naći na malom hrvatskom tržištu, posebno kada su na jelovniku specijaliteti neke egzotičnije kuhinje. Ali, s obzirom na iskustvo u potrazi za ekskluzivnim namirnicama (divljač, morski plodovi, određeno voće i povrće), MasterChefova ekipa ima niz pouzdanih suradnika na koje se može osloniti u nabavi rijetkih artikala.
Dakle, tu problema nema, a pećnice u TV kuhinji u Buzinu već naveliko rade. Na set se dolazi ujutro oko 8 sati. Dan počinje uredničkim brifiranjem, a zatim stižu članovi žirija i kandidati. Dok produkcijska ekipa priprema set za snimanje, članovi žirija odlaze u garderobu. Zatim slijedi produkcijski brifing za žiri te ozvučivanje, nakon čega kreće snimanje.
- Trajanje snimanja ovisi o tipu izazova i lokaciji snimanja, a radni dan uz povremene pauze potraje do 20 sati - kažu u produkcijskom timu showa. Chefovski trojac, koji se sada u za njih trećoj godini žiriranja već potpuno opustio, upoznao, a mogli bismo reći i u onom pozitivnom smislu razmahao, jako je zadovoljan kako izgleda nova sezona. Po Vukadinu je ona najzanimljivija do sada, po Tomljanoviću su natjecatelji, a time i emisija drugačiji od dosadašnjih, a Bašić tajnovito zaključuje - bit će zanimljivo.
- Malo smo svi stariji, iskusniji, ali i stroži. Ili nismo... (smijeh). U svakom slučaju kandidate i gledatelje čeka dosta posla, zabave i kuhanja. Očekujte neočekivano. Kandidati su, kako nam se čini na prvu, jako zanimljivi, možemo reći i opušteni. Dosta je mladih ljudi koji su došli pokazati svoje umijeće u kuhanju. Kandidati prve godine bili su jako srčani i vidjelo se na njima da im je poprilično stalo do natjecanja, druge godine većina njih bili su tehničari, njima je također bilo dosta stalo do prolaska dalje u natjecanju, a ove godine imamo kombinaciju prve i druge godine - iznosi svoje dojmove o ovoj godini Vukadin.
Stres-audicije
Tomljanović, pak, ističe kako su novi pretendenti na titulu MasterChefa od prvog dana postali odlična ekipa.
- Vrlo su različiti po karakteru tako da ih još pokušavam bolje upoznati. Rano je za neke zaključke, a i teško je vući paralele dok sve ne završi - promišlja Tomljanović. No, do ove faze snimanja trebalo je doći prolaskom stres-audicija. Ograničeno vrijeme, nova kuhinja, prvi put pred kamerama i još ako sami sebe zafrknete pripremajući neko jelo prvi put u životu...
- Ako pričamo o audicijama, netko dođe pripremati ribu, a nije ju do tada nikada pripremao. Nije me to zgrozilo, ali me začudilo. Jako se iznenadim kada netko dođe i kaže da prvi put nešto priprema. Ako dođeš na audiciju, pripremi se prije. Ne moraš napraviti 30 puta to jelo, napravi ga dvaput, ma jedanput, da vidiš gdje si pogriješio, što ćeš popraviti - naglašava Bašić. Tomljanoviću je, pak, izuzetno bitno da na audicijama vidi da kandidat uistinu želi ući u profesionalnu kuhinju.
U tim prvim emisijama članovi žirija obično moraju isprobati, blago rečeno, štošta.
- Ja ne bih ta jela nazvao užasima, sve je to nečija prezentacija, pretpostavka kakvo to jelo prema njihovu mišljenju treba biti. Neki kandidati su uvjereni da dobro kuhaju iako je istina daleko od toga i onda u razgovoru s njima dođemo do zaključka zašto je to tako. Bilo je svakakvih kombinacija, ali za sada nije bilo tolikih grešaka - blago će Vukadin.
- A bude i karakterom osebujnih kandidata i isto takvih jela. Koji smo put kritični, a koji se put i dobro nasmijemo. Ovisi. Ali nikada nije dosadno. Najbolje je da gledatelji pogledaju audicije i izaberu svojeg favorita, u dobrom ili lošem izdanju - nadovezuje se Tomljanović kroz smijeh.
