‘TEMPTATION ISLAND‘

Njemački reality u Mošćenicama: ‘Za snimanje smo unajmili četiri vile i otvorili lokalni hotel‘

Sezona sa slavnima već je snimljena, a naša ekipa posjetila je set u prvim danima snimanja s ‘običnim‘ natjecateljima
Villa u kojoj će se snimati show
 Matija Djanješić/Cropix

Mošćenice su pitoreskni istarski gradić na obroncima Učke iz kojeg puca predivan pogled na čitav Kvarnerski zaljev. Gradić je dio općine Mošćenička Draga, koja je na moru, i to je jedno od zadnjih naselja Primorsko-goranske županije, iako se, tehnički, nalazi na istarskom poluotoku. Na strateškim pozicijama, tamo gdje je pogled najljepši, a osama zagarantirana, izgrađeno je nekoliko luksuznih vila za najam.

Više o kući u kojoj se snima reality saznajte u novom broju magazina Dom i dizajn koji je još sutra (ponedjeljak) na kioscima

Prema jednoj od njih, imena Gigi, smještenoj uz cestu stotinjak metara od izlaza iz Mošćenica, uspinjemo se automobilom u društvu Markusa Quintinga iz Kölna, menadžera produkcije u Banijay Productionu. Quinting ovdje boravi već gotovo mjesec dana i menadžer je produkcije njemačke verzije reality showa “Temptation Island” koji se, “zahvaljujući” pandemiji koronavirusa, umjesto na Tajlandu, Baliju, Dominikanskoj Republici ili nekoj drugoj egzotičnoj lokaciji, trenutno snima u Hrvatskoj, u Mošćeničkoj Dragi i okolnim naseljima. Sudeći po onome što mi Quinting priča, ostanak na matičnom kontinentu njemačkoj ekipi nije teško pao, dapače.

- Ovdje je doista predivno. Ljudi su ljubazni, susretljivi, more je nevjerojatno čisto, a ovaj pogled je nestvarno lijep - govori menadžer produkcije i ponavlja te pohvale u nekoliko navrata, tako da ne djeluje da to priča iz kurtoazije.

image
Matija Djanješić/Cropix

“Temptation Island” je televizijski reality show, nastao originalno u Nizozemskoj pod drugim imenom, ali populariziran u SAD-u prije gotovo 20 godina. Bazira se na scenariju gdje se lijepe, preplanule mlade parove “zatvara” na neko vrijeme u vilu s bazenom s atraktivnim samcima oba spola, a taj bi suživot, kao, trebao biti test vjernosti, odnosno čvrstoće njihove veze. Serija je pod nazivom “Temptation Island” u SAD-u išla u tri sezone početkom dvijetisućitih, a dobila je vrlo loše kritike pa je 2003. privremeno ugašena. Međutim, paralelno je dobila nekoliko varijanti u različitim državama koje su se, uglavnom s dobrim uspjehom kod publike, snimale i prikazivale kroz čitavo vrijeme, a lani je obnovljena i američka verzija.

Njemačka verzija, koju prikazuje RTL, izuzetno je popularna. Kad je proljetos krenula koronakriza, počele su spekulacije gdje će se, uslijed zabrana putovanja i različitih paketa sigurnosnih mjera različitih država, snimati nova sezona, a uz Dominikansku Republiku, spominjalo se da bi to moglo biti i negdje u Europi. Nakon izvida lokacija i razgovora s predstavnicima lokalne samouprave te lokalnim ugostiteljima i hotelijerima, izbor je definitivno pao na Mošćeničku Dragu i produkcijska ekipa, koja broji oko 130 ljudi, počela je pristizati već 18. srpnja.

- Da, bili su kod mene na razgovoru, dali smo im dozvole za korištenje javnih površina za snimanje, a dogovoreno je i otvaranje Hotela Mediteran koji su zakupili na 45 dana, što je sjajno jer je hotel, zbog koronakrize, trebao biti zatvoren ovog ljeta - govori Riccardo Staraj, načelnik općine Mošćenička Draga, koji nam otkriva da su, dobrim dijelom i zbog dolaska njemačke produkcijske ekipe, ove godine na 60 posto turističkih kapaciteta u odnosu na 2019.

Hrvatska kao dio showa

Dolazak ekipe “Temptation Islanda” ispao je sjajna stvar i za vlasnike vila u Mošćenicama i okolnim naseljima, budući da su za potrebe showa na 45 dana iznajmljene čak četiri, a spomenuta Gigi jedna je od njih.

- U dvije vile borave natjecatelji, u svakoj po 12 samaca i četiri para, a u ostale dvije organiziraju se večere i ‘spojevi’ - kaže Quinting.

Prema njegovim riječima, tijekom srpnja i kolovoza u Hrvatskoj se snimaju čak dvije sezone “Temptation Islanda”, od kojih je jedna s V.I.P. natjecateljima, odnosno celebritiyima čija imena Quinting ne otkriva, no sudeći po objavama na njemačkim portalima, riječ je o TV ličnostima, modelima, glumcima, pjevačima i pjevačicama čija imena nekome tko ne živi u Njemačkoj ili ne prati njemačke medije malo znače - Giulia Siegel, Willi Herren, Stephi & Julian i drugi...

image
Matija Djanješić/Cropix

Sezona sa slavnima već je snimljena i natjecatelji su otputovali kući, a naša reporterska ekipa posjetila je set u prvim danima snimanja s “običnim” natjecateljima, od kojih će neki, nakon što emisija bude prikazana milijunskoj njemačkoj publici, tek postati zvijezde.

