SAD SE SVE ZNA

ZNATE LI KOJE DOMAĆE GLAZBENE AUTORICE ZARAĐUJU NAJVIŠE NA KONCERTIMA Evo tko se sve našao na top listi najpopularnijih i financijski najuspješnijih

 
Vjekoslava Huljić, Severina Kojić, Nina Badrić, Mia Dimšić
 HANZA MEDIA

Povodom svjetskog dana intelektualnog vlasništva koji se obilježava 26. travnja, HDS ZAMP je objavio koliko su uspješne njihove autorice, odnosno članice Hrvatskog društva skladatelja. Društvo je u infografici imena "Žene u glazbi" tako predstavilo rad 86 autorica klasične, jazz, pop i rock glazbe te muzikologinja, od kojih najmlađa ima 28 godina, dok najstarija članica čak 91. Među članicama HDS-a ZAMP najviše je muzikologinja (57), dok autorica pop, rock i zabavne glazbe ima 16, a skladateljica klasične glazbe i jazza ima 13.

Najproduktivnija članica HDS-a je Vjekoslava Huljić s 589 prijavljenih djela. Prema podacima HDS ZAMP-a, Huljić se nalazi i među pet najuspješnijih autorica na top ljestivici HR TOP 40 te je među prvih pet i po godišnjoj zaradi. Također, Huljić je i najuspješnija autorica po zaradi od koncerata te je i najpopularnija autorica na digitalnim glazbenim servisima poput Deezera i Google Play Music.

Poslije Huljić, najproduktivnije autorice su Ines Prajo (554), Maja Rogić (466), Alka Vuica (370), Dunja Knebl (321), Asja Kahle (303), Antonija Šola (297), Arjana Kunštek (291), Ingrid Flesch (284), Lidija Bajuk (284) i Maja Perfiljeva (280). Njih 10 ukupno ima čak 4039 djela u evidenciji HDS ZAMP-a.

Uz Huljić, najuspješnije autorice na top ljestvici HR TOP 40 su Aleksandra Milutinović, Mia Dimšić, Mirela Priselac i Nina Badrić.

Najizvođenija autorica u inozemstvu je Severina Kojić, čije pjesme sluša publika u čak 25 zemalja svijeta. Slijede je Badrić (22), Šola (20), Milutinović (17) i Vuica (15). Na digitalnim servisima najveću popularnost uz Huljić uživaju Milutinović, Lana Jurčević, Šola i Mirela Priselac.

Što se tiče zarade od koncerata u 2016. i prvoj polovici 2017. godine, iza Huljić su se plasirale Kojić, Milutinović, Tamara Obrovac i Badrić. U istom su periodu od glazbe uz Huljić najviše zaradile Milutinović, Šola, Prajo i Badrić.

Neke od istaknutih domaćih kreativki zagrebačka je publika imala priliku upoznati na posebnom izdanju kulturno-umjetničke platforme G-točka koja se održala upravo na Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, na sceni f22 Akademije dramske umjetnosti u 20 sati, pod pokroviteljstvom HDS ZAMP-a. Spisateljica Korana Serdarević, glumica Nina Violić, slikarica Tea Jurišić i kantautorica Irena Žilić otkrile su na koji način svojom odvažnošću i znatiželjom oblikuju našu svakodnevicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:04