A zaboli li ih nakon cijelog dana isprobavanja hrane, posebno u toj početnoj fazi, želudac i kako tome doskaču?
- Zanimljiva je informacija da si na kraju dana gladan, jer jedeš sve po malo, ništa konkretno. Kombinacija svih namirnica nakon cijelog dana kušanja nakraju nekad ne ispadne baš najbolje. Slatko, ljuto, gorko, kiselo, prezačinjeno… srećom, aktivni nam je ugljen na raspolaganju - odgovara Vukadin.
Svašta su probali
- Najveći problem nije kvaliteta hrane. Ako je nešto uistinu nejestivo, nećemo to probati. Veći je problem količina hrane koju konzumiramo. Raširimo želudac i onda smo stalno gladni. Kako su snimanja duga, dobijemo pokoji kilogram, što najviše stvara probleme našim curama u garderobi. Za sve drugo tu je aktivni ugljen - isti recept ima i Tomljanović.
- Ja imam sreće, pa me ne boli. Sva trojica smo kuhali, svašta u životu probali, i dobre i loše stvari, tako da smo se već priviknuli. Za sada je u redu, zdravlje me služi - domeće Bašić.
Na pitanje koja ih greška u kuhinji kod kandidata najviše živcira, dobivamo različite odgovore. Vukadina silno smeta neurednost. Natjecatelji, ističe, nisu svjesni koliko su organizacija i urednost važni u kuhinji.
- Najviše me živcira kada prilikom serviranja stave nešto nejestivo na tanjur kao, na primjer, plošku limuna s korom. Ne znam što ću s time. Nemam ništa protiv serviranja kriške ili polovice limuna uz neko jelo. Ako smatrate da treba uz to jelo ići ocijeđen limun, onda možete napraviti emulziju, a ako želite baš da se limunov sok iscijedi, stavite to na tanjurić sa strane ili tu polovicu limuna bez ičega malo tostirajte, dakle bez ulja, čisto da bude atraktivno. Došli ste na MasterChef, potrudite se da to bude kako treba. Sve na tanjuru mora biti jestivo - britko će Bašić, potvrđujući još jednom svoju neslužbenu titulu najstrožeg člana žirija od kojeg kandidati najviše strahuju. Tomljanović objašnjava kako ga najviše ljuti ako natjecatelji odustanu i predaju se.
- Ili ako vidim da su mogli bolje, ali se drže, recimo, zlatne sredine jer misle da će se tako lakše provući - strogo će i Tomljanović.
I dalje se drže onog što često u emisiji ponavljaju - “MasterChef” mijenja život. Tako dojučerašnji ekonomisti, bauštelci, dizajneri, službenici... svoju novu karijeru pronalaze u kuhinji. A da Vukadin, Bašić i Tomljanović već zarana nisu prepoznali svoje afinitete i da nisu danas ugledni chefovi, što bi bila njihova alternativa?
- Da, dosta njih je već sada napustilo svoje stalne ili privremene poslove i posvetilo se kuhinji u potpunosti. Moja alternativa? Da nisam chef, bio bih fotograf. Obožavam fotkati, uhvatiti taj trenutak u vremenu - govori Vukadin.
Bitan fizički opip
- Ja bih najvjerojatnije bio arhitekt. Volio sam crtati. Ili tokar ili stolar. Poanta je da mora imati matematike u tome, mora se raditi rukama i mora se vidjeti krajnji rezultat koji možeš na neki način fizički opipati - otkriva Bašić.
- Kad sam bio mlad, htio sam biti vojnik. Tada još nisam prošao sve ovo što sam prošao u svojoj profesionalnoj karijeri. Teško mi je zamisliti da sam bilo što drugo nego kuhar. Prevelik je trag ta struka ostavila na mojem karakteru i u svakom drugom pogledu. Normalno s godinama fizički niste više u stanju raditi taj posao kao mladi chefovi. Mislim da ću do kraja života biti profesionalno vezan uz kuhinju i kuhanje. Ne znam ništa drugo raditi. A u kojem obliku, vrijeme će pokazati - zaključio je Tomljanović.
MasterChef će se prikazivati od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 21.45.