S Quintingom nas je povezao Goran Pleša iz zagrebačke tvrtke OHT Productions koja čini manji, hrvatski dio, ekipe u Mošćeničkoj Dragi. Prema njegovim riječima, Nijemci su oduševljeni lokacijom, a iznenadilo ga je da 90 posto njih ranije nije bilo u Hrvatskoj.

- Neki od njih toliko su oduševljeni da su odmah rezervirali smještaj nakon što završi snimanje pa će ovdje provesti godišnji odmor. U sklopu snimanja išlo se brodom na otoke, na skrivene plaže, surađivali smo s lokalnim OPG-ovima, bili u Istri, u posjetu kući bio je KUD iz Pazina, koji je natjecatelje učio tradicionalne plesove. Sve u svemu, sjajno iskustvo, a Hrvatska će biti prikazana u pravom svjetlu, neće ‘glumiti’ neku egzotičnu lokaciju - kaže Pleša.

Što se, pak, korone tiče, njemačka ekipa tome je pristupila vrlo ozbiljno. Prije dolaska cijeli je tim bio testiran na virus, a tijekom boravka u Mošćeničkoj Dragi, kako nam je otkrio Pleša, svi su sudionici produkcije u izolaciji u hotelu koji ne napuštaju - nije im dozvoljen odlazak u restorane, kafiće... Ako idu u zatvorene prostore, maske su obavezne, a produkcija ima jednog zaposlenika koji je posebno zadužen za sigurnost od koronavirusa. Kako smo se i sami uvjerili, on hoda okolo sa sredstvima za dezinfekciju koja su i na svakom uglu gdje se snima.

S Markusom Quintingom stižemo do Ville Gigi u kojoj borave natjecatelji, a ulazak u samu vilu, kao i snimanje natjecatelja, nije nam dozvoljeno kako njihov identitet ne bi bio otkriven. Obilazimo i “istražujemo” kontejnere u neposrednoj blizini vile, odakle produkcijska ekipa upravlja snimanjem - oni su smješteni iza stare kamene kuće čiji nam stanar veselo maše i sklanja se u unutrašnjost. Susjedi su, veli Quinting, odlični i sjajno su prihvatili nesvakidašnje goste.

Situacija u kući snima se s 19 kamera. Iako izgleda da se ne događa ništa, producentska ekipa u kontejnerima ima pune ruke posla. Posjet je odlična prilika da nakratko vidimo kako izgleda snimanje reality showa. Kontejneri su klimatizirani i unutra je ugodno, iako vani prži sunce.

Kako nam objašnjava Quinting, jedna je osoba zadužena za transkribiranje svega što natjecatelji izgovore - te transkripte redatelji pregledavaju i biraju dijelove koji su važni, a s obzirom na to da je sve popisano, lako ih je pronaći i izdvojiti. Druga, pak, osoba upravlja s 19 kamera i sve prati na ekranu. Jedan je prostor u kući neka vrsta “sigurne zone”, gdje natjecatelji mogu doći u svakom trenutku i zatražiti razgovor s producentima. Jedna takva situacija događa se upravo u trenucima dok smo mi u kontejneru i žena zadužena za taj dio ušutkava nas pa izlazimo.

- Javljaju se ako im nešto treba, recimo, ako žele voće za doručak ili imaju neki problem - kaže Markus. Pitam ga koliko traju smjene u kontejnerima.

image
Matija Djanješić/Cropix

Potpuno spontani scenarij

- Deset sati - veli, dodajući da se izmjenjuju na način da nakon dužih ide jedna kraća smjena po sedam sati.

Ispred kontejnera je šator ispod kojeg za stolom sjedi mladić koji radi nešto na laptopu. Markus nam objašnjava da se snimljeno editira na licu mjesta i sve kopije se pohranjuju, a svaka tri dana šalju se i fizički, poštom u Njemačku, gdje se emisija također editira. Jedan kontejner služi samo za servere i kopija ima toliko da nema šanse da se išta od snimljenoga zagubi. Iako ne zna točan datum, emisija mora biti prikazana već na jesen.

- Nemoguće je predugo držati identitete natjecatelja i rezultate natjecanja u tajnosti, a postoji mogućnost da neke veze u međuvremenu budu okončane, tako da mora biti emitirano što prije - ističe.

U jednom trenutku počinje “moving” na setu i čovjek zadužen za koronu hoda prema vili s dezinficijensom. Iz kuće izlazi preplanuli mladić koji očito puno vremena provodi u teretani i uljudno nas pozdravlja dok ga vode prema drugom šatoru, na visoravni iznad same vile.

- Tu se snimaju intervjui. Pazite kakav se pogled pruža s lokacije - kaže nam Markus.

image
Hotel u kojem će biti smještena snimateljska ekipa
Matija Djanješić/Cropix

Cilj je, dakle, “hvatanje” spontanosti 24 sata na dan, a osim što se snima boravak u vili, producenti kreiraju situacije u kojima se testira vjernost natjecatelja - odlaske na plaže, na večere, logorsku vatru u Boljunu u Istri...

Pitam ga u kojoj mjeri “režiraju” svakodnevicu natjecatelja u vili, odnosno sugeriraju li im što da rade, s kim da razgovaraju...
- Ne, to je reality show, oni rade što žele - odgovara nam pomalo iznenađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:57