PRERANI ODLAZAK

Žgaljardić je bio jedan od najboljih u svijetu, radio je i u Dubaiju: ‘Tamo pogriješiš i odmah smrtna kazna‘

‘Njegov prerani odlazak nenadoknadivi je gubitak, kako za struku, tako i za sve nas koji smo ga poznavali‘ - kaže dr. sc. Ivana Nola

dr. Zoran Žgaljardić

 Neja Markicevic/Cropix

Dr. Zoran Žgaljardić, svjetski cijenjeni plastični kirurg, iznenada je preminuo u srijedu i ostavio iza sebe ožalošćenu obitelj, kolege, ali i brojne klijente koji o njemu gotovo u pravilu imaju samo riječi hvale. Vlasniku Centra estetske kirurgije – dr. Žgaljardić u Opatiji i u Zagrebu, u studenome prošle godine u Dubaiju je dodijeljeno posljednje priznanje kojim je postao Ambasador International Business Instituta.

"Bila mi je čast poznavati iznimnog kolegu i vrhunskog stručnjaka dr. Žgaljardića, uvijek dostupnog za pacijente i za kolege. Bio je više nego predan poslu, što je okrunio mnogim svjetskim nagradama. Njegov prerani odlazak nenadoknadivi je gubitak, kako za struku, tako i za sve nas koji smo ga poznavali i uvijek se rado družili", rekla nam je njegova kolegica, dermatologinja dr. sc. Ivana Nola.

Tijekom specijalizacije Žgaljardić se bavio tumorima i ozljedama glave i vrata što je uključivalo i rekonstrukciju defekta što mu je predstavljalo veliki izazov i interes. Budući da u to vrijeme estetska kirurgija u Hrvatskoj nije bila toliko eksponirana, uputio se na edukaciju u New York i tako mu se otvorilo potpuno novo polje interesa. Kirurška baza koju je do tada imao bila je odlična platforma za nadogradnju.

Kao specijalist maksilofacijalne i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata predavao je na kongresima American Academy of Cosmetic Surgery. U svojoj profesiji je uvijek naglašavao prvenstveno strast, a posebno je bio ponosan što se i njegova kći Ivonne također odlučila baviti plastičnom kirurgijom.

Cjeloživotnu edukaciju smatrao je svojim ključem uspjeha. Spajao je kirurške tehnike, tehnologije i inovativnost. "Bez praćenja trendova, novih tehnika i tehnologija nema napretka. Ja osobno ne volim statičnost i neinventivnost, a želja za novim znanjima mi daje vjetar u leđa te rezultati tada dolaze sami po sebi. Bez ljubavi prema poslu i kontinuirane želje za napretkom nema rezultata", rekao je u jednom intervjuu.

Iznimno posvećen svome poslu, a isto tako i diskretan, imena svojih pacijenata, među kojima su bile i brojne naše i strane osobe, nikada nije otkrivao. No, nije ni skrivao da nema nikakvih problema s operiranjem uže obitelji.

"Imao sam vatreno krštenje tijekom Domovinskog rata. Tada mi je, dok sam još radio u bolnici kao kirurg, na stol došao brat s prostrijelnim ranama na glavi. Nisam imao vremena za razmišljanje, već sam se samo silno trudio da sve protekne u najboljem redu", prisjetio se dr. Žgaljardić.

Bio je i jedan od pionira laserske lipolize/liposukcije u svijetu, a zahvate je izvodio na svojoj supruzi, ali i na kćeri. Smatrao je da sve što nije pretjerivanje treba probati.

Kći Ivonne ne skriva da je prije upisa na fakultet napravila liposukciju.

"Liposukciju sam radila pred početak prve godine faksa. To mi je bio kompleks zajedno s debljinom. Stalno sam pokušavala s nekim dijetama, ali sve bi brzo propalo. Izdržala bih dva tjedna, a onda bih ispalila na živce i pojela hrpu kolača. Vrhunac je bio kad sam u jednom dućanu u Italiji htjela kupiti traperice. Probala sam broj 42 u koji sam do tada stala. Na moj užas uspjela sam ih navući do pola noge i dalje nije išlo", ispričala je, danas i sama cijenjena plastična kirurginja, Ivonne prije desetak godina za Jutarnji list.

S ocem je radila posljednjih desetak godina. Za njega je nakon dugo godina samostalnog rada u privatnoj praksi, bilo osvježenje imati ravnopravnog sugovornika za prodiskutirati nove ideje, koncepte ili tehnologije koje je uvodio. "Ona je prirodno talentirana, a ja sam se trudio prenijeti joj svo svoje znanje i iskustvo skupljeno u posljednih dvadeset i pet godina prakse u estetskoj medicini i kirurgiji", rekao je.

Dr. Žgaljardić posljednjih godina je živio na relaciji Zagreb-Opatija-Dubai, gdje je također radio.

U Dubaiju se, govorio je, izbrusi perfekcionizam, jer se sankcionira i najmanja pogreška.

"Primjerice, kolega iz Austrije je dobio smrtnu kaznu jer sestra nije bila adekvatna za postoperativni nadzor. Srećom su ga spasili. Generalno, mi smo otvorenija zemlja i imamo svoj stil i svoju populaciju, dok u Dubaiju živi gotovo 200 različitih nacionalnosti. Klijentela je internacionalna i lokalna, svaki narod ima svoje standarde ljepote i anatomske specifičnosti. Ali opći trend je uvijek prisutan – što je lijepo, lijepo je."

U prosincu 2021. nagrađen je od strane EBA Socrates odbora iz Oxforda za dostignuća u medicinskim znanostima i praksi. Dr. Žgaljardić je uvršten i među sto najboljih kozmetskih kirurga na svijetu, ušao je u Hall of Fame WAOCS-a(World Academy of Cosmetic Surgery). Brojne nagrade je volio nazivati osobnim Oscarima. Nekoliko puta je bio proglašen finalistom na prestižnom Anti-ageing and Beauty Trophy natjecanju koje se svake godine održava u Monte Carlu, a dobio je i European Quality Award kao i Certificate for Best Medical Regional Institution.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